Κάννες 2011: Το επίσημο πρόγραμμα - iefimerida.gr

Κάννες 2011: Το επίσημο πρόγραμμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το Midnight in Paris του Woody Allen θα σηκώσει αυλαία το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του πλανήτη σινεμά, που έχει στις παγκόσμιες πρεμιέρες του απ' το The Tree of Life του Terrence Mallick, μέχρι τους καινούριους Πειρατές της Καραϊβικής.

Στο ίδιο χρονοδιάγραμμα με την περσινή ανακοίνωση, έγινε χθες η αποκάλυψη των τίτλων που θα μαζέψουν τις ουρές έξω απ’ τις αίθουσες του Palais des Festivals τον ερχόμενο Μάη, σε μια συνέντευξη Τύπου τόσο μακρόσυρτη, που ανάγκασε τα γαλλικά κανάλια που την μετέδιδαν, να την παρατήσουν κάπου στη μέση και να ρίξουν διαφημίσεις. Η ίδια η φουρνιά των ταινιών, πάντως, αναμένεται πιο ζωηρή, αν πιστέψεις τουλάχιστον τον καλλιτεχνικό διευθυντή των Κανών, Thierry Fremaux, ο οποίος χαρακτήρισε την επιλογή των 49 ταινιών του προγράμματός του (απ’ τις 1715 που είχαν υποβληθεί) ως «λιγότερο σκοτεινή, ίσως ακόμα κι ελαφρύτερη απ’ ότι συνήθως».

Δεν ξέρω πώς μπορεί να δει κανείς ελαφρύ ένα πρόγραμμα που έχει Aki Kaurismäki, Nuri Bilge Ceylan, αδερφούς Dardenne, κι ακόμα και Terrence Mallick στους headliners του, αλλά κοντά-σιμά είν’ τα Γιάννενα για το φεστιβάλ που θα σηκώσει την αυλαία του στις 11 του Μάη, με τον Woody Allen να φέρνει στο μεγάλο χαλί της Κρουαζέτ τον Owen Wilson, τη Rachel McAdams, τη Marion Cotillard και τον Adrien Brody για την επίσημη παγκόσμια πρώτη του Midnight in Paris, που θα ανοίξει στις Κάνες την ίδια ώρα με τις πρώτες προβολές του στους παριζιάνικους κινηματογράφους. Άγνωστο παραμένει αν την προβολή θα τιμήσει και η Carla Bruni που βάζει την αύρα της στο κουλέρ λοκάλ της ταινίας του Allen, ο σύζυγός της, πάντως, Nicolas Sarkozy, πιθανότατα θα απέχει από ένα φεστιβάλ που στους εκτός συναγωνισμού τίτλους του, δεν αμέλησε να συμπεριλάβει το La Conquête του Xavier Durringer, μια βιογραφία του Γάλλου προέδρου, που ήδη έχει προκαλέσει σούσουρο στη Γαλλία. Επίσης στις εκτός διαγωνιστικού επιλογές που θα δώσουν και λίγο ψωμάκι στους φωτογράφους, το Pirates of the Carribean: On Stranger Tides, αλλά και το The Beaver της Jodie Foster, με τον Mel Gibson και τη μαριονέτα του, ενώ βαβουριάρικα ονόματα έχει μαζέψει και το Un Certain Regard, που ανοίγει με Gus Van Sant, κι έχει στις λίστες του από Robert Guidiguian και Bruno Dumont, μέχρι Kim Ki-duk.

Με τους 19 τίτλους του διαγωνιστικού και τα συνήθη υπονοούμενα ότι μπορεί να προστεθούν και δυο-τρεις ακόμη, η κεντρική ατραξιόν του φεστιβάλ επιχειρεί σημαντική ανανέωση στα ονόματα των καλεσμένων της, βάζοντας ολόκληρη οχτάδα πρωτοεμφανιζόμενων στις περατζάδες των Κανών, αντιμέτωπους με τέσσερις κατόχους Χρυσού Φοίνικα, και επτά βραβευμένους σε άλλες κατηγορίες του Φεστιβάλ. Ειδικότερα, ο Markus Sleinzer, casting director του Michael Haneke στη Λευκή Κορδέλα, συμμετέχει με το σκηνοθετικό ντεμπούτο του, το Michael, ενώ ντεμπούτο κάνει στις Κάνες και η Julia Leigh, με το Sleeping Beauty που ήδη έχει σταμπαριστεί για τις ετήσιες πίπες των Κανών. Στους πιο ψημένους, ο Terrence Mallick φυσικά θα παρουσιάσει επιτέλους το The Tree of Life του εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ στο διαγωνιστικό, ο Trier θα καταστρέψει τον κόσμο με το Melancholia, οι αδερφοί Dardenne θα φορτώσουν χαμένο πιτσιρίκι στην Cécile De France με το Set me Free, ο Paolo Sorentino στην πρώτη αγγλόφωνη ταινία του θα βάλει τον Sean Penn να ψάχνει Ναζί εκτελεστές για το This Must Be the Place, ο Nani Moretti θα έχει τον Michel Piccoli να απαρνιέται το αξίωμα του Πάπα στο Habemus Papam, κι ο Nuri Bilge Ceylan με το Once Upon a Time in Anatolia, τη μεγαλύτερη παραγωγή της καριέρας του, γυρισμένη στις στέπες της Ανατολίας, θα λειτουργήσει ως γέφυρα της Ευρώπης προς την Ανατολή, απ’ όπου θα έρθει ο Takashi Miike να κάνει το Hara-Kiri: Death of a Samurai την πρώτη 3D συμμετοχή στην ιστορία του διαγωνιστικού. Στο οποίο βέβαια, ως πιο δυναμικές συμμετοχές ξεχωρίζουν εύκολα το Drive όπου ο Nicolas Refn βάζει τον Ryan Gosling από οδηγό-κασκαντέρ να κάνει αρπαχτές ως οδηγός διαφυγής ληστειών, και το The Skin I Live In, που αναγγέλλεται ως στροφή του Pedro Almodovar στο θριλερικό νουάρ. Στους δημιουργούς που αγνοούνται, ο David Cronenberg που θα κρατηθεί για το Toronto, ο Wong Kar Wai που μπορεί να μην είναι έτοιμος ούτε για του χρόνου, ο Michael Haneke που μάλλον δε θα ασχοληθεί να βιαστεί, και βέβαια ο Γιώργος Λάνθιμος που παίζει παντού ως το πιθανότερο late entry.

Πηγή: Movies for the Masses

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σινεμά φεστιβάλ κάννες Κάνες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ