Κομισιόν: Σε αυξημένη εποπτεία για τα ελλείμματα στην Ελλάδα & άλλες 5 χώρες - iefimerida.gr

Κομισιόν: Σε αυξημένη εποπτεία για τα ελλείμματα στην Ελλάδα & άλλες 5 χώρες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας παραμένει το έλλειμμα της Ελλάδας και άλλων πέντε χωρών της ΕΕ. ενώ νέες προθεσμίες για να διορθώσουν τα υπερβολικά τους ελλείμματα έλαβαν Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία.

Αυστηρές δημοσιονομικές συστάσεις σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία και επανεξέταση της πορείας των δημοσιονομικών στόχων ανακοίνωσε το Κολέγιο Επιτρόπων της Ε.Ε ενώ έδωσε εύσημα σε Κύπρο, Ιρλανδία και Σλοβένια για την επιτυχήμενη πορεία σε ότι αφορά την επίτευξη των στόχων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε τη λήψη μέτρων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τα υπερβολικά δημοσιονομικά τους ελλείμματα για μετά τις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας στις 26 Ιουνίου.

Η Επιτροπή αναμενόταν σήμερα να συστήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μαδρίτης και της Λισαβόνας για την κατ’ επανάληψη παραβίαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ που έχει ορίσει η ΕΕ για το έλλειμμα, στην πρώτη επιβολή τέτοιου είδους κυρώσεων, αν και η κίνηση αυτή θα ήταν μάλλον απλά συμβολική.

Αντ’ αυτού, η Κομισιόν κάλεσε την Ισπανία και την Πορτογαλία να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να μειώσουν τα ελλείμματά τους φέτος και τον επόμενο χρόνο και δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τη κατάσταση και των δύο χωρών στις αρχές Ιουλίου.

Οι πέντε χώρες που είναι σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας-σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Ζαν Πιερ Μοσκοβισί- είναι η Κροατία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Βρετανία, των οποίων το έλλειμμα παραμένει άνω του 3% του ΑΕΠ. Όσον αφορά την Ελλάδα, διατηρείται σε καθεστώς εποπτείας λόγω του εν εξελίξει προγράμματος στήριξης.

Από την άλλη πλευρά, εκτός του καθεστώτος αυξημένης εποπτείας τέθηκαν η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Σλοβενία, καθώς το έλλειμμά τους, κατά τη διάρκεια του 2015, υποχώρησε κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά την Ισπανία και την Πορτογαλία, η Κομισιόν τις κάλεσε να περιορίσουν τα «υπερβολικά δημοσιονομικά» τους ελλείμματα, κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2017.

Σχετικά με τις Ιταλία, Βέλγιο και Φινλανδία, η Επιτροπή διαπίστωσε συμμόρφωση των δημοσιονομικών στοιχείων με τους κανόνες της Ε.Ε. για το δημόσιο χρέος ενώ αναφορικά με την Ισπανία ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι δεν επιτρέπουν πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες να εξεταστεί η επιβολή κυρώσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ