Αυστρία: Μάχη «στήθος με στήθος» Ακροδεξιών και Πρασίνων - iefimerida.gr

Αυστρία: Μάχη «στήθος με στήθος» Ακροδεξιών και Πρασίνων

(Υποστηρικτές του ακροδεξιού Χόφερ πανηγυρίζουν την επικράτηση του στον Α' γύρο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις ίδιες πιθανότητες νίκης στον δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου, φέρεται, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση, να έχουν οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν.

Οι δυο «μονομάχοι» είναι ο 45χρονος Νόρμπερτ Χόφερ του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, ο οποίος ήλθε πρώτος στον πρώτο γύρο την περασμένη Κυριακή με ένα πρωτοφανές ποσοστό 35,1% και ο 71χρονος, στηριζόμενος από τους Πράσινους, επίσης της αντιπολίτευσης, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος είχε συγκεντρώσει 21,3%.

Πρόκειται για την πρώτη και μόνη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της αυστριακής εφημερίδας «Έστεραιχ» ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά την επικράτηση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του υποψηφίου των Ελευθέρων, κάτι που θεωρήθηκε ως η δραματικότερη πολιτική ανατροπή στη μεταπολεμική Αυστρία, με το εκλογικό αποτέλεσμα «αδιανόητο» ακόμη και για τους ίδιους τους Ελευθέρους και να περιγράφεται από τους αναλυτές από «σεισμός» έως «τσουνάμι».

Σε αντίθεση με μία αναμενόμενη από πολλούς αναλυτές επικράτηση και στον δεύτερο γύρο της 22ης Μαΐου του Νόρμπερτ Χόφερ, η δημοσκόπηση αυτή τον φέρει να αποσπά ποσοστό 50% και το ίδιο ποσοστό να έχει ο αντίπαλός του, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, με την εκλογική αναμέτρηση μεταξύ τους να εξελίσσεται ως εκ τούτου πραγματικά σε μία «μάχη στήθος με στήθος».

Ο ίδιος ο εκδότης της «Εστεραιχ» Βόλφγκανγκ Φέλνερ, στο σημερινό κύριο άρθρο του, εμφανίζεται να συμμερίζεται τις επιφυλάξεις απέναντι στις δημοσκοπήσεις, έπειτα και από την παταγώδη αποτυχία τους πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, καθώς στο σύνολό τους «κατέγραφαν» επίσης μία μάχη «στήθος με στήθος» για την πρώτη θέση, ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους, τον Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, που φερόταν να προηγείται σταθερά, με δεύτερο τον Νόρμπερτ Χόφερ και τρίτη την ανεξάρτητη υποψήφια Ίρμγκαρντ Γκρις.

Όπως όμως επισημαίνει στο άρθρο του ο εκδότης της εφημερίδας, τα επί μέρους ευρήματα της τωρινής δημοσκόπησης φέρουν τους ψηφοφόρους των άλλων υποψηφίων, δηλαδή των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατικού και Λαϊκού, όπως επίσης της Ιρμγκαρντ Γκρις, να στρέφονται τώρα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι αναμενόταν, σε μία υπερψήφιση του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν και όχι του αντιπάλου του, Νόρμπερτ Χόφερ.

Σίγουρο πάντως είναι πως η προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων του δεύτερου γύρου στις τρεις εβδομάδες που απομένουν, θα είναι εξαιρετικά σκληρή και θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια προσέλκυσης εκείνων των ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο είχαν επιλέξει κάποιον από τους υπόλοιπους τέσσερις υποψήφιους ή εκείνων των ψηφοφόρων που απείχαν και που το ποσοστό τους ξεπέρασε το 30%.

Με ενδιαφέρον αναμένεται εάν οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι του πρώτου γύρου, ή τα κόμματα, ή κάποιες επιτροπές προσωπικοτήτων που τους στήριζαν, θα δώσουν τελικά «γραμμή» για την υπερψήφιση ενός εκ των δύο ή θα κρατήσουν ουδέτερη στάση, αφήνοντας την επιλογή στους ψηφοφόρους τους.

Μέχρι στιγμής, την υποστήριξή τους στον υποψήφιο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν έχουν ανακοινώσει ανοικτά μόνον ο καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος αντιμετωπίζει τεράστια εσωκομματικά προβλήματα μετά την παταγώδη εκλογική αποτυχία του υποψηφίου τους Ρούντολφ Χούντστορφερ (που βρέθηκε μόλις στο 11,3%) όσο και ο θεωρούμενος ως ισχυρότερος πολιτικός τους, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ