«Φούσκωσαν» 200 εκατ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου - 1.377 ημέρες αναμονής για επιστροφή ΦΠΑ - iefimerida.gr

«Φούσκωσαν» 200 εκατ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου - 1.377 ημέρες αναμονής για επιστροφή ΦΠΑ

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ψυχρή αλήθεια των περιορισμένων ταμειακών αντοχών του Κράτους αποτυπώνουν τα νέα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, απ' όπου προκύπτει σαφώς ότι το Δημόσιο έχει «φρενάρει» τις πληρωμές του, προκειμένου να αντέξει στις δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Μετά από το θόρυβο που προκάλεσε η υποχρεωτική μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων διαφόρων φορέων στον Ειδικό Λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, έρχονται τα επίσημα στοιχεία για να δείξουν ότι το Μάρτιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι των ιδιωτών αυξήθηκαν στα 5,575 δισ ευρώ από τα ήδη υψηλά επίπεδα των 5,405 δισ ευρώ, ενώ και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων έφτασαν στα 1,099 δισ ευρώ από 1,079 δισ ευρώ το Φεβρουάριο.

Αυτό σημαίνει ότι συνολικά τα "φέσια" του Δημοσίου έφτασαν στα 6,674 δισ ευρώ, με μόνο καλό νέο τον περιορισμό των οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, οι οφειλές προς τα νοσοκομεία αυξήθηκαν περαιτέρω στα 1,146 δισ ευρώ, ενώ και τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, έχουν ξεπεράσει εκ νέου τα επίπεδα του 2013, φτάνοντας στα 663 εκατ. ευρώ.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για τις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, που αντιστοιχούν σε ποσά 959,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 717 εκατ. ευρώ αφορούν σε αιτήσεις που παραμένουν στο συρτάρι για πάνω από 90 ημέρες. Το εξωφρενικό είναι ότι υπάρχουν αιτήσεις που έχουν πιάσει... αράχνες, καθώς ήδη το... κοντέρ γράφει 1.377 ημέρες!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δημόσιο φέσια επιστροφή ΦΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ