Επισκέψιμο 19 Μαΐου το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: To LAGUNE είναι η πρώτη δράση του[εικόνες] - iefimerida.gr

Επισκέψιμο 19 Μαΐου το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: To LAGUNE είναι η πρώτη δράση του[εικόνες]

Φωτογραφίες: Γιώργος Νέσης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παρουσιάζει στις 19 Μαΐου στο δώμα του κτηρίου, την περφόρμανς Lagune του Ελβετού καλλιτέχνη Denis Savary.

Ένα μεικτό θέαμα, με χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς και θέα τη φωτισμένη Ακρόπολη.

Το Μουσείο, αξιοποιώντας την περίοδο των υποχρεωτικών δοκιμών που προηγούνται της οριστικής λειτουργίας του και εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαδικασιών που θα το οδηγήσουν στα εγκαίνιά του, επέλεξε την πραγματοποίηση σειράς καλλιτεχνικών δράσεων, σε τακτά χρονικά διαστήματα, που στοχεύουν αφενός στη γνωριμία με το κοινό και αφετέρου στην ανάπτυξη συνεργειών με ελληνικά και διεθνή ιδρύματα συναφούς σκοπού.

Επισκέψιμο 19 Μαΐου το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: To LAGUNE είναι η πρώτη δράση του[εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η περφόρμανς Lagune (Λιμνοθάλασσα), μια πρωτότυπη δημιουργία του καλλιτέχνη Denis Savary, είναι μια παραγωγή του Ιδρύματος Fluxum, με αφορμή την εκατονταετή επέτειο του κινήματος DADA.

Σε έναν ουτοπικό κόσμο
Η έμπνευσή της αντλήθηκε από το μυθιστόρημα «Η ακτή των Σύρτεων» (Le Rivage des Syrtes) του Ζυλιέν Γκρακ (1951), από την μαριονέτα Robot King της Ελβετίδας Sophie Taeuber-Arp, την οποία αναπαρήγαγε κατά προσέγγιση για την παράσταση η Evelyne Villaime και από την Αρχιτεκτονική γυαλιού του Paul Scheerbart, όπου άνθρωπος και πόλη δομούν και ταυτόχρονα εξαφανίζουν ο ένας τον άλλον. Πρόκειται για ένα έργο με ισχυρούς συμβολισμούς καθώς αναφέρεται σε έναν ου-τόπο, μια πόλη ιδανική που αναγεννιέται από τις στάχτες της.

Επισκέψιμο 19 Μαΐου το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: To LAGUNE είναι η πρώτη δράση του[εικόνες] | iefimerida.gr 1

Χορευτικός αυτοσχεδιασμός
Η χορογραφική επίβλεψη της Μαρκέλλας Μανωλιάδη στη δημιουργία αυτή αποτελεί έναν χορευτικό αυτοσχεδιασμό, προσαρμοσμένο ειδικά στον χώρο του νέου κτηρίου του ΕΜΣΤ.
Επιχειρεί την ιδεατή αναδόμηση μιας πλωτής πόλης, που θυμίζει το φανταστικό βασίλειο του Robot King, της οποίας οι διαφορετικές όψεις και οι τοίχοι μετακινούνται από επτά χορευτές. Η πόλη αυτή, σαν να τη χτυπάει η θάλασσα, θα υποστεί τις συνέπειες ενός φανταστικού κύματος που θα δημιουργήσουν εκ του μηδενός οι κινήσεις των χορευτών, υπό τους ήχους που ηχογραφήθηκαν από τον Denis Savary και την Daphné Bengoa, μια σύνθεση από φωνές, μελωδίες, δονήσεις και ψιθύρους ανθρώπων, πόλεων και φύσης, ένα κοσμοπολίτικο ηχητικό ταξίδι.

LAGUNE, Performance του Denis Savary

Επισκέψιμο 19 Μαΐου το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: To LAGUNE είναι η πρώτη δράση του[εικόνες] | iefimerida.gr 2


Στο δώμα του νέου κτηρίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, 19 Μαΐου 2016, στις 20.30
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί με 150 Δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν με αυστηρή σειρά προτεραιότητας την Τρίτη, 17/05/2016, από τις 11.00 και μέχρι εξαντλήσεώς τους, από το ισόγειο του νέου του κτηρίου του ΕΜΣΤ (είσοδος από την Λεωφόρο Συγγρού).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΜΣΤ LAGUNE Denis Savary
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ