Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας σήμερα! Τι συμβολίζει η μπλε κορδέλα - iefimerida.gr

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας σήμερα! Τι συμβολίζει η μπλε κορδέλα

καμπάνια: No diet day
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου, γιορτή που καθιερώθηκε το 1992 από μία γυναίκα με διατροφικά προβλήματα, πρώην ανορεξική.

Πρόκειται για την Μέρι Έβανς-Γιανγκ, επικεφαλής της καμπάνιας κατά της δίαιτας, στη Μεγάλη Βρετανία και συγγραφέως του μπεστ σέλερ «Τα έχεις όλα, χωρίς να κάνεις δίαιτα».

Αφορμή της κινητοποίησης της Εβανς Γιανγκ, πέρα από το προσωπικό της πρόβλημα, ήταν η είδηση αυτοκτονίας μίας 15χρονης έφηβης που δεν μπορούσε να χάσει βάρος. «Do not forget to celebrate No Diet Day», έγραφε στο δελτίο τύπου που απέστειλε στα ΜΜΕ, και από τότε η Ημέρα εορτάζεται στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Ρωσία, τη Νότιο Αφρική, τη Νέα Ζηλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας συμβολίζεται με μία μπλε κορδέλα, και αποτυπώνει την αντίθεση στη συνεχή εμμονή με την εμφάνιση, αλλά και στις δίαιτες ταχείας απώλειας βάρους.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας σήμερα! Τι συμβολίζει η μπλε κορδέλα | iefimerida.gr 0

Κακοποίηση οργανισμού
Η σημερινή ημέρα, έχει ως στόχο να ενημερώσει τους ανθρώπους για τα αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει μια δίαιτα αδυνατίσματος, όπως είναι η αδυναμία και η εξάντληση.

Παράλληλα σπεύδει να τονίσει τη σχέση της δίαιτας με διατροφικές διαταραχές τύπου νευρικής ανορεξίας, υπερφαγίας και βουλιμίας, οι οποίες πολλές φορές είναι απειλητικές για τη ζωή.

Διατροφικές διαταραχές και υγεία
Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να καταστρέψουν τη σωματική υγεία.

  • Φυσικά προβλήματα που συνδέονται με την ανορεξία περιλαμβάνουν αναιμία, δυσκοιλιότητα, οστεοπόρωση, ακόμη και βλάβη στην καρδιά και τον εγκέφαλο. 
  • Η βουλιμία μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο λαιμό, φθαρμένο σμάλτο των δοντιών, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καρδιακές προσβολές. 
  • Άτομα με τακτική υπερφαγία μπορεί να αναπτύξουν υψηλή πίεση του αίματος, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και άλλα προβλήματα που συνδέονται με την παχυσαρκία. 
  • Οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται επίσης και με άλλες ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη.
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας σήμερα! Τι συμβολίζει η μπλε κορδέλα | iefimerida.gr 1

Αποδέξου το σώμα σου
Η Εβανς καλεί την κάθε γυναίκα να αποδεχτεί το σώμα της χωρίς κόμπλεξ.
Σύνθημα της, να γιορτάσουμε την ομορφιά και την ποικιλομορφία όλων των φυσικών μεγεθών του ανθρώπινου σώματος. Να κηρύξουμε μορατόριουμ μιας μέρας στη δίαιτα και στην εμμονή μας για απώλεια βάρους. Να πληροφορηθούμε τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει μία δίαιτα αδυνατίσματος. Να συμβάλουμε στον τερματισμό των διακρίσεων κατά των υπέρβαρων συνανθρώπων μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ