Ντροπή: Οδηγός του ΟΑΣΑ κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ. για να συλλάβει τυφλή επειδή είχε ανέβει στο λεωφορείο με το σκύλο-βοηθό της - iefimerida.gr

Ντροπή: Οδηγός του ΟΑΣΑ κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ. για να συλλάβει τυφλή επειδή είχε ανέβει στο λεωφορείο με το σκύλο-βοηθό της

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιμέτωπη με μία ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκε η ιδρύτρια της σχολής σκύλων-οδηγών «Λάρα» Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, όταν ο οδηγός του λεωφορείου στο οποίο επιβιβάστηκε μαζί με την ειδικά εκπαιδευμένη σκυλίτσα της απαίτησε να κατέβει και κάλεσε την αστυνομία!

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Δευτέρα όταν η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου επιβιβάστηκε από την οδό Παπανικολή στο λεωφορείο 461 με κατεύθυνση προς τον σταθμό του Μετρό στο Χαλάνδρι. Η τυφλή γυναίκα κρατούσε το ειδικό μπαστούνι και συνοδευόταν από τον σκύλο-οδηγό της, τη Μέη, που έφερε πάνω του το απαραίτητο σήμα.

Ο οδηγός μόλις τους είδε να επιβιβάζονται τους ζήτησε να κατέβουν από το λεωφορείο. Η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου αντέδρασε και αν και του εξήγησε ότι πρόκειται για σκύλο οδηγό επικαλούμενη και τη σχετική νομοθεσία που επιτρέπει την παρουσία σκύλων-οδηγών σε κάθε ιδιωτικό και δημόσιο χώρο εκείνος δεν... πειθόταν. Ο υπάλληλος-οδηγός του ΟΑΣΑ άρχισε τότε να επικαλείται ότι η κυρία Γκέρτσου με τη Μέη πρέπει να κατέβουν γιατί ο σκύλος δεν φορούσε φίμωτρο. Η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου του εξήγησε ότι ο νόμος ρητά αναφέρει ότι οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Οπως αποδείχθηκε, όμως ούτε η επίκληση της νομοθεσίας, ούτε οι έντονες αντιδράσεις των επιβατών μπόρεσαν τελικά να πείσουν τον οδηγό του ΟΑΣΑ.

Αν και το λεωφορείο συνέχισε την πορεία του, με την κυρία Γκέρτσου να πιστεύει ότι το συμβάν θεωρείτο λήξαν, δυο στάσεις αργότερα την περίμενε μια ακόμη πιο δυσάρεστη έκπληξη. Ο οδηγός είχε καλέσει την Αστυνομία! «Με περίμεναν εννέα αστυνομικοί στη στάση για να συλλάβουν εμένα και το σκύλο μου» είπε η κ. Γκέρτσου μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όλοι τους κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα όπου τελικά η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου κατέθεσε μήνυση εναντίον του οδηγού στον οποίο μάλιστα επιβλήθηκε και διοικητικό πρόστιμο. Οπως η ίδια εξήγησε χθες μιλώντας στο ΣΚΑΪ προσπάθησαν να την πείσουν να μην υποβάλλει μήνυση στον οδηγό του ΟΑΣΑ επικαλούμενοι ανθρωπιστικούς λόγους. «Ανθρωπισμός για μένα είναι να υπάρχει σεβασμός στον τυφλό», είπε η ίδια.

Ετσι, ο οδηγός τις επόμενες μέρες θα παραπεμφθεί προκειμένου να κριθεί από το πειθαρχικό συμβούλιο βάσει του κανονισμού της εταιρείας.

Η είδηση έγινε γνωστή έπειτα από την ανάρτηση που είχε κάνει στο Facebook η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου όπου μεταξύ άλλων τόνισε και τις παραινέσεις που δέχτηκε προκειμένου να μην κινηθεί νομικά εναντίον του οδηγού του λεωφορείου.

Τι είχε γράψει η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου στο Facebook για το περιστατικό:

Σήμερα ο τρομοκράτης (η Μέη), κατέληξε στο Α.Τ. Χαλανδρίου. Φανταστείτε να είστε καθόλα νόμιμοι, κόσμιοι κλπ ενώ σας παρεμποδίζουν την πρόσβαση καθημερινά (παράνομα παρκαρισμένα οχήματα, κακοτεχνίες κλπ) και να σας καλούν και την αστυνομία από πάνω.

Επειδη λοιπόν, ο οδηγός λεωφορείου καλεσε την αστυνομία (κι οχι εγώ οπως επρεπε), εξαιτίας της Μέη και βρέθηκα ξαφνικά, υπαίτια λες και διέπραξα κανένα έγκλημα σε 4-5 αστυνομικούς που μπλόκαραν το λεωφορείο στη σταση, αποφάσισα για πρώτη φορά να κινηθώ νομικά: εναντίον του οδηγού του λεωφορείου που δε σέβεται τιποτα και πάσα υπευθύνου φορέα, δηλαδή του #οασά στον οποιο παρεπειπτοντως, ειχαμε απευθύνει επιστολή, ενα μήνα πριν. Ειρωνία, χθες ανέβασα τη φωτογραφία του Ρίτσαρντ, εκπαιδευόμενου σκύλου – οδηγού της σχολής «Λάρα» να εντοπίζει μια στάση λεωφορείων…

Πάμε λοιπόν στο τμήμα. Αφού δέχτηκα τηλεφωνα από συνδικαλιστές του ΟΑΣΑ, ο οποίοι κλαίγονταν πως ο οδηγός εχει παιδιά, αρχισε το τροπάρι η αξιωματικός υπηρεσίας πως ο οδηγός δεν άσκησε ρατσιστική επίθεση διοτι αναφέρθηκε στη Μέη κι οχι σε εμενα, λες κι εγω τον σκυλο – οδηγό τον εχω για πλάκα.

Μετά, προσπαθούσε να μου επιχειρηματολογήσει, πως και η ίδια δέχεται ρατσισμό, λόγω επαγγέλματος. Της εξήγησα λοιπον πως το επάγγελμα της, ειναι επιλογή της. Η αναπηρία δεν ειναι επιλογή κανενός. Δεν δέχομαι ρατσισμό από αποψη γαμω το κερατό μου. Πως αν ηταν αλλος ανθρωπος με απωλεια ορασης θα ειχε βαλει τα κλάματα και θα ειχε φυγει κακείν κακώς από το λεωφορείο για να συνεχίσει με τα ποδια. Κι εγώ, ωφειλω να υπερασπίζομαι το δίκαιο για αυτούς που δεν μπορούν.

Μετά, ανέλαβε ο δοιηκητής ο οποιος μου είπε πως ο οδηγός, εμφάνισε μεταμέλεια και πρεπει να δινουμε βάση στο ανθρώπινο μέρος κλπ κλπ. Του απαντησα λοιπόν πως ο ανθρωπισμός θέλει αρχιδια κι οχι οταν φτάνουμε στην αστυνομία (που είχε ο ιδιος καλεσει) κι αποδυκνειται πως ο οδηγός εχει άδικο να μου το παίζει ανθρωπιστής.

Εν ολίγοις, επιβλήθηκε στον οδηγό, δοιηκητικό πρόστιμο κι επεται συνέχεια διοτι η μυνηση για ρατσιστική συμπεριφορά, αφορά ποινικό αδίκημα αλλά για καποιο λογο δε συνδέεται με την άρνηση εισόδου σε εναν σκυλο – οδηγο-τυφλών…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ