Κρίσιμο Eurogroup: Κοντά στη δόση, χωρίς συμφωνία για το χρέος

Στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι πλέον στραμμένη η προσοχή όλων, καθώς κρίνεται η τύχη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά και η εκταμίευση της δόσης.

Η κυβέρνηση ελπίζει πως το σημερινό Eurogroup θα επικυρώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεταξύ 9 με 11 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ όμως, θολό παραμένει το ζήτημα του χρέους, αφού παραμένει η απόσταση μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωζώνης.

Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Πάντα υποστηρίζαμε την υπό όρους ελάφρυνση χρέους

«Υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα να συμφωνήσουμε. Υπάρχει ακόμη το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους», είπε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ που χαρακτήρισε «περίεργο» το γεγονός ότι το ΔΝΤ ζητά την άνευ όρων ελάφρυνση του χρέους. «Πάντα υποστηρίζαμε ότι η ελάφρυνση έρχεται υπό ορισμένες συνθήκες», συνέχισε ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει λύση για ελάφρυνση χρέους. «Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανάπτυξη» συνέχισε σημειώνοντας τη σημασία των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Σόιμπλε: «Το ελληνικό χρέος δεν είναι ένα πιεστικό ζήτημα»
Βέβαιος πως θα υπάρξει συμφωνία επί της αρχής στο σημερινό Eurogroup εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις δηλώσεις κατά την άφιξή του. Οσον αφορά το ελληνικό χρέος υποστήριξε πως δεν είναι ένα πιεστικό ζήτημα.

Ο Γερμανός Οικομνικών ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν θα υπάρχει κατάληξη χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Μάλιστα, δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να μιλήσει με το Ταμείο.
«Θα χρειαστούμε πιο λεπτομερείς διεργασίες. Δεν έχουμε αντιδικία με το ΔΝΤ, ψάχνουμε τον σωστό δρόμο και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα και πώς θα την υποστηρίξουμε», είπε και πρόσθεσε: «Δεν τσακωνόμαστε εδώ ήρθαμε για να φτάσουμε σε ολοκλήρωση των θέσεων μας. Θα δούμε όμως. Το ΔΝΤ συνεργάζεται, χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα μπει στη χρηματοδότηση, εμμένουμε σε όσα συμφωνήσαμε πέρυσι».

Πιερ Μοσκοβισί: Θέλουμε συνολική συμφωνία με όλους τους θεσμούς

Μια «συνολική συμφωνία» με τη συμμετοχή όλων των θεσμών ζήτησε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup.
«Θέλουμε μια συμφωνία όσο το δυνατό πιο συνολική, με τη συμμετοχή όλων των θεσμών, που θα αποδεικνύει ότι ο καθένας από εμάς προσπάθησε», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί.
Ο επίτροπος Οικονομίας υπογράμμισε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι ελληνικές αρχές, ιδίως μετά την πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτουμένων από τη Βουλή των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, ο οποίος όπως είπε ανταποκρίνεται στα κριτήρια που είχε θέσει το Eurogroup του Άμστερνταμ (διαφάνεια και αυτοματισμός). Όλα αυτά, είπε ο Π. Μοσκοβισί, θα πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία θα πρέπει να αφήσει περιθώρια κάποιων μηνών μπροστά.
Όσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να τις στηρίξει τεχνικά και πολιτικά, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, όπως το ονομαστικό κούρεμα.

Σαπέν: Η Γαλλία θα μεσολαβήσει μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ
«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες, χρειάζεται να αναπνεύσει. Πρέπει να εξαλειφθούν οι αβεβαιότητες», υποστήριξε, προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Μια συμφωνία με την Ελλάδα πρέπει να επιδεικνύει αλληλεγγύη. Η ελληνική κυβέρνηση πέρασε πολύ δύσκολα μέτρα», τόνισε, επισημαίνοντας πως στη συνεδρίαση στόχος είναι η συμφωνία.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η χώρα του θα μεσολαβήσει μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, ώστε να υπάρξει λύση.

Και ο Μάριο Ντράγκι στη συνεδρίαση
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραστεί και αυτός στη συνεδρίαση του Eurogroup. O Μάριο Ντράγκι προσήλθε στη συνεδρίαση χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Μεγάλη νύχτα προέβλεψε ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ
Μεγάλη νύχτα προέβλεψε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, ο οποίος υποστήριξε πως ακόμα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα.

«Πολλά παραμένουν ανοιχτά και δισεπίλυτα, πρέπει να εστιάσουμε στη συμφωνία για την επόμενη δόση», ανέφερε.

Παράλληλα, δήλωσε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ με κεφάλαια στο πρόγραμμα μπορεί να συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ντάισελμπλουμ: Εκταμίευση της δόσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες
Εκταμίευση της δόσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες βλέπει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, υπογράμμισε πως υπάρχει ανάγκη να καλυφθεί το χάσμα που υπάρχει με το ΔΝΤ. «Σήμερα θα δούμε αν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», προσέθεσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε: «Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχίσουμε χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο... Υπάρχει ανάγκη να έλθουμε πιο κοντά στο ΔΝΤ».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η απομάκρυνση του ΔΝΤ «δεν αποτελεί επιλογή», πολλά κράτη-μέλη έχουν εκφράσει την «επιθυμία τους να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς έχει πείρα στην παρακολούθηση προγραμμάτων και αξιολογεί με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατάσταση στην Ελλάδα και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς».

Επίσης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι δεν εξετάζεται το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αλλά ο τρόπος να γίνει πιο διαχείριση η ετήσια επιβάρυνση από το χρέος. «Υπάρχει λόγος που πρέπει να εξετάσουμε την ελάφρυνση του χρέους. Γιατί είναι πολύ υψηλό και θα υπάρχουν προβλήματα στο μέλλον. Η ανάλυση του χρέους το δείχνει αυτό. Πόσο μεγάλα είναι τα προβλήματα, πότε και πώς θα αντιμετωπίσουμε είναι το θέμα της σημερινής συνάντησης», σημείωσε ο ίδιος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομιών εάν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σωστά τις μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί πλήρης συμφωνία. «Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική δουλειά από πέρυσι το καλοκαίρι και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και δύσκολα μέτρα».

Ντομπρόβσκις: Ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής
Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Όλοι ανυπομονούν για το σημερινό Eurogroup. Πιστεύω ότι αυτό το Eurogroup θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Ο Λετονός ΥΠΟΙΚ μίλησε ακόμα και για τον ρόλο του ΔΝΤ. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε παραγωγικά με το Ταμείο», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνει προσπάθεια για συμμετοχή του Ταμείου και στη χρηματοδότηση.

Όσον αφορά στο χρέος, δήλωσε ότι «σίγουρα θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης, εξαιρουμένου ενός ευθέως κουρέματος», ενώ η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να είναι μέσα στο νομικό πλαίσιο που ορίζουν ο ESM και ο EFSF.

Πάντοαν: Η ελάφρυνση χρέος εξαρτάται από πολλές μεταβλητές
Αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία εμφανίστηκε, κατά την άφιξή του στο Eurogroup, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν. «Είμαι αισιόδοξος μετά και από την ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα», δήλωσε, τονίζοντας, ωστόσο, για το θέμα του χρέους πως «η ελάφρυνση του χρέους εξαρτάται από πολλές μεταβλητές».

Εισήγηση για δόση 10,3 δισ. αλλά με πολλούς αστερίσκους
Εισήγηση για δόση στην Ελλάδα ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ έκανε στο Eurogroup, που ξεκινάει εντός ολίγου, η ομάδα εργασίας EuroWorking Group, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής».

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη θέματα ανοιχτά για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εκταμιευθεί η εν λόγω δόση, ενώ παραμένει διάσταση απόψεων ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurogroup ΔΝΤ χρέος δόση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ