Γιατί η Ευρώπη πρέπει να φοβάται αν εκλεγεί ο ακροδεξιός Χόφερ στην Αυστρία [εικόνες] - iefimerida.gr

Γιατί η Ευρώπη πρέπει να φοβάται αν εκλεγεί ο ακροδεξιός Χόφερ στην Αυστρία [εικόνες]

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/CHRISTIAN BRUNA
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο άνδρας που πιθανότατα θα γίνει πρόεδρος της Αυστρίας (χρειάζεται η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων) ονομάζεται Νόρμπερτ Χόφερ και αν και όλοι τον χαρακτηρίζουν ως ακροδεξιό, εκείνος παρουσιάζει τον εαυτό του ως κεντρώο.

Σε πρόσφατη δήλωσή του είχε πει πως η Αυστρία είναι ευλογημένη που δεν έχει ένα εξτρεμιστικό κόμμα σαν την Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα.

Γιατί η Ευρώπη πρέπει να φοβάται αν εκλεγεί ο ακροδεξιός Χόφερ στην Αυστρία [εικόνες] | iefimerida.gr 0

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/CHRISTIAN BRUNA

Ποιος είναι ο Νόρμπερτ Χόφερ;

Ο Χόφερ από μηχανικός στον τομέα της Αεροναυτικής στράφηκε στην πολιτική και το κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ), αλλά δεν είναι σαν τους άλλους.

Δεν είναι σαν τους παραδοσιακούς δημαγωγούς της ακροδεξιάς. Γερμανικές εφημερίδες τον παρουσίασαν ως ομιλητή με πράο ύφος και μαλακή φωνή, που το βλέμμα του θυμίζει κάτι αθώο.

Μπροστά στις κάμερες είναι ένας ήρεμος ερμηνευτής, γεγονός που έχει βοηθήσει το κόμμα των Ελευθέρων να κερδίσει στα σημεία τα υπόλοιπα κόμματα, σχετικά με την οικονομία, τη μετανάστευση και την ασφάλεια, εκμεταλλευόμενο την δυσαρέσκεια των πολιτών.

Ενας από τους προστατευόμενους του Γέργκ Χαίντερ, πρώην προέδρου του FPÖ (σκοτώθηκε σε τροχαίο το 2008), ο Στέφαν Πέτζνερ που εργάζεται πλέον ως σύμβουλος δημοσίων σχέσεων, περιέγραψε τον υποψήφιο για την προεδρία ως «ένα πρόβατο σε ρούχα λύκου».

Τα όπλα κι αυτός

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Αυστρίας είναι ένας λάτρης των όπλων. Μάλιστα, δεν διστάζει να δημοσιεύει φωτογραφίες του με την οικογένειά του -έχει 4 παιδιά- να κάνουν σκοποβολή.

Η κατοχή όπλων γι' αυτόν, σύμφωνα με την Telegraph, είναι μια «φυσική συνέπεια» της μετανάστευσης.

Οπως έχει τονίσει, καταλαβαίνει την άνοδο της οπλοκατοχής στην Αυστρία «λαμβάνοντας υπόψιν των τρεχουσών αβεβαιοτήτων».

Αυτό που έκανε και κάνει είναι να τροφοδοτεί τον φόβο για τους μετανάστες, γεγονός που αύξησε απότομα και τα ποσοστά του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις.

Γιατί η Ευρώπη πρέπει να φοβάται αν εκλεγεί ο ακροδεξιός Χόφερ στην Αυστρία [εικόνες] | iefimerida.gr 1

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/LISI NIESNER

Ο Χόφερ είναι υπεύθυνος για τη σύνταξη του νέου μανιφέστου του Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο περιστρέφεται γύρω από τις εθνικιστικές ρίζες, την ταυτότητα, που είναι ο κώδικας των Αυστριακών, μακριά από τους μετανάστες και τα παιδιά τους.

Αναρωτιέστε αν είναι νοσταλγός του Χίτλερ; Ο Χόφερ έχει εντοπιστεί να φορά blue cornflower -το φυτό κενταύριο ο κυανός, που σχετίζεται με την παν-γερμανική κίνηση από τον Αυστριακό πολιτικό Georg Ritter von Schönerer, που ο Hannah Arendt περιγράφει ως πνευματικό πατέρα του Αδόλφου Χίτλερ.

Παράλληλα, είναι επίτιμο μέλος της αδελφότητας Marko-Germania zu Pinkafeld, που έχει ισχυρούς δεσμούς με την εθνικιστική πτέρυγα της Αυστρίας.

Η Μαρί Λε Πεν του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, ο Frauke Petry της Εναλλακτικής Γερμανίας και ο Geert Wilders του ολλανδικού κόμματος για την Ελευθερία λένε ότι ο Χόφερ είναι ένας πατριώτης, που απλά αναγνωρίζει τις ανησυχίες των απλών πολιτών, που έχουν αγνοηθεί από τις πολιτικές ελίτ της Ευρώπης για πάρα πολύ καιρό.

Προσωπική ζωή

Ο Νόρμπερτ Χόφερ είναι νυμφευμένος για δεύτερη φορά και έχει από αυτόν τον γάμο 4 παιδιά.

Τον Αύγουστο του 2003, έκανε παραπέντε και έπεσε, παθαίνοντας σοβαρές κακώσεις. Η αποκατάστασή του χρειάστηκε έξι μήνες και από τότε χρησιμοποιεί μπαστούνι για να περπατήσει.

Γιατί η Ευρώπη πρέπει να φοβάται αν εκλεγεί ο ακροδεξιός Χόφερ στην Αυστρία [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Με την κόρη του Αννι//ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/CHRISTIAN BRUNA

Πρέπει η Ευρώπη να ανησυχεί;

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν από τους πρώτους που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την εκλογή του Χόφερ στην Αυστρία, προειδοποιώντας για τις συνέπειες.

Η εκλογή του, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, αποτελεί έναν τεράστιο συμβολισμό. «Ο Νόρμπερτ Χόφερ θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος που θα εκλεγεί στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν καταλύτης για άλλα λαϊκιστικά κινήματα, να καταλάβουν την εξουσία.

Η Μαρί Λε Πεν στην Γαλλία αναμένεται να φτάσει τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας, ενώ ο Γκέρτ Βίλντερς στην Ολλανδία βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων. Το ίδιο και η εναλλακτική Γερμανία, που πονοκεφαλιάζει την Ανγκελα Μέρκελ».

Αν νικήσει ο Νόρμπερτ Χόφερ στις προεδρικές της Αυστρίας, ανοίγει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο στην Ευρώπη, κάνοντας πολλούς να προβληματιστούν για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ