Προς συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους δανειστές μετά την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης - iefimerida.gr

Προς συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους δανειστές μετά την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κινητικότητα στις Βρυξέλλες λίγο πριν τη συνεδρίαση του Euroworking Group (19:00 ώρα Ελλάδας) καθώς υπάρχει έντονη φημολογία πως κλείδωσε η συμφωνία για το πολυνομοσχέδιο σκούπα των 5.4 δις. ευρώ ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές και πλέον καθαρογράφεται.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε για αύριο τη διεξαγωγή ενημέρωσης με αντικείμενο την εφαρμογή της συμφωνίας από τον επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο στις 13:30 της Παρασκευής.

Στο τραπέζι και το χρέος
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως το πρώτο θέμα συνεδρίασης των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες θα είναι το ελληνικό χρέος και θα λάβουν μέρος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Ο διάλογος τους θα επικεντρωθεί γύρω από την πρόταση του ESM για αγορά μέρους των δανείων της Ελλάδας από το ΔΝΤ με υψηλό επιτόκιο, στον ESM.

Αγνωστο τι θα γίνει με το ΔΝΤ
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr δεν υπάρχει προς το παρόν συμμετοχή του ΔΝΤ στη συγκεκριμένη απόφαση. Και μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποια λύση σε επίπεδο EWG το οποίο συνεδριάζει δια ζώσης στις Βρυξέλλες σήμερα στις 5μμ περίπου.

Συνεδριάζει το EuroWorking Group
Συγκεκριμένα, στο EuroWorking Group, στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Γιώργος Χουλιαράκης, πρόκειται να συζητηθεί το «μείγμα» των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που αφορούν τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης.

Επιπλέον, αναμένεται να «κλείσει» το πακέτο μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ που μεταφράζεται σε έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, καφέ, ίντερνετ, συνδρομητική τηλεόραση, διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, αυτοκίνητα), οι οποίοι θα πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα. Στο τραπέζι είναι τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Τι θα συζητηθεί για το χρέος
Οπως γράφει και η DW, με δεδομένο ότι για τα παραπάνω θέματα υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία, οι τεχνοκράτες της Ομάδας Εργασίας, με τη συνδρομή της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα επικεντρώσουν τις συζητήσεις σήμερα και τις επόμενες μέρες στην προετοιμασία μιας πρότασης για την ελάφρυνση του χρέους.

Η πρόταση θα κινείται με βάση το περίγραμμα που έθεσε το Εurogroup της προηγούμενης Δευτέρας, δηλαδή οι παρεμβάσεις στο χρέος να γίνουν σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους και θα περιλαμβάνουν επιμηκύνσεις των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των δανείων, διατήρηση επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα και άλλα μέτρα από τη δέσμη που ήδη έχει υποβάλει προς συζήτηση ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Τα μέτρα που θα κλειδώσουν και θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση
Οπως αποκαλύφθηκε χθες το βράδυ με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στην ΕΡΤ, η κυβέρνηση αλλάζει το... μείγμα των φόρων στα καύσιμα, χωρίς αυτό να σημαίνει, φυσικά, ότι αλλάζει και ο συνολικός λογαριασμός (1,8 δισ. ευρώ).

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει τελικά αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, όπως προέβλεπε το προσχέδιο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίμησε να πέσει το βάρος στη βενζίνη, αντί στο πετρέλαιο κίνησης.

  • Στα 1,49 ευρώ η αμόλυβδη

Έτσι ο φόρος στην αμόλυβδη θα αυξηθεί κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ, αντί για 100 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, με τη μέση λιανική τιμή να σκαρφαλώνει στα περίπου 1,49 ευρώ. Η επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης δεν θα ξεπεράσει τα 3 με 4 λεπτά το λίτρο και η μέση λιανική τιμή αναμένεται να συγκρατηθεί στα περίπου 1,08 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, έρχονται αυξήσεις και στα υπόλοιπα καύσιμα, ήτοι σε:

  • πετρέλαιο θέρμανσης,
  • υγραέριο,
  • αέριο. 

Και φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπεται ο αστάθμητος παράγοντας της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που μπορεί να βάλει «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα του πακέτου των έμμμεσων φόρων, είναι τα εξής:

  • ΦΠΑ στο 24%

Στην καρδιά του καλοκαιριού, την 1η Ιουλίου, δεκάδες κωδικοί των σούπερ μάρκετ θα αλλάξουν, καθώς ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 24%, αφαιρώντας από τα νοικοκυριά περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης, για μια ακόμα φορά, για να καλυφθούν «τρύπες», ακολουθείται η... πεπατημένη μέσω της αύξησης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Ετσι, την ανιούσα αναμένεται να δουν οι τιμές σε:

  • Τσιγάρα
  • Ποτά
  • Μπύρα

Ταυτόχρονα έρχεται και:

  • Αύξηση των τελών ταξινόμησης

Και ο κατάλογος δεν εξαντλείται εδώ...

  • ΕΦΚ στις εισαγωγές καφέ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα επιβάλλεται στο συσκευασμένο προϊόν ή στην πρώτη ύλη 
  • ΕΦΚ στα ηλεκτρονικά τσιγάρα
  • ΕΦΚ στη συνδρομητική τηλεόραση

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις αντιδράσεις αποσύρθηκε ο φόρος στο Ίντερνετ.

Γρίφος παραμένει η αύξηση του φόρου στον ηλεκτρονικό τζόγο, καθώς έχει περάσει από... σαράντα κύματα, με τη μία ή την άλλη μορφή, και είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση στο 35% αποσύρθηκε για να ξανάρθει βελτιωμένη.

  • Ειδικό τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία

Το... «χάδι» του υπουργείου Οικονομικών θα νιώσει και ο τουρισμός, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιβληθεί από του χρόνου ειδικό τέλος διανυκτέρευσης 1 ευρώ/ανά αστέρι (από 3*) στα ξενοδοχεία και περίπου μισό ευρώ ανά «κλειδί» στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ενδεικτικό του κλίματος στις διαπραγματεύσεις είναι ότι αν και το οικονομικό επιτελείο είχε υπολογίσει στα 100 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό όφελος, οι δανειστές κατέβασαν τον πήχη στα 70 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι δεν πιστεύουν το μέτρο.

Περικοπές και στο Δημόσιο
Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης περικοπές περίπου 350 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Πέρα από το «πάγωμα» των προσλήψεων, θα υπάρξει και «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Euroworking Group χρέος έμμεσοι φόροι κοφτης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ