Στο σημερινό EuroWorking Group o «λογαριασμός» του πολυνομοσχεδίου - iefimerida.gr

Στο σημερινό EuroWorking Group o «λογαριασμός» του πολυνομοσχεδίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθοριστικό για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης είναι το σημερινό EuroWorking Group, στο οποίο θα γίνει η αποτίμηση των μέτρων που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση και η εκπλήρωση των 18 προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί.

Στη συνεδρίαση του EuroWorking Group θα καταρτιστεί η έκθεση προόδου για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλαδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα παρουσιαστεί αύριο στο Eurogroup. Επί τη βάσει της έκθεσης αυτής θα αποφασισθεί η εκταμίευση της δόσης που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και τα 11 δισ. ευρώ. Παράλληλα θα προχωρήσει και η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης η κυβέρνηση δεν προσδοκά μόνο την εκταμίευση της δόσης αλλά και τις επόμενες κινήσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σε πρώτη φάση, αναμένεται να άρει το καθεστώς εξαίρεσης (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την ΕΚΤ και να χρηματοδοτούνται έτσι οι ελληνικές τράπεζες με φθηνό χρήμα.

Η απόφαση, πλην απροόπτου, αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (1-2 Ιουνίου) στη Βιέννη.

Το επόμενο βήμα, η ένταξη στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αναμένεται να καθυστερήσει, ίσως και μετά την εξόφληση τον Ιούλιο των 2,8 δισ. ευρώ που χρωστά η Ελλάδα στην κεντρική τράπεζα.

Σε ότι αφορά το θέμα του χρέους εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ασάφεια, καθώς η διάσταση απόψεων μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαίων και κυρίως των Γερμανών δεν επιτρέπει αυτή την ώρα την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τον τρόπο αλλά και το πότε και αν θα γίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Euroworking Group αποτίμηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ