EgyptAir: Φήμες, ψέματα και «δράκοι» κατέκλυσαν τα social media - iefimerida.gr

EgyptAir: Φήμες, ψέματα και «δράκοι» κατέκλυσαν τα social media

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε κάθε τραγωδία παγκοσμίου βεληνεκούς, αναδεικνύονται και πολλές φορές αναπαράγονται τερατώδη ψέματα που είναι όμως αληθοφανή.

Από τον κανόνα δεν εξαιρέθηκε και η τραγωδία με την πτήση MS804 της EgyptAir από Παρίσι προς Κάιρο, με 66 επιβάτες, που συνετρίβη στη Μεσόγειο, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Από την πρώτη στιγμή που μαθεύτηκε η τραγωδία, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να διακινούν και να μοιράζονται μέσω social media πληροφορίες και λεπτομέρειες – ωστόσο δεν ήταν όλες γνήσιες.

Η EgyptAir ανακοίνωσε στο Twitter ότι το αεροπλάνο «εξαφανίστηκε από τα ραντάρ».

EgyptAir: Φήμες, ψέματα και «δράκοι» κατέκλυσαν τα social media | iefimerida.gr 0

«Ηταν στο αεροπλάνο ο αδελφός μου»

Ορισμένοι χρήστες, έσπευσαν να ισχυριστούν ότι είχαν συγγενείς στην πτήση. Ενας χρήστης με το ψευδώνυμο Perro ανήρτησε μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι ήταν ο αδελφός του Αλφόνσο. Αρκετοί του έκαναν αναπαραγωγή του τουίτ, πιστεύοντας ότι θα βοηθήσουν.

«Ο αδελφός μου ταξίδεψε (!) εκεί. Παρακαλώ βοηθήστε με» έγραψε. Αλλά με ένα πρόχειρο γκουγκλάρισμα, ανακάλυπτε κανείς πως η συγκεκριμένη φωτογραφία του υποτιθέμενου αδελφού του «Perro» είχε χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στο διαδίκτυο.

«Και η μαμά μου ήταν εκεί»

Αλλος χρήστης πήρε την συγκεκριμένη φωτογραφία, την αλλοίωσε και έγραψε:

«.. Η μαμά μου ήταν στο αεροπλάνο φοβάμαι Πείτε μου τι πρέπει να κάνω σας παρακαλώ».
Άλλοι χρήστες του Twitter ισχυρίστηκαν επίσης ότι έχουν εκλιπόντες συγγενείς, χρησιμοποιώντας τα hashtags #EgyptAir και # MS804.
Οι ψεύτικες αναρτήσεις με τις κακόγουστες «φάρσες» (hoax) προέρχονται από το Μεξικό και φημολογείται ότι προέρχονται από το ίδιο πρόσωπο.

Χρήστες του twitter αντέδρασαν έντονα: «Πρέπει να είσαι άρρωστος και διεστραμμένη προσωπικότητα για να διαδίδεις ψευδώς ότι έχεις μέλη της οικογένειάς σου πάνω σε ένα αεροπλάνο που συνετρίβη» και ζητούσαν να αποκλειστεί όποιος χρήστης το πράττει.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος απεικονίζεται στην φωτογραφία, αλλά ανακυκλώνεται διαδικτυακά από τον Δεκέμβριο του 2015,

EgyptAir: Φήμες, ψέματα και «δράκοι» κατέκλυσαν τα social media | iefimerida.gr 1

Πύρινη μπάλλα στον ουρανό

Την ίδια ώρα κι ενώ οι πληροφορίες έρχονταν με το σταγονόμετρο, ένα βίντεο δημοσιεύτηκε στο site viral-videos.today με τον ισχυρισμό πως μία "μπάλα φωτιάς" καταγράφηκε στην Ελλάδα, περίπου την ώρα της εξαφάνισης του αεροπλάνου της EguptAir.

Καθώς οι φημολογίες και σπερμολογίες αυξάνονταν, σχετικά με την πτήση της EgyptAir που είχε εξαφανιστεί και άλλες ψευδείς ειδήσεις διαχύθηκαν στο διαδίκτυο. Ο ιστότοπος viral-videos.today ανήρτησε ένα βίντεο το οποίο ισχυρίζονταν ότι έδειχνε μια φλεγόμενη μπάλα στον ουρανό που υποτίθεται ότι είδαν αυτόπτες μάρτυρες την ίδια περίπου ώρα που εξαφανίστηκε το αεροσκάφος. Το βίντεο αναρτήθηκε στο twitter από τον χρήστη @githii με την σημείωση: «Θλιβερό... Μια γυναίκα βιντεοσκόπησε αυτή την πύρινη μπάλλα στον ουρανό, πιστεύεται ότι είναι η πτήση MS804 της EgyptAir.

Το βίντεο πήραν και από το ειδησεογραφικό κανάλι της Αυστραλίας 7 News Sydney, το οποίο τουιτάρισε: «Κάτοικοι ελληνικών νησιών υποστηρίζουν ότι είδαν μια πύρινη σφαίρα στον ουρανό, περίπου την ώρα που εξαφανίστηκε η πτήση MS804

Αλλά η πύρινη μπάλλα, στην πραγματικότητα, βιντεοσκοπήθηκε πέρσι στην Καλιφόρνια...

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ EgyptAir φήμες ψέματα social media
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ