Το άνοιγμα των αγορών αύξησε τα κρούσματα διαφθοράς στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές - iefimerida.gr

Το άνοιγμα των αγορών αύξησε τα κρούσματα διαφθοράς στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη συνδρομή των Ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό για να εντοπιστούν φαινόμενα δωροδοκίας δημόσιων λειτουργών ζητάει η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Εκδόθηκε ειδικό τριπλότυπο έντυπο το οποίο διανέμεται στα επιμελητήρια και τους επιχειρηματικούς συνδέσμους ώστε να ενημερωθούν όλες οι επιχειρήσεις και να συμβάλλουν στην προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς. Τα τελευταία χρόνια, το άνοιγμα και η απελευθέρωση των αγορών αύξησαν σημαντικά τις υποθέσεις διαφθοράς. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η διαφθορά στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές, είτε είχε αγνοηθεί, είτε είχε γίνει σιωπηρά αποδεκτή. Ωστόσο, η διαφθορά δεν αποτελεί μία κακή πρακτική ή ένα "αναγκαίο κακό" σημειώνει η Γ.Γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς προσθέτωντας ότι πρόκειται για ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά.

Οι ποινές που προβλέπονται για τη δωροδοκία που τελείται στο εξωτερικό κυμαίνονται από ένα μέχρι πέντε έτη φυλάκισης και χρηματική ποινή από 15.000 έως 150.000 ευρώ, ενώ σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα έτη.Ορισμένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, δημοσιεύουν καταλόγους των εταιρειών που έχουν κριθεί ένοχες για το αδίκημα της δωροδοκίας, προκειμένου να αποκλειστεί η συμμετοχή τους σε δημόσιους διαγωνισμούς και διεθνή προγράμματα. Με αυτόν τον τρόπο πλήττεται η φήμη, η αξιοπιστία και το κύρος μίας εταιρείας, χωρίς να αποκλείεται η διεκδίκηση αποζημιώσεων από δημόσιους φορείς και ιδιώτες.

Στο τρίπτυχο της Γ.Γ. δίνονται και οδηγίες για τις επιχειρήσεις:

• Σχεδιάστε τη λειτουργία της εταιρείας σας με διαφανή τρόπο και σαφή οριοθέτηση ευθυνών.
• Εντοπίστε τους τομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα ευπαθείς στη διαφθορά, λαμβάνοντας ειδικά μέτρα προστασίας (π.χ. επίβλεψη συναλλαγών από δύο ή περισσότερα άτομα, εναλλαγή πόστων, υποχρέωση για συνυπογραφή εγγράφων).
• Ενημερώστε τους υπαλλήλους σας για τα καθήκοντα της εργασίας τους.
• Καθιερώστε τακτικούς αυστηρούς ελέγχους.
• Εγκαθιδρύστε γραφείο Διαμεσολαβητή ή Γραμμής Επικοινωνίας, στα οποία οι
εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται σε περίπτωση που υποπτεύονται περιπτώσεις
διαφθοράς.
• Δηλώστε στους υπαλλήλους σας ότι φαινόμενα διαφθοράς δε είναι ανεκτά στην εταιρεία σας.
• Αποτελέστε πρότυπο για τους υπαλλήλους σας, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή σε
φαινόμενα διαφθοράς.
• Αποτρέψτε τη συγκάλυψη φαινομένων διαφθοράς .
• Απευθυνθείτε στις Πρεσβείες και τις διπλωματικές αποστολές της χώρας μας ζητώντας να παρέμβουν στις αρμόδιες αρχές του αντίστοιχου κράτους.
• Ζητήστε υποστήριξη από το αρμόδιο εμπορικό \ επιμελητήριο, ή πηγαίνετε κατευθείαν στην αστυνομία ή εισαγγελία της χώρας σας.
• Στην Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα αναφοράς περιπτώσεων υπόνοιας διαφθοράς στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 210 8779700 και 10301 (όλο το 24ωρο), για τη Βόρεια Ελλάδα 2310-531884 και στην ηλεκτρονική Διεύθυνση: dey1@otenet.gr , καθώς και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας κατά της Διαφθοράς: http://kataggelies.gsac.gov.gr.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ