«Έφυγε» η Ντανιέλ Μιτεράν - iefimerida.gr

«Έφυγε» η Ντανιέλ Μιτεράν

Ντανιέλ Μιτεράν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την τελευταία της πνοή άφησε τα ξημερώματα η Ντανιέλ Μιτεράν, χήρα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, όπως ανακοίνωσαν πηγές του περιβάλλοντός της.

Η 87χρονη Ντανιέλ Μιτεράν νοσηλευόταν σε τεχνητό κώμα από την περασμένη Παρασκευή στο νοσοκομείο Ζορζ Μπομπιντού και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, στις δύο τα ξημερώματα, έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Από αντιστασιακή... «Πρώτη Κυρία» της Γαλλίας

λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση, στις 28 Οκτωβρίου του 1944. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, τον Ζαν Κριστόφ, τον Γκιλμπέρτ και τον Πασκάλ, ο οποίος πέθανε σε παιδική ηλικία.Γόνος ακαδημαϊκών, η Ντανιέλ Μιτεράν βρέθηκε σε ηλικία μόλις δεκαεπτά ετών να βοηθά τη Γαλλική Αντίσταση. Εκεί γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της Φρανσουά Μιτεράν με τον οποίο παντρεύτηκε

Το 1981, έγινε πρώτη κυρία της Γαλλίας, ωστόσο σε αντίθεση με τις προκατόχους της, αποφάσισε να εγκαταλείψει τα σαλόνια του Παλατιού των Ηλυσίων και να ασχοληθεί με τον πολιτικό ακτιβισμό.Η πολιτική ακτιβίστρια, φίλη του ΦιντέλΚατά τη διάρκεια της προεδρίας του συζύγου της, η Ντανιέλ Μιτεράν δε δίστασε να μιλήσει για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και σε χώρες που η Γαλλία επιθυμούσε να διατηρήσει καλές σχέσεις. Το ίδρυμά France- Libertés, που φέρει το όνομά της, χρηματοδότησε πολλές φορές κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες όπως η Κίνα και το Μαρόκο.Η φιλία της με τον Φιντέλ Κάστρο είχε προκαλέσει τη γαλλική κοινή γνώμη, ενώ είχε υποστηρίξει και τη δράση των Σαντινίστας στη Νικαράγουα. Υπήρξε θιασώτης της ανεξαρτησίας των Κούρδων και του Θιβέτ ενώ δεν έκρυψε το σκεπτικισμό της ως προς την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόπειρα δολοφονίας και η ΜαζαρίνΤο 1992, βρέθηκε στο Ιρακινό Κουρδιστάν μαζί με τον Μπενάρντ Κουσνέρ, υπουργό Υγείας στην κυβέρνηση του συζύγου της και ιδρυτή των «Γιατρών χωρίς Σύνορα». Εκεί υπήρξε στόχος ανεπιτυχούς δολοφονικής επίθεσης.Τρία χρόνια αργότερα, το 1995, βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο λόγω της υπόθεσης της Μαζαρίν Μιτεράν, της εξώγαμης κόρης του Φρανσουά Μιτεράν, την οποία όμως πήρε υπό την προστασία της. Η εικόνα που θα μείνει στη μνήμη του περισσότερου κόσμου είναι όταν αγκάλιασε τρυφερά την Μαζαρίν, στην κηδεία του Φρανσουά Μιτεράν.

«ΟΧΙ» στο Ευρωσύνταγμα, «ΝΑΙ» στη ΣεγκολένΜετά το θάνατο του Μιτεράν, η Ντανιέλ διατήρησε ζωντανή τη φωνή της στο δημόσιο χώρο. Κατά τη διάρκεια του Γαλλικού δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα, τάχθηκε υπέρ του «ΟΧΙ» δηλώνοντας πως «αποκηρύσσει την οικονομία όταν τοποθετείται πάνω από τους λαούς και το σύστημα που θέλει τους ανθρώπους σαν μεταβλητή μιας οικονομικής εξίσωσης». Το 2007, υποστήριξε την υποψηφιότητα της Σενγκολέν Ρουαγιάλ για την προεδρία. Η Ντανιέλ Μιτεράν είχε γράψει πολλά βιβλία, ανάμεσά τους το best-seller "En toutes libertes" ("Ελεύθερα" 1996) και το "Le livre de ma memoire" ("Το Βιβλίο της Μνήμης μου" 2007).

Δηλώσεις Σαρκοζί, Ολάντ, Ομπρί

H είδηση του θανάτου της Ντανιέλ Μιτεράν έχει προκαλέσει συγκίνηση σε όλη τη Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί μίλησε για την «υποδειγματική πορεία μιας γυναίκας που ουδέποτε παραιτήθηκε από τις αξίες της και συνέχισε μέχρι τέλους με όλες τις δυνάμεις τις μάχες που έκρινε όταν ήταν δίκαιες».

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012 Φρανσουά Ολάντ αποχαιρέτησε τη «μεγάλη κυρία, η οποία πολύ νέα εντάχθηκε στην αντίσταση, που έθεσε το θάρρος της και την αστείρευτη ενέργειά της στην υπηρεσία του σκοπού που άξιζε για αυτήν, της υπεράσπισης των ελευθεριών».

Δηλώσεις έκανε και η Μαρτίν Ομπρί λέγοντας πως «η Γαλλία χάνει μια συνείδηση που ήξερε να της μιλά κατά πρόσωπο. Είχε τη δύναμη, την ανωτερότητα και τη γενναιοδωρία των ανθρώπων που θεωρεί κανείς αθάνατους».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ