50 πρώην Παπανδρεϊκοί βουλευτές ζητούν κόμμα αρχών - iefimerida.gr

50 πρώην Παπανδρεϊκοί βουλευτές ζητούν κόμμα αρχών

50 πρώην Παπανδρεϊκοί βουλευτές ζητούν κόμμα αρχών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που βλέπει υποψήφιους μνηστήρες για τη θέση του Γιώργου Παπανδρέου να παρελαύνουν σε ΜΜΕ και να δηλώνουν.... υποψηφιότητα μέσω ραδιοφώνων!

Όπως πληροφορείται το iefimerida αυτή τη στιγμή διακινούνται 2-3 κείμενα στους κόλπους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τα οποία έχουν έναν κοινό παρανομαστή: Αμβφισβητούν τους «μεσσίες» και «σωτήρες», τις επετηρίδες και τους επίδοξους διαδόχους, ζητούν δε να προϋπάρξει μια συμφωνία σε αρχές που θα αφορούν την ιδεολογική κατεύθυνση του Κινήματος.

Το ένα κείμενο εκπονήθηκε από τους Μάρκο Μπόλαρη, Γιάννη Δριβελέγκα και συμφωνούν αρκετοί βουλευτές (Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Ντόλιος, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Μιχάλης Παντούλας, Ζωίδης, Τσώνης κ.ά.). Ουσιαστικά πρόκειται για τους βουλευτές εκείνους οι οποίοι την ημέρα που προκρίθηκε το όνομα του Φίλιππου Πετσάλνικου ως μεταβατικού Πρωθυπουργού προχώρησαν σε δύο κινήσεις: Οι Μπόλαρης και Δριβελέγκας επισκέφτηκαν το γραφείο του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος έλειπε εκείνη την ώρα και στη συνέχεια του τηλεφώνησαν. Του είπαν ότι εκπροσωπούν περί τους 50 βουλευτές και του ζήτησαν να μεταφέρει στον Γ. Παπανδρέου την απαίτηση τους για ισχυρή υποψηφιότητα ειδάλλως θα υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Λίγο αργότερα, από ταβέρνα στα Εξάρχεια, ετοίμασαν σχετικό χειρόγραφο κείμενο και το απέστειλαν με φαξ στον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Έξαρχο με το οποίο απαιτούσαν το ίδιο ακριβώς.

Όπως αποκαλύπτει η iefimerida, η ομάδα αυτή (που κινείται ανεξάρτητα αν και φέρεται να κλίνει προς το πρόσωπο του Ανδρέα Λοβέρδου) έχει ζητήσει από τον Γιώργο Παπανδρέου ραντεβού, το οποίο θα γίνει πιθανόν απόψε ή αύριο το πρωί. Εφόσον του μεταφέρουν τις απόψεις τους και τον ακούσουν θα διακινήσουν κείμενο προς συλλογή υπογραφών. «Κάποιοι θέλουν να λύσουμε το θέμα στο ΠΑΣΟΚ με τη λογική που είχαμε στο στρατό: Ζύγιση - Στοίχηση και να μετρηθούμε πόσοι είμαστε σε κάθε φάλαγγα» λέει ένας εκ των βουλευτών αυτών. «Εμείς δίνουμε προτεραιότητα στην πολιτική και όχι σε ομάδες και σε γκρουπούσκουλα» προσθέτει, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει κείμενο αρχών πίσω από το οποίο πρέπει να στοιχηθούν οι επίδοξοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και όχι το αντίστροφο.

Το δεύτερο κείμενο ολοκληρώνεται οσονούπω από τον βουλευτή Πιερίας Γιάννη Αμοιρίδη (ο οποίος βρίσκεται εκτός Ελλάδος για οικογενειακή του υπόθεση). Τις ανησυχίες του μοιράζονται αρκετοί νέοι κυρίως βουλευτές όπως ο Σάκης Οικονόμου, η Λίτσα Κουρουπάκη, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, η Αφροδίτη Παπαθανάση κ.ά. «Δεν πρόκειται να συνταχθούμε πίσω από αρχηγούς, ούτε πίσω από τον Παπανδρέου, ούτε πίσω από κανέναν» λένε με έμφαση σημειώνοντας: «Να ψηφίσουμε Παπανδρέου για να μας ξαναφέρει τον Παπαδήμο; Το κάναμε ήδη». Ας σημειωθεί ότι αρκετοί από αυτούς τους βουλευτές υπήρξαν απο τους κύριους υποστηρικτές ΓΑΠ όλο αυτό το διάστημα. «Μας έχουν κουράσει οι επίδοξοι ηγέτες και σωτήρες μας. Πρέπει και οι ίδιοι να έχουν κουραστεί. Ας τους απελευθερώσουμε από το άγχος να μας σώσου» προσθέτουν δηκτικά ζητώντας να διατυπωθεί ένα πλαίσιο αρχών ("τι είδους ΠΑΣΟΚ θέλουμε; Κόμμα; Κίνημα; Σε ποιά ιδεολογική κατεύθυνση;) το οποίο να εμπεριέχει σύγχρονες προτάσεις θεσμικού δικαίου, παραγωγικού προτύπου κλπ ώστε να προκύψει κάτι νέο. «Δεν μπορούμε να πάμε με τα προτάγματα της 3ης Σεπτέμβρη του '74 αλλά του 2011» λένε ζητώντας από όσους επαναφέρουν λογικές επετηρίδας (στοχοποιώντας την μιντιακή υποψηφιότητα Χρυσοχοίδη) να κάνουν στην άκρη για να έρθουν στελέχη νεότερης κοπής και γενιάς, προκειμένου να μπολιάσουν με κάτι πιο σύγχρονο το ΠΑΣΟΚ και να το μετεξελίξουν.

Θα πρέπει να αναμένονται στο επόμενο διάστημα και άλλες παρεμβάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όπως π.χ. από την τρόικα (Λοβέρδος, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου) η οποία πάντως εκτιμά ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η εκταμίευσης της 6ης δόσης πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαδοχής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σχεδόν κανείς επίσης δεν συζητά την «λύση Ρέππα» να υπάρξει διαρχία με την ΚΟ να εκλέγει επικεφαλής και τον Γ. Παπανδρέου να παραμένει πρόεδρος του Κόμματος. Ακόμη και ο πολύ στενός συνεργάτης του τέως Πρωθυπουργού, ο υπουργός πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος το απέρριψε σήμερα σε δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ fm.

Αρκετοί – κορυφαίοι και μη- ενοχλήθηκαν εξάλλου από την πρωτοβουλία Χρυσοχοίδη να καταθέσει υποψηφιότητα μέσω της εκπομπής του Νίκου Χατζηνικολάου. Το απέδωσαν στο άγχος του υπουργού (ο οποίος δεν κλήθηκε να συμμετάσχει σε κάποια εσωτερική ομάδα ή ζύμωση) προκειμένου να παίξει το όνομα του και να τον μετράνε στις δημοσκοπήσεις. Δεν αποκλείουν δε να πρόκειται για "πυροτέχνημα" και να αποσυρθεί εγκαίρως, αφού θα έχει συνάψει συμφωνία με κάποιον όντως υποψήφιο δελφίνο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου που συνεχίζει τον κύκλο των επαφών του είδε σήμερα τους Απόστολο Κακλαμάνη, Θόδωρο Πάγκαλο, Πάνο Μπεγλίτη, Πέτρο Ευθυμίου και Φίλιππο Πετσάλνικο ενώ μέχρι στιγμής έχει προγραμματιστεί συνάντηση για αύριο και με τον Χρήστο Πρωτόπαπα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ