Ψαλίδι 50% στις επικουρικές συντάξεις για 2,8 εκατομμύρια ασφαλισμένους - iefimerida.gr

Ψαλίδι 50% στις επικουρικές συντάξεις για 2,8 εκατομμύρια ασφαλισμένους

ασφαλισμένοι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μειωμένες έως και 50% θα δουν τις επικουρικές συντάξεις τους εκατομμύρια ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι καθώς τα επικουρικά ταμεία προσπαθούν να ισοσκελίσουν τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς τους, ενώ ανατροπές έρχονται για τους νέους ασφαλισμένους των οποίων οι επικουρικές δεν θα ξεπερνούν το 20% του συντάξιμου μισθού.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης (φωτό), μιλώντας στο ΣΚΑΙ, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις είναι αναπόφευκτες καθώς τα επικουρικά ταμεία είναι ελλειμματικά και δεν μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν συντάξεις που φτάνουν ακόμα και τα 2.200 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η μείωση θα αφορά τόσο τους εργαζομένους όσο και τους ήδη συνταξιούχους.Υπολογίζεται ότι στα 11 επικουρικά ταμεία είναι εγγεγραμμένοι 2.887.873 ασφαλισμένοι, με τη μερίδα του λέοντος να κατέχει το ΕΤΕΑΜ (τέως ΙΚΑ-ΤΕΑΜ) με 1.739.000 ασφαλισμένους.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Κουτρουμάνης, το τελικό ύψος της μείωσης θα διαφέρει από ταμείο σε ταμείο ανάλογα με το ύψος της παροχής και το έλλειμμα του εκάστοτε επικουρικού ταμείου:

«Οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές, ανάλογα με το αναλογιστικό έλλειμμα του κάθε Ταμείου και το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων. Ανάλογες μειώσεις θα γίνουν και στο εφάπαξ που χορηγούν τα ελλειμματικά ταμεία πρόνοιας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας και υπογράμμισε ότι για τους νέους ασφαλισμένους η επικουρική σύνταξη δεν θα ξεπερνά στο εξής το 20% του συντάξιμου μισθού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι μειώσεις θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2012.

Να σημειωθεί ότι μέσα στην εβδομάδα αναμένεται και η υπογραφή της απόφασης για τη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ από 1η Νοεμβρίου 2011. Σήμερα, στη λίστα εντάσσονται 538.913 εργαζόμενοι και ο στόχος είναι να μειωθούν κατά 170.000.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ