Οι καλοκαιρινές παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου: Κατεβαίνει Επίδαυρο με Αισχύλο [παραστάσεις] - iefimerida.gr

Οι καλοκαιρινές παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου: Κατεβαίνει Επίδαυρο με Αισχύλο [παραστάσεις]

Επτά επι Θήβας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με δύο μεγάλες θεατρικές παραγωγές, τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου και τον «Αγαπητικό της βοσκοπούλας» υποδέχεται το καλοκαίρι του 2016 το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Παράλληλα το Κρατικό εντάσσει, μετά από πολλά χρόνια, στον προγραμματισμό του μια παράσταση κουκλοθεάτρου, διοργανώνει για πρώτη χρονιά Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι αποκλειστικά για παιδιά, ενώ πραγματοποιεί για δεύτερη φορά το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης.
Οι καλοκαιρινές παραγωγές του Κρατικού

  • «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις.
  • «Ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας», του Δημητρίου Κορομηλά, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.
  • «Το δώρο. Το δώρο δωρίζεται και η αγάπη χαρίζεται», παράσταση κουκλοθεάτρου, σε σκηνοθεσία Koldo Vío. 
  • Ολοήμερο  Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για παιδιά2ο Φεστιβάλ Δάσους

Εντός και εκτός των τειχών της πόλης

«Επτά επί Θήβας»

Οι καλοκαιρινές παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου: Κατεβαίνει Επίδαυρο με Αισχύλο [παραστάσεις] | iefimerida.gr 0


Οι «Επτά επί Θήβας», είναι η συμμετοχή του Κρατικού στα φετινά Επιδαύρεια στις 22 και 23 Ιουλίου.
Αμιγώς πολιτική τραγωδία του Αισχύλου (467 π.Χ) σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία του Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης στις 6 και 7 Ιουλίου και στη συνέχεια στα άλλα καλοκαιρινά φεστιβάλ. Ο Γιάννης Στάνκογλου θα ερμηνεύσει σε διπλή διανομή με τον ηθοποιό του ΚΘΒΕ Χρίστο Στυλιανού, τον ρόλο του Ετεοκλή. Μαζί τους η Νάντια Κοντογεώργη (Αντιγόνη), η Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), ο Γιώργος Καύκας (Άγγελος), ο Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυκας) και ένας 14μελής χορός νέων ηθοποιών.

Η σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα είναι το θέμα των «Επτά επί Θήβας»
Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε τον θρόνο στους δύο γιους του, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Εκείνοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Ωστόσο, όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Αυτό προκάλεσε την οργή του Πολυνείκη, ο οποίος συμμάχησε με τον βασιλιά του Άργους Άδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί από κάθε ένα από τα δύο αντίπαλα στρατεύματα παρατάχτηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης. O Ετεοκλής και ο Πολυνείκης κατέληξαν να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στην έβδομη πύλη.

Ο Ετεοκλής είναι ο μοναχικός κεντρικός ήρωας της τραγωδίας. Η Θήβα βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση πολιορκίας κι εκείνος προσπαθεί να οργανώσει την αντεπίθεση, σε μια μάχη καταδικασμένη να καταλήξει χωρίς πραγματικό νικητή.
«Φαίνεται πως όλοι μας –όχι μόνο οι Έλληνες αλλά όλοι όσοι μένουμε στην Ευρώπη– ζούμε με την αίσθηση πως κάποιοι εξαιρετικά απειλητικοί εχθροί στέκονται έξω από τα εύθραυστα τείχη της συνηθισμένης, μίζερης αλλά βολικής –ακόμη– ζωής μας» τόνιζει ο Λιθουανός σκηνοθέτης για την παράσταση. «Δεν γνωρίζουμε το όνομα του εχθρού – ο εχθρός έχει πολλά προσωπεία, πολλά ονόματα. Μερικές φορές μοιάζει πως ο χειρότερος εχθρός μας έχει το ίδιο πρόσωπο με εμάς τους ίδιους, το ίδιο όνομα».

«Ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας» στο Βασιλικό Θέατρο

Οι καλοκαιρινές παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου: Κατεβαίνει Επίδαυρο με Αισχύλο [παραστάσεις] | iefimerida.gr 1


Δραματικό ειδύλλιο γραμμένο στα 1891 από τον Δημήτριο Κορομηλά σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή με τη Φιλαρέτη Κομνηνού.
«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» είναι η απόλυτη ιστορία αγάπης, με φόντο την ελληνική ύπαιθρο και ήρωες βοσκοπούλες και πιστικούς, τσέλιγκες και χωριατοπούλες, πλούσιους και φτωχούς, νέους και γέρους, που μπλέκονται όλοι μαζί σε ένα κουβάρι έρωτα, πάθους, παρεξηγήσεων, μυστικών και ανατροπών.

Το έργο του Δημητρίου Κορομηλά, γραμμένο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, με αποκορύφωμα το θρυλικό τραγούδι «Μια βοσκοπούλα αγάπησα, μια ζηλεμένη κόρη», μιλά για τη χαμένη μας αθωότητα, συγκινεί με την αυθεντικότητά του και παραμένει διαχρονικό.

Από το 1891 που πρωτοπαρουσιάστηκε το βουκολικό «δραματικόν ειδύλλιον Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» είναι ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του νεοελληνικού ρεπερτορίου. Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έχει ανέβει μόνο μία φορά, το 1974, σε σκηνοθεσία του Κωστή Μιχαηλίδη.
Με τους Φιλαρέτη Κομνηνού, Ταξιάρχη Χάνο, Έφη Σταμούλη, Κώστα Σαντά, Δημήτρη Κολοβό σε ένα θίασο 35 ηθοποιών.

Παράσταση με υπέρτιτλους στην αγγλική και στη ρωσική γλώσσα
Η παράσταση επιχειρεί να ψυχαγωγήσει όσους βρεθούν καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τους αγγλόφωνους και ρωσσόφωνους τουρίστες στην πόλη, στη διάρκεια του καλοκαιριού μιας και θα παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στην αγγλική και στη ρωσική γλώσσα.
Το Βασιλικό Θέατρο πλήρως κλιματιζόμενο θα φιλοξενεί τον «Αγαπητικό της βοσκοπούλας» στη δροσερή σκηνή του, από την 1η Ιουλίου (ορίστηκε η πρεμιέρα) έως και τις 11 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ