O απίστευτα cool Aφρικανός σεφ του Ομπάμα -Με έδρα το Χάρλεμ [εικόνες]

Λέγεται Μάρκους Σάμουελσον, σεφ και ιδιοκτήτης διάσημου εστιατορίου, και έλαβε περισσότερα βραβεία από οποιονδήποτε άλλο σεφ στη ζωή του.

Το 1995 ήταν ο νεότερος σεφ που πήρε βραβείο 3 αστέρων από τον γαστρονομικό κριτικό της εφημερίδας New York Times. Το 1999 κρίθηκε ως «ανερχόμενο αστέρι της κουζίνας» και το 2003 πήρε βραβείο ως ο καλύτερος σεφ της Νέας Υόρκης, ενώ το 2014 βραβεύτηκε ως ένας από τους καλύτερους σεφ της Αμερικής, ενώ το Mondial Economic Forum τον βράβευσε ως τον Παγκόσμιο ηγέτη του αύριο.
Ο Μάρκους Σάμουελσον γεννήθηκε στην Αιθιοπία το 1970 και λεγόταν Kassahun Tsegie. Το 1973 η βιολογική του μητέρα πέθανε και ο Μάρκους με την μεγαλύτερη αδελφή του έφυγαν για την Σουηδία όπου υιοθετήθηκαν από την οικογένεια Σάμουελσον. Ο ίδιος περιγράφει την διαμονή του στη Σουηδία ως μια ειδυλλιακή εποχή με την οικογένεια και τους φίλους του.


Από μικρός έδειξε ενδιαφέρον για την μαγειρική εξαιτίας της γιαγιάς του που ήταν επαγγελματίας μαγείρισσα. Σε ηλικία 16 ετών όταν χρειάστηκε να επιλέξει ένα επάγγελμα επέλεξε αυτό του σεφ. Παράλληλα άρχισε να δουλεύει σε ένα φούρνο και σε μικρά εστιατόρια της περιοχής του Γκέτεμποργκ. Το πρωί σπουδές και το βράδυ μαγείρεμα με πάθος στα εστιατόρια όπου εργαζόταν.


Η οικογένειά του τού επέτρεψε να κάνει επιπλέον σπουδές στην Ελβετία και την Αυστρία όπου έμαθε να κάνει περίτεχνα γλυκά. Εκεί τον εντόπισε η ιδιοκτήτρια του διάσημου εστιατορίου Aquavit της Νέας Υόρκης και έφυγε στην Αμερική όπου του έμελε να γίνει πολύ διάσημος.
Δεν έμεινε σε αυτό. Επέστρεψε στην Ευρώπη και εργάστηκε ως σεφ σε διάσημο εστιατόριο της γαλλικής πόλης Λυόν που έχει 3 αστέρια στον οδηγό Michelin. « Σε αυτό το εστιατόριο έμαθα να είμαι μεγάλος σεφ, να έχω πάθος με την κουζίνα και πάθος με την επιτυχία», δηλώνει ο Μάρκους.

Το 1994 τον ξανακαλούν στο Aquavit, και δεν άργησε να χαρίσει 3 αστέρια στο εστιατόριο. Σπεσιαλιτέ του είναι τα σκανδιναβικά πιάτα με αφρικανικές επιρροές. Εγινε έτσι αστέρι της τηλεόρασης στις ΗΠΑ και άρχισε να γράφει βιβλία μαγειρικής που έγιναν best sellers.
Η μεγάλη ημέρα του Μάρκους Σάμιουελσον ήταν όταν ο Ομπάμα τον κάλεσε να μαγειρέψει στον Λευκό Οίκο, το 2009. Η Μισέλ Ομπάμα είπε γι’αυτόν ότι «είναι ένας από τους καλύτερους σεφ της χώρας».


Ο σεφ σταρ είναι παντρεμένος με την δίμετρη καλονή και μοντέλο Gate (Maya) Haile, με την οποία κυκλοφορεί ακομπλεξάριστα και δείχνει ευτυχισμένος.


Ιδρυσε πολλά εστιατόρια και αποφάσισε τελικά να κατοικήσει το Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και να ανοίξει εκεί το διάσημο Red Rooster. Στους τοίχους υπάρχουν φωτογραφίες από διάσημους ντόπιους σταρ και μουσικούς, ενώ υπάρχουν βραδιές που μπορεί κάποιος να ακούσει τα καλύτερα gospels ή να παρακολουθήσει εκθέσεις από ζωγράφους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ