Αρά Γκιουλέρ: Αφιέρωμα στον 87χρονο φωτογράφο που δεν δέχτηκε ποτέ μελετητές στο αρχείο του - iefimerida.gr

Αρά Γκιουλέρ: Αφιέρωμα στον 87χρονο φωτογράφο που δεν δέχτηκε ποτέ μελετητές στο αρχείο του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άρωμα Κωνσταντινούπολης απο τον φωτογράφο που χαρακτηρίζεται ως «Το Μάτι της πόλης» στις 12 Μαΐου στις 19:30 στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.

Το Μουσείο φιλοξενεί εκδήλωση της τουρκικής πρεσβείας αφιερωμένη στην προσωπικότητα και το έργο του 'μάγου' του φακού, του Τούρκου φωτογράφου Αρά Γκιουλέρ.

Αρά Γκιουλέρ: Αφιέρωμα στον 87χρονο φωτογράφο που δεν δέχτηκε ποτέ μελετητές στο αρχείο του  | iefimerida.gr 0

Στο επίκεντρο της βραδιάς, η προβολή του βραβευμένου σε διεθνή φεστιβάλ τουρκικού ντοκιμαντέρ «The Eye of Istanbul» των Binnur Karaevli και Fatih Kaymak, το οποίο προβλήθηκε στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Αναφέρεται στην ιστορία του Αρά Γκιουλέρ, κατά την προετοιμασία της αναδρομικής του έκθεσης στην Κωνσταντινούπολη.

«Στα 87 του χρόνια ο Αρά Γκιουλέρ παραμένει ένας σύνθετος και αξέχαστος χαρακτήρας: οξυδερκής, πνευματώδης και φιλοσοφημένος. Αν και έγινε γνωστός από την αποτύπωση της ζωής των ανθρώπων και των σημαντικών ιστορικών γεγονότων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία, έκανε διεθνή καριέρα για περισσότερα από εξήντα χρόνια και έχει δημιουργήσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο φωτογραφίες», επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Αρά Γκιουλέρ: Αφιέρωμα στον 87χρονο φωτογράφο που δεν δέχτηκε ποτέ μελετητές στο αρχείο του  | iefimerida.gr 1

Φωτογραφίες: http://www.araguler.com.tr

«Παρ όλα αυτά, το αρχείο του δεν άνοιξε ποτέ σε μελετητές, αλλά παραμένει στοιβαγμένο σε κουτιά στο γραφείο του. Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ θυμάται τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις πλέον εμβληματικές φωτογραφίες του, κάνοντάς τες έτσι ακόμη πιο ζωντανές».

Αρά Γκιουλέρ: Αφιέρωμα στον 87χρονο φωτογράφο που δεν δέχτηκε ποτέ μελετητές στο αρχείο του  | iefimerida.gr 2

Ο Αρά Γκιουλέρ παρομοιάζει τον εαυτό του ως ιστορικό που έχει απαθανατίσει τη ζωή των ανθρώπων και τα σημαντικότερα γεγονότα για περισσότερο από μισό αιώνα.

Αρά Γκιουλέρ: Αφιέρωμα στον 87χρονο φωτογράφο που δεν δέχτηκε ποτέ μελετητές στο αρχείο του  | iefimerida.gr 3
Αρά Γκιουλέρ: Αφιέρωμα στον 87χρονο φωτογράφο που δεν δέχτηκε ποτέ μελετητές στο αρχείο του  | iefimerida.gr 4
Αρά Γκιουλέρ: Αφιέρωμα στον 87χρονο φωτογράφο που δεν δέχτηκε ποτέ μελετητές στο αρχείο του  | iefimerida.gr 5

Οι σκηνοθέτες δανείζονται τον τίτλο απ το παρατσούκλι του Γκιουλέρ, ο οποίος έχει γίνει γνωστός ως «το μάτι της Κωνσταντινούπολης».

Την προβολή της ταινίας θα συνοδεύει έκθεση 40 φωτογραφιών του Αρά Γκιουλέρ μέσα από τις οποίες παρουσιάζει καθημερινά στιγμιότυπα με πρωταγωνιστές απλούς ανθρώπους και φόντο την Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αρά Γκιουλέρ Μουσείο Μπενάκη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ