Φεύγει ο Γιώργος - Ανοίγει τις διαδικασίες για νέο αρχηγό - iefimerida.gr

Φεύγει ο Γιώργος - Ανοίγει τις διαδικασίες για νέο αρχηγό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον ιστορική απόφαση να ανοίξει ο ίδιος το δρόμο της αποχώρησής του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχει πάρει ο Γιώργος Παπανδρέου, και μένει να ξεκαθαριστεί το χρονοδιάγραμμα το οποίο θα ετοιμάσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Στις συναντήσεις που είχε με κορυφαία στελέχη του κινήματος την Παρασκευή (είδε τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδο, Κώστα Σκανδαλίδη και Χρήστο Παπουτσή) ο κ. Παπανδρέου έδειξε αποφασισμένος να δρομολογήσει άμεσα τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Εκεί συζητήθηκε το θέμα του χρονοδιαγράμματος για την αποχώρησή του ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου.

Ωστόσο στις συζητήσεις που είχε χτες Σάββατο με άλλα κορυφαία στελέχη, όπως τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Παπανδρέου όπως αποκάλυψε το iefimerida.gr, είπε ότι θα ήθελε να παραμείνει στην προεδρία του κόμματος έως τον Ιούνιο του 2012, οπότε λήγει η θητεία του στην Σοσιαλιστική Διεθνή, ώστε να οργανώσει την επανεκλογή του. Φαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου θέλει πάση θυσία να διατηρήσει κάποιον ενεργό ρόλο, έστω και σε έναν υποβαθμισμένο θεσμό όπως η Διεθνής με την οποία πλέον ασχολούνται ελάχιστοι σοσιαλιστές ανά τον κόσμο και ακόμα λιγότεροι πολίτες. Είναι πάντως προφανές ότι η επιθυμία του αυτή δύσκολα θα πραγματοποιηθεί αφού η πλειοψηφία των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ θέλει ξεκάθαρες λύσεις, δηλαδή ο υποψήφιος πρωθυπουργός να είναι και πρόεδρος του κινήματος.

Αν τελικά υπερισχύσει η θέληση της πλειοψηφίας των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, η αποχώρησή Παπανδρέου θα γίνει μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και την εκταμίευση της 6ης δόσης, δηλαδή το νωρίτερο στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Στόχος είναι το κόμμα να εκλέξει νέο πρόεδρο έγκαιρα ώστε να προετοιμαστεί για τις εκλογές του Φεβρουαρίου. Για να συμβούν όλα αυτά, δεν αποκλείεται να χρειαστούν και αλλαγές στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, αφού είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρωθυπουργός και πρόεδρος εξαναγκάζεται σε παραίτηση.

Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι πείστηκε να φύγει από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, μετά την σύσκεψη που συγκλήθηκε στις αρχές της εβδομάδας με τους υπουργούς του κινήματος για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Εκεί επιχείρησε να θέσει θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου ώστε οι εκλογές να γίνουν με λίστα, αλλά οι αντιδράσεις των παριστάμενων υπουργών του έδωσαν να καταλάβει οριστικά ότι είναι πλέον παρελθόν για το ΠΑΣΟΚ, αφού οι περισσότεροι υπουργοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συναινέσουν στην παραμονή του στην προεδρία του κινήματος.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας όπου ο Γιώργος Παπανδρέου έχει απωλέσει τα ερείσματά του. Ενώ πριν την απόφαση για το δημοψήφισμα, τον στήριζαν 120 βουλευτές, τώρα οι περισσότεροι από αυτούς αναζητούν στήριγμα και πολιτική επιβίωση στους δελφίνους που έχουν ξεχωρίσει για την «επόμενη μέρα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλην ελαχίστων υπουργών, των κηπουρών του, και του στενού κύκλου των συνεργατών του, που κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να τον διατηρήσουν στη θέση του, ουδείς άλλος έχει συμβουλέψει τον Γιώργο Παπανδρέου να παραμείνει στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και μέλη της οικογένειάς του, όπως είχε αποκαλύψει το iefimerida.gr, η μητέρα του Μαργαρίτα και τα αδέλφια του Νίκος και Αντρίκος, τον πίεζαν εδώ και μέρες να αποχωρήσει, καθώς θεωρούν ότι το πολιτικό του κεφάλαιο τείνει να εξαντληθεί. Ειδικά μετά το δημοψήφισμα, για το οποίο διαφώνησαν, και την αποτυχημένη κίνηση του να προτείνει τον Φίλιππο Πετσάλνικο για πρωθυπουργό, τα μέλη της οικογένειας Παπανδρέου του εξήγησαν με επιχειρήματα γιατί πρέπει παραιτηθεί και από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ώστε να προστατεύσει το όνομα του και να αποφύγει μια εσωκομματική σύγκρουση που θα οδηγούσε το κόμμα ακόμα και στην διάσπαση.

Άλλωστε, φέρεται να του είπαν κάποιοι ότι με την ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό τοπίο είναι προτιμότερο να φύγει τώρα διασώζωντας ότι έχει απομείνει από το πολιτικό του κεφάλαιο, ώστε να παραμείνει εφεδρεία για αύριο. Σε κάθε περίπτωση, η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση Παπανδρέου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει και μένει να φανεί αν αυτό θα γίνει άμεσα, όπως του ζητούν κορυφαία στελέχη και η οικογένειά του, ή θα επιμείνει να κρατήσει τη θέση του προέδρου απλά και μόνο για να επανεκλεγεί πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς..

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ