Μια δημοσιογράφος απομυθοποιεί: Εκοψα 10 χρόνια τη γλουτένη -Ορίστε τι συνέβη

Δημοσιογράφος του popsugar.com απομυθοποιεί τις gluten-free δίαιτες, μέσα από τη δική της εμπειρία και μοιράζεται με όλους το μυστικό της διατροφής.

«Στα 13 μου κατάλαβα ότι οι κοτομπουκιές γίνονταν από κανονικό κοτόπουλο και έγινα χορτοφάγος επί τόπου. Επίσης, γενικά, ήμουν αρκετά επιλεκτική στο φαγητό και έτσι κατέληξα να τρώω κυρίως ζυμαρικά, ψωμιά και πίτσα. Δυστυχώς λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης δύσκολα έμπαιναν στο πιάτο μου. Το ότι έγινα χορτοφάγος δεν ήταν μια τεράστια αλλαγή για μένα καθώς δεν τρελαινόμουν για κρέας, ενώ το ότι έκοψα τα γαλακτοκομικά με βοήθησε στα πεπτικά προβλήματα που είχα. Δεν ήμουν σίγουρη, βέβαια, ότι ήταν εκείνα που μου τα δημιουργούσαν. Το επιβεβαίωσα όταν έκοψα τη γλουτένη.

Αλήθεια, την πρώτη ημέρα που έκοψα τη γλουτένη ένιωσα αμέσως καλύτερα. Χωρίς όλα αυτά τα κράκερ, δημητριακά και τα ζυμαρικά, ένιωθα πολύ καλύτερα την κοιλιά μου.

Αρχικά, σταμάτησα να τρώω εντελώς όλα αυτά τα τρόφιμα που γνώριζα ότι την περιείχαν και τα αντικατέστησα με φρούτα και λαχανικά. Ετσι, τις πρώτες εβδομάδες δεν είχα κανένα φούσκωμα, δεν είχα αέρια, δεν είχα δυσκοιλιότητα. Ενιωθα πολύ πιο ανάλαφρη, κάτι που μου έκανε πιο εύκολο το να κόψω όλα αυτά τα αγαπημένα φαγητά.

Αλλά μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες ένιωθα τόσο λυπημένη... Νωρίτερα, δεν είχα συνειδητοποιήσει ποτέ πριν ότι ήμουν τόσο παθιασμένη με τη γλουτένη. Το ανακάλυψα όταν την έκοψα. Ετσι βρέθηκαν να... κλέβω μάφινς από την κουζίνα μου και να βουτάω στα δημητριακά. Με αναστάτωνε το γεγονός ότι δεν μπορούσα να φάω συγκεκριμένα τρόφιμα. Εκλαιγα κάθε φορά που έβγαινα με τις φίλες μου και δεν μπορούσα να απολαύσω μια μπύρα, να φάω ένα κομμάτι πίτσα ή ένα cupcake.

Φαίνεται ανόητο, αλλά έπαθα κατάθλιψη γιατί δεν μπορούσα να φάω όλες αυτές τις λιχουδιές.

Πριν πέσω για τα καλά στη σκοτεινή, βαθιά, χωρίς γλουτένη τρύπα αποφάσισα να πάω σε ένα μαγαζί υγιεινής διατροφής για να δω τι εναλλακτικές λύσεις είχα. Αγόρασα οτιδήποτε ήταν gluten-free, ακόμη και τρόφιμα που πριν δεν έβαζα στο στόμα μου, όπως βάφλες και πίτες, μόνο και μόνο γιατί μπορούσα να τα φάω! Τα τρόφιμα αυτά με ανέβασαν πολύ, ωστόσο, το μεγάλο σοκ ήρθε όταν ξανάρχισαν το προβλήματα στο στομάχι μου. Και ακόμη χειρότερα, δυο μήνες μετά την κατανάλωση προϊόντων χωρίς γλουτένη, πάχυνα! Μα δεν υποτίθεται ότι τα gluten-free σε βοηθούν στην απώλεια βάρους; Ναι, αν συνεχίζετε να τρώτε υγιεινά και όχι οτιδήποτε βρίσκετε μπροστά σας.

Ετσι, συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να 'κόψω οτιδήποτε παχυντικό gluten-free αν ήθελα να ξαναχωρέσω στο τζιν μου. Αυτό με ανάγκασε να προσέξω πραγματικά τη διατροφή μου και έτσι άρχισα να τρώω, όπως παλιά, τρόφιμα που έτσι και αλλιώς δεν περιείχαν γλουτένη. Η κατανάλωση μιας τεράστιας ποικιλίας υγιεινών τροφών με έκανε να αισθάνομαι τόσο καλά, όσο όταν πρωτοείχα κόψει τη γλουτένη. Και δεν αισθανόμουν καλύτερα γιατί δεν έτρωγα γλουτένη αλλά επειδή έτρωγα πραγματικές τροφές και είχα κόψει τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μετά από 10 χρόνια χωρίς γλουτένη και από την υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου νιώθω απλά καταπληκτικά. Ο φίλος μου κάποια στιγμή μου πρότεινε να δοκιμάσω να φάω γλουτένη για να διαπιστώσουμε αν το σώμα μου έχει αλλάξει. Και έτσι το έκανα. Το 2015 έφαγα ένα φρεσκοψημένο ντόνατ μήλου και πιστέψτε με, ένιωσα πολύ καλά! Δεν μου προκλήθηκε κανένα πρόβλημα στην κοιλιά. Οτιδήποτε και να φάω πλέον και δημητριακά με γλουτένη, δεν με πειράζει. Μου πήρε 10 χρόνια να καταλάβω ότι τελικά δεν ήταν η γλουτένη που με πείραζε. Τα προβλήματα μου δημιουργούνταν από τη μίζερη διατροφή μου. Το ότι έκοψα τη γλουτένη με ανάγκασε να απαλλαγώ από τη συνήθεια του να τρώω συνεχώς ψωμιά και να ξεκινήσω να τρέφομαι πιο υγιεινά. Και να κάνω μια διατροφή πιο πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Και έτσι τώρα είμαι σε θέση να απολαμβάνω και όλα εκείνα τα προϊόντα που έχουν γλουτένη, χωρίς να αποκλείω τίποτα. Και επειδή είμαι και χορτοφάγος και δεν τρώω και γαλακτοκομικά η δίαιτά μου είναι πολύ πιο υγιεινή από ότι 10 χρόνια πριν. Και για αυτό έχω και φυσιολογικό βάρος! Ζήτω η γλουτένη και τα κανονικά τρόφιμα!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γλουτένη gluten free δίαιτα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ