Μανιώδης καπνιστής, λάτρης του Ντόναλντ Ντακ -Ποιος είναι ο «καθηγητής Σάσα», ο νέος Αυστριακός πρόεδρος

Οι υποστηρικτές του τον αποκαλούν «ο καθηγητής» ή «Σάσα», υποκοριστικό για το Αλεξάντερ, μία αναφορά στις ρωσικές ρίζες του. Οι επικριτές του από την άλλη τον αποκαλούν «υπερόπτη πράσινο δικτάτορα».

Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν είναι ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας, έπειτα από μία εκλογική αναμέτρηση «θρίλερ», επικρατώντας του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ κατά μόλις 31.000 ψήφους, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Στα 72 του, ο γκριζομάλλης καθηγητής Οικονομικών έχει περιγράψει πολλές φορές τον εαυτό του ως «παιδί προσφύγων που πήρε πολλά από την Αυστρία». Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1944 στη Βιέννη, παιδί ενός αριστοκράτη Ρώσου και μίας Εσθονής, με αμφότερους να έχουν εγκαταλείψει τις γενέτειρές τους για να διαφύγουν του Σταλινισμού.

Ενα χρόνο αργότερα, η άφιξη του Κόκκινου Στρατού ανάγκασε την οικογένεια να φύγει για το κρατίδιο του Τιρόλο, όπου ο Βαν Ντερ Μπέλεν είχε μία «ειδυλλιακή παιδική ηλικία» όπως έχει πει. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ και τελείωσε το διδακτορικό του το 1970, ενώ δύο δεκαετίες αργότερα έγινε κοσμήτορας των Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Είναι υπέρμαχος του γάμου ομοφυλοφίλων, χωρισμένος που πρόσφατα παντρεύτηκε για δεύτερη φορά και πατέρας δύο παιδιών, έχει δύο αδυναμίες στην προσωπική του ζωή. Τα κόμικ με πρωταγωνιστή τον Ντόναλντ Ντακ και το κάπνισμα.

«Κάποτε το έκοψα για τέσσερις μήνες... γιατί όμως να βασανίζω τον εαυτό μου στην ηλικία μου!», έχει δηλώσει.

Στις προεδρικές εκλογές κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, αλλά οι Πράσινοι υποστήριξαν την καμπάνια του οικονομικά. Υπήρξε επικεφαλής του κόμματος από το 1997 έως το 2008, όταν αποχώρησε όταν οι Πράσινοι έχασαν ψήφους για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία.

Οι επικριτές του τον έχουν αποκαλέσει αποστάτη, γιατί υπήρξε μέλος των Σοσιαλδημοκρατών πριν ενταχθεί στους Πράσινους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν Αυστρία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ