Stratfor: «Πρέπει να βρείτε τρόπο να φανείτε χρήσιμοι σε ένα ξένο προστάτη» - iefimerida.gr

Stratfor: «Πρέπει να βρείτε τρόπο να φανείτε χρήσιμοι σε ένα ξένο προστάτη»

Stratfor
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το αμερικανικό think tank Stratfor παρουσίασε μια ανανεωμένη γεωπολιτική ανάλυση για την Ελλάδα η οποία μπορεί να μην είναι ευχάριστη ωστόσο έχει ενδιαφέρον.Μέσα από εκτενή ιστορική αναδρομή το Stratfor παρουσιάζει τις δυσκολίες που βιώνει η χώρα μας τόσο σε οικονομικό όσο και στρατηγικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την ανάλυση, βασικός πυλώνας της ελληνικής κυριαρχίας είναι το Αιγαίο, τον έλεγχο του οποίου εξασφαλίζει ο έλεγχος της Κρήτης και της Ρόδου.
Ωστόσο επισημαίνεται πως οποιαδήποτε σχέδια της Ελλάδας για κυριαρχία και επιρροή τόσο σε Αιγαίο όσο και Ανατολική Μεσόγειο είναι «όνειρα θερινής νυκτός» αν δεν βρεθεί κάποιος «εξωτερικός προστάτης».

Το στοίχημα λοιπόν για την Ελλάδα, μετά την απώλεια του στρατηγικού της ρόλου τη δεκαετία του 1990, είναι να πείσει τις ισχυρές χώρες ότι την έχουν ανάγκη, ιδίως σε μια συγκυρία που ο ρόλος και η επιρροή της Τουρκίας διαρκώς αυξάνονται. Σε διαφορετική περίπτωση, το ερώτημα που ανακύπτει είναι «αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί τη μείωση του γεωπολιτικού της ρόλου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ανάλυση του Statfor καταλήγει στην θέση πως «Η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί ένα τρόπο για να ξαναγίνει χρήσιμη στις μεγάλες δυνάμεις -πράγμα απίθανο εκτός αν υπάρξουν συγκρούσεις στα Βαλκάνια- ή θα πρέπει να επιδιώξει μια διαρκή ειρήνη με τη Τουρκία».

Τα επόμενα τρία χρόνια, είναι εξόχως κρίσιμα καθώς η χρεοκοπία παραμένει ένας υπαρκτός κίνδυνος για τη χώρα, ενώ σύμφωνα με το Stratfor, οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να «τραβήξουν τη πρίζα» ,μόλις αισθανθούν ασφαλείς από τις επιπτώσεις που θα έχει η εκδίωξη της χώρας από το ευρώ.

Η κατάληξη της ανάλυσης είναι κάτι παραπάνω από απαισιόδοξη:

«Μετά τη χρεοκοπία η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κατάρρευση και κοινωνική βία που έχει να αντιμετωπίσει από τη περίοδο της Χούντας. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο άγνωστο. Και για πρώτη φορά από το 1820 είναι πραγματικά μόνη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ