ΗΠΑ: Οριακή νίκη της Χίλαρι στο Κεντάκι -Πρόβλημα οι θέσεις Τραμπ για την εξωτερική πολιτική - iefimerida.gr

ΗΠΑ: Οριακή νίκη της Χίλαρι στο Κεντάκι -Πρόβλημα οι θέσεις Τραμπ για την εξωτερική πολιτική

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον νίκησε με ελάχιστο προβάδισμα τον συνυποψήφιό της Μπέρνι Σάντερς στο Κεντάκι.

Η Κλίντον κέρδισε, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, με 46,8% και 27 εκλέκτορες, ενώ ο Μπέρνι Σάντερς 46,3% και επίσης 27 εκλέκτορες (AP). Το σύστημα που εφαρμόζει το Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζεται στην αναλογική εκλογή εκλεκτόρων από την αρχή της διαδικασίας. Έτσι, αν κάποιος λάβει τη δεύτερη θέση, εξακολουθεί να συγκεντρώνει εκλέκτορες.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στο Κεντάκι δηλώνει το σοβαρό βαθμό διαίρεσης των Δημοκρατικών στην πορεία προς την εκλογή προεδρικού υποψηφίου. Στέλεχος της εκλογικής επιτροπής στο Κεντάκι, δήλωσε στο CNN ότι η Χίλαρι Κλίντον θα κερδίσει τελικά την πολιτεία με ελάχιστη διαφορά έναντι του Μπέρνι Σάντερς.

Οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το Κεντάκι δεν αποτελεί πρόσφορο εκλογικό έδαφος για την Κλίντον, με δεδομένο ότι στη γειτονική Δυτική Βιρτζίνια, αλλά και την Ιντιάνα επικράτησε ο Μπέρνι Σάντερς. Ωστόσο, η επικράτηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, έστω και με ελάχιστη διαφορά έναντι του Μπέρνι Σάντερς, σοσιαλδημοκράτη γερουσιαστή από το Βερμόντ, της δίνει μία αναπνοή, προκειμένου να συγκεντρωθεί στον προεκλογικό της αγώνα, για τον τελικό γύρο των προκριματικών εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουνίου.

Το προεκλογικό επιτελείο της Κλίντον, η οποία κατά το τελευταίο διήμερο περιόδευσε στο Κεντάκι επιθυμεί την άμεση διασφάλιση του προεδρικού χρίσματος, προκειμένου όλη η προσοχή της προεκλογικής της εκστρατείας να επικεντρωθεί στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου, υπό το σοβαρό ενδεχόμενο ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων να είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το ουσιαστικό προβάδισμα της Κλίντον σε αριθμό εκλεκτόρων σημαίνει ότι πιθανώς θα είναι η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, παρά το γεγονός ότι πρέπει να εξασφαλίσει άλλους 100 εκλέκτορες για να διασφαλίσει την επιλογή της στο προεδρικό χρίσμα.

Οι Δημοκρατικοί είχαν χθες προκριματικό κύκλο και στο Όρεγκον, με τον Σάντερς να εξασφαλίζει 53,9% των ψήφων και 28 εκλέκτορες, έναντι ποσοστού 46,1% και 24 εκλεκτόρων που εξασφάλισε η Κλίντον (AP). Οι υποψήφιοι μοιράστηκαν αναλογικά τους εκλέκτορες και στην πολιτεία αυτή, χωρίς ωστόσο, το αποτέλεσμα ν' αλλάζει δραματικά τις υφιστάμενες ισορροπίες στο γενικό πλαίσιο του αριθμού των εκλεκτόρων.

Σκηνικό έντασης στη Νεβάδα

Οι χθεσινές προκριματικές εκλογές στο Κεντάκι και το Όρεγκον ακολούθησαν τα ξεσπάσματα φραστικών επιθέσεων στη Νεβάδα, κλιμακώνοντας την προεκλογική ένταση στο Δημοκρατικό Κόμμα. Οι υποστηρικτές του Σάντερς οργίστηκαν όταν οι υπεύθυνοι των Δημοκρατικών στην αναφερόμενη πολιτεία αποφάσισαν να τερματίσουν τη διαδικασία επιλογής περισσότερων εκλεκτόρων για τον ίδιο, έναντι αυτών που είχε αρχικά εξασφαλίσει στον προκριματικό που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο. Μετά την εξέλιξη αυτή, τον προκριματικό κύκλο στην πολιτεία κέρδισε η Κλίντον.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Νεβάδα, μπορεί ν' αποτελέσει προάγγελο δυσάρεστων εξελίξεων στην κεντρική διάσκεψη του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στη Φιλαδέλφεια. Ο Σάντερς ενώθηκε με τους υποστηρικτές του, επικρίνοντας την οργάνωση του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία αυτή, μετά τα όσα συνέβησαν το Σάββατο. Ένας από τους υποστηρικτές του, αντιδρώντας στη διάρκεια ψηφοφορίας, για την αναθεώρηση εκλογικών κανόνων, πέταξε μία καρέκλα, επειδή αποκλείστηκε από την ψηφοφορία. Άλλοι υποστηρικτές του έγραψαν συνθήματα-γκράφιτι με κιμωλία στο κτίριο του κόμματος, ενώ η πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στη Νεβάδα άρχισε από τότε να λαμβάνει μηνύματα με απειλές κατά της ζωής της.

Ο ίδιος ο Σάντερς έδωσε χαρακτήρα προειδοποίησης στα όσα συνέβησαν στη Νεβάδα, δηλώνοντας: “Αν το Δημοκρατικό Κόμμα θέλει να επιτύχει το Νοέμβριο, πρέπει όλες οι κομματικές οργανώσεις να αντιμετωπίζουν τους υποστηρικτές της προεκλογικής μας εκστρατείας με αίσθημα δικαίου, αλλά και να σέβονται τους νικητές.” Ο Σάντερς δήλωσε ότι καταδικάζει τη βία και την άσκηση προσωπικής παρενόχλησης, υιοθετώντας τις καταγγελίες των υποστηρικτών του, υποστηρίζοντας ότι η τοπική πρόεδρος του κόμματος Ρομπέρτα Λάντζ δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή αριθμητικής ψηφοφορίας για την αλλαγή κρίσιμου κανονισμού. Παράλληλα, υποστήριξε ότι σε 64 εκλέκτορες που αποκλείστηκαν από την κεντρική διάσκεψη δε δόθηκε η ευκαιρία προσωπικής ακρόασης.

Από την πλευρά της, η οργάνωση του Δημοκρατικού Κόμματος στη Νεβάδα αμφισβητεί την παρουσίαση των γεγονότων από τον Σάντερς, τονίζοντας ότι μερικοί εκλέκτορες δε συμμετείχαν στις εργασίες, ενώ άλλοι αποκλείστηκαν επειδή δεν είχαν εγγραφεί στο κόμμα. “ Η προεκλογική εκστρατεία του Σάντερς συνεχίζει να μη λέει την αλήθεια για τα γεγονότα του Σαββάτου, ενώ δεν έχει καταδικάσει τις απειλές βίας των υποστηρικτών της εναντίον μας,” ανέφερε ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος στη Νεβάδα.

Αρκετοί υποστηρικτές του Σάντερς δημοσίευσαν φωτογραφία της Λάντζ στο διαδίκτυο συμπεριλαμβάνοντας και το κινητό της τηλέφωνο, ενθαρρύνοντας άλλους υποστηρικτές του να της τηλεφωνήσουν εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια τους για τις εξελίξεις. Το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC δημοσιοποίησε ηχητικά αποσπάσματα, συμπεριλαμβανομένου κι ενός αποσπάσματος που έλεγε: “ Άνθρωποι σαν κι εσένα πρέπει να κρεμαστούν σε δημόσια θέα.” “ Ό,τι ακούσατε είναι μερικά από τα χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβα στο email μου, στο Facebook, στο Twitter, αλλά και στο κινητό μου. Απειλές για την οικογένειά μου, τον εγγονό μου, αλλά και το σύζυγό μου,” δήλωσε η Λαντζ στο MSNBC.

Η συνέχιση της προεκλογικής εκστρατείας από τον Σάντερς καλλιεργεί κλίμα ανησυχίας μεταξύ των συμμάχων της Κλίντον, αναφορικά με το ενδεχόμενο “απώλειας” των πλεονεκτημάτων που έχει προκειμένου να αντιμετωπίσει επιτυχώς τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του Σάντερς είναι καθησυχαστικοί ως προς τις ανησυχίες αυτές, καθώς πιστεύουν ότι ο Τραμπ είναι τόσο προβληματικός υποψήφιος, τονίζοντας ότι η Κλίντον θα επικρατήσει εύκολα σε μια τελική προεδρική αναμέτρηση μεταξύ τους. “Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε έναν Δημοκρατικό πρόεδρο,” δηλώνει η 28χρονη Αλίσα Λιέντκε από την Ουάσιγκτον, που υποστηρίζει τον Σάντερς.

Τραμπ: Μετανιωμένος, αλλά σίγουρος

Ο Τραμπ άρχισε να οργανώνει την προεκλογική του εκστρατεία για τις γενικές προεδρικές εκλογές, ενώ χθες υπέγραψε κοινή συμφωνία χρηματοδότησης με την Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η συμφωνία αυτή του επιτρέπει να συγκεντρώσει ποσό 449.400 απο έναν δωρητή, διαμοιράζοντας τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνονται μεταξύ της προεκλογικής του εκστρατείας, της εθνικής επιτροπής του κόμματος, αλλά και τις επιμέρους επιτροπές των Ρεπουμπλικάνων ανά πολιτεία των ΗΠΑ. Ο Τραμπ από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας του υποστήριξε τη χρηματοδότησή της με ίδιους πόρους, ενώ τώρα πλησιάζοντας προς το τέλος στρέφεται προς την κατεύθυνση της παραδοσιακής χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών. Η στροφή του, αυτή, εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει την οργή αρκετών ψηφοφόρων του.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, στη διάρκεια συνέντευξής του στη Μέγκιν Κέλι και το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, χθες το βράδυ, δήλωσε ότι μετανιώνει για αρκετές ενέργειες του, στη διάρκεια του προκριματικού κύκλου των Ρεπουμπλικάνων. “ Θα μπορούσα να είχα χρησιμοποιήσει διαφορετική γλώσσα σε μια δυο περιπτώσεις. Γενικά είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα,” δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Κιμ, ο Πουτιν κι ο Κάμερον

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την υλοποίηση του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ. Η δήλωση αυτή του Τραμπ συνιστά στην ουσία της αλλαγή της στάσης που ακολουθεί παραδοσιακά η Ουάσιγκτον έναντι της απομονωμένης διεθνώς χώρας.

Σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο Reuters, ο Τραμπ υποστήριξε επίσης την επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης του Παρισιού για το Κλίμα, ενώ δήλωσε την αντίθεσή του στις ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην ανατολική Ουκρανία. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος αρνήθηκε ν' αποκαλύψει λεπτομέρειες για τους χειρισμούς που θα κάνει στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, αλλά δήλωσε ότι είναι ανοιχτός για συνομιλίες με τον ηγέτη της. “Θα μιλήσω μαζί του και ειλικρινά, δεν έχω κανένα πρόβλημα να του μιλήσω,” είπε.

Η αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ δε στάθηκε δυνατό να σχολιάσει άμεσα τη δήλωση αυτή.

Ο 69χρονος Τραμπ δήλωσε ακόμη ότι θ' ασκήσει πιέσεις στην Κίνα, τον πιο σημαντικό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, προκειμένου το Πεκίνο να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης. “Θ' ασκήσω ουσιαστική οικονομική πίεση στην Κίνα, καθώς οικονομικά μπορούμε ν' ασκήσουμε ασφυκτική πίεση στους Κινέζους,” τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης από τον 26ο όροφο του πύργου του στο Μανχάταν.

Η ετοιμότητα του Τραμπ να συνομιλήσει προσωπικά με τον Κιμ Γιονγκ Ουν έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική του προέδρου Ομπάμα, που άφησε σε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνομιλιών με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε εμπλοκή στη διεξαγωγή προσωπικών συνομιλιών με τον Κιμ, αλλά δρομολόγησε διπλωματικές εξελίξεις στις σχέσεις το Ιράν και την Κούβα, που οδήγησαν στην υπογραφή της πυρηνική συμφωνίας από τη μια μεριά, αλλά και στη βελτίωση των σχέσεων με την Αβάνα, από την άλλη.

Καθώς καθόταν στην αναπαυτική πολυθρόνα του γραφείου του, με θέα το Σέντραλ Παρκ, ο Τραμπ περιέγραψε τους στόχους της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής του, στη διάρκεια μιας συνέντευξης, διάρκειας 30 λεπτών. Απέναντι από το γραφείο του βρίσκεται μια φωτογραφία του πατέρα του, Φρεντ Τραμπ, ενώ ο χώρος διακοσμείται από πολλές φωτογραφίες του Τραμπ με διασημότητες, αλλά και εξώφυλλα αμερικανικών περιοδικών στα οποία έχει εμφανισθεί.

Για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας ο Τραμπ δήλωσε ότι: “Το γεγονός ότι έκανε θετικά σχόλια για μένα, δε σημαίνει ότι θα τον βοηθήσει σε μια διαπραγμάτευση. Δε θα τον βοηθήσει καθόλου,” τόνισε.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της προεκλογικής καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον, άσκησε κριτική στις θέσεις εξωτερικής πολιτικής που παρουσίασε ο Τραμπ, τονίζοντας ότι αυτές γίνονται αμέσως μετά από προηγούμενες δηλώσεις στις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι δε θα έχει μια εποικοδομητική σχέση συνεργασίας, με το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. “Να το πω ξεκάθαρα. Ο Ντόναλντ Τραμπ προσβάλλει τον ηγέτη του πιο στενού συμμάχου μας και μετά δηλώνει ότι θα ήθελε να συνομιλήσει με τον Κιμ Γιονγκ Ουν;” δήλωσε ο υψηλόβαθμος σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Χίλαρι Κλίντον, Τζέικ Σάλιβαν. “ Ο Τραμπ φαίνεται να έχει έναν περίεργο ενθουσιασμό με ξένους ηγέτες, όπως, ο Πουτιν και ο Κιμ. Ωστόσο, η προσέγγισή του στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής δεν έχει λογικό νόημα για τους υπόλοιπους από εμάς,” είπε.

Στη διάρκεια της συνέντευξής του στο Reuters, ο Τραμπ δήλωσε ότι η κριτική που του άσκησε ο Κάμερον ήταν απρεπής τονίζοντας ωστόσο, τη βεβαιότητά του ότι “θα έχει μία εποκοδομητική σχέση συνεργασίας,” με το Βρετανό πρωθυπουργό.

Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα;

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης, ότι “δεν είναι υποστηρικτής” της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, η οποία προδιαγράφει τη μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα σε περισσότερες από 170 χώρες. Ο ίδιος τόνισε ότι θα ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία αυτή, καθώς είναι άδικη για τις ΗΠΑ, ενώ δίνει προνομιακή μεταχείριση σε χώρες όπως, η Κίνα. “Θα εξετάσω το θέμα αυτό με μεγάλη σοβαρότητα, ενώ στο ελάχιστο επίπεδο θα επαναδιαπραγματευτώ. Σε άλλο επίπεδο θα πράξω διαφορετικά,” τόνισε ο Τραμπ.

Ωστόσο, μία επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας θα καθυστερήσει την εφαρμογή της, ενώ από την άλλη μεριά, η συμφωνία αυτή περιγράφεται ως η πρώτη ρεαλιστική συμφωνία για το κλίμα που δεσμεύει τις πλούσιες και τις φτωχιές χώρες στον περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου υπερθεμαίνοντας τον πλανήτη.

“Dodd-Frank”

Νωρίτερα σήμερα έγιναν γνωστές δηλώσεις του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, σύμφωνα με τις οποίες, οι σαρωτικές οικονομικές μεταρυθμίσεις που ενεργοποιήθηκαν από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, προκαλούν ζημιά στην αμερικανική οικονομία, ενώ θα τις ακυρώσει σχεδόν στο σύνολό τους.

Ο Τραμπ σε συνέντευξή του, στο Reuters δήλωσε ότι θ' ανακοινώσει το σχέδιό του για την αναδιαμόρφωση του οικονομικού νόμου του 2010, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως “Dodd-Frank”.

“Ο νόμος αυτός, καθιστά σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία των τραπεζών, καθώς κάνει δύσκολο το δανεισμό χρήματος στους επιχειρηματίες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό πρέπει να σταματήσει,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ Χρίσμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ