Πρόσφυγες στην Ειδομένη έγιναν... δημοσιογράφοι -Μεταδίδουν τα νέα και τα προβλήματα του καταυλισμού [εικόνες] - iefimerida.gr

Πρόσφυγες στην Ειδομένη έγιναν... δημοσιογράφοι -Μεταδίδουν τα νέα και τα προβλήματα του καταυλισμού [εικόνες]

refugees.tv
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όλα ξεκίνησαν με μία ψεύτικη κάμερα από ένα μεγάλο κομμάτι ξύλου. Το καλώδιό της δεν ήταν παρά ένα παλιό κομμάτι από σχοινί που οδηγούσε σε ένα -πάλι- ψεύτικο μικρόφωνο. Στην κορυφή του μικρόφωνου μία κάλτσα έχει τοποθετηθεί για να γραφτεί πάνω της το όνομα του «Μέσου» που δεν είναι άλλο από το «Refugees.TV».

Ο Bassil και ο Mahmoud δύο πρόσφυγες που ζουν στην Ειδομένη, είναι οι άνθρωποι πίσω από αυτή την «παρωδία» ή αλλιώς την πιο έξυπνη κίνηση προκειμένου να δείξουν, τελικά, τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους που το τελευταίο διάστημα έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή.

Πρόσφυγες στην Ειδομένη έγιναν... δημοσιογράφοι -Μεταδίδουν τα νέα και τα προβλήματα του καταυλισμού [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Υποδυόμενοι του δημοσιογράφους έκαναν συνεντεύξεις οι οποίες τελικά άρεσαν στους πρόσφυγες. «Είναι ψεύτικο, όλοι το ξέρουν αυτό, αλλά μιλάνε σοβαρά για συγκεκριμένα ζητήματα», λέει σε συνέντευξή του στο Hala Bideo, ο «κάμεραμαν νούμερο 2» και μεταφραστής ο οποίος πλέον βιντεοσκοπεί κανονικά τις συνεντεύξεις που γίνονται με μία κάμερα που δώρησε ένας εθελοντής που εντυπωσιάστηκε από την ιδέα τους.

Αρχικά το «Refugees.TV» ήταν μία απλή σάτιρα. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στον καταυλισμό της Ειδομένης εκμεταλλεύτηκαν τον άφθονο χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους και έφτιαξαν ένα ψεύτικο γραφείο των Ηνωμένων Εθνών, στήνοντας μάλιστα μία επιγραφή που έγραφε: «Ηνωμένα Έθνη, καμία πληροφόρηση και καμία βοήθεια». Στη συνέχεια μία ομάδα προσφύγων έγιναν οι «εκπρόσωποι» του Οργανισμού και έδωσαν μία συνέντευξη παρωδία στο «Refugees.TV».

«Μπορεί το ψεύτικο (γραφείο) να βρει μία λύση για τους πρόσφυγες», λέει ο μεταφραστής της ομάδας. «Αλλά ο πραγματικός δεν βρίσκει καμία λύση για τους ανθρώπους. Για δύο μήνες, τα σύνορα είναι κλειστά. Δεν έκαναν τίποτα».

Πρόσφυγες στην Ειδομένη έγιναν... δημοσιογράφοι -Μεταδίδουν τα νέα και τα προβλήματα του καταυλισμού [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Από τη σάτιρα στο σοβαρό ρεπορτάζ

Αρχικά, η ομάδα πίσω από το «Refugees.TV» έφτιαξε μία σελίδα στο Facebook όπου ανέβασε το πρώτο της θέμα. Λίγες μέρες μετά, μία θύελλα ξέσπασε στην περιοχή και οι πρόσφυγες -ρεπόρτερ είχαν και το δεύτερο θέμα τους. Έτσι πήραν συνεντεύξεις από άλλους πρόσφυγες αλλά και από όσους εργάζονται για αυτούς στον καταυλισμό ρωτώντας τους για τα προβλήματα που προκάλεσε στην καθημερινότητά τους η κακοκαιρία. Με λίγα λόγια, έκαναν ένα πραγματικά ουσιαστικό ρεπορτάζ αναδεικνύοντας ένα ζήτημα το οποίο πέρασε στα ψιλά γράμματα των ειδήσεων των διεθνών Μέσων.

Αυτή ήταν και η αφορμή, σύμφωνα με το «Refugees.TV» που βοήθησε να συνεχίσει το εγχείρημα με την ομάδα να αποκτά ένα νέο μέλος (αυτός υποδύεται τον μπούμαν) και τη σελίδα στο Facebook να γεμίζει ακόμα και με έκτακτες ειδήσεις όπως για παράδειγμα αυτή με τον εντοπισμό ενός φιδιού. Θέλοντας να δώσουν μία αστεία νότα στην είδηση, η οποία αποτυπώνει την πραγματικότητα καθώς έχουν αναφερθεί δαγκώματα από ερπετά, η φωτογραφία που ανέβασαν στο Facebook συνοδευόταν από εξής σχόλιο: «Ένας από τους πρόσφυγες βρήκε ένα σνακ».

Πρόσφυγες στην Ειδομένη έγιναν... δημοσιογράφοι -Μεταδίδουν τα νέα και τα προβλήματα του καταυλισμού [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η φωνή των προσφύγων

Η ομάδα πίσω από το «Refugees.TV» έχει μετατραπεί πλέον στη φωνή των προσφύγων της Ειδομένης καθώς τους δίνει την επιλογή να μιλήσουν για ζητήματα που σε διαφορετική περίπτωση θα έμεναν μόνο μέσα στην κοινότητα. «Τα περισσότερα μέσα δείχνουν την άσχημη εικόνα των προσφύγων, όταν μαλώνουν. Κανείς δεν μιλάει για τα δικαιώματά μας. Κανείς δεν δείχνει την πραγματική εικόνα εδώ», λέει ο μεταφραστής της ομάδας.

Πρόσφυγες στην Ειδομένη έγιναν... δημοσιογράφοι -Μεταδίδουν τα νέα και τα προβλήματα του καταυλισμού [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Τα θέματα που εξετάζουν πλέον είναι σοβαρά. Ένα από τα τελευταία, που προβλήθηκε στις 26 του μήνα, αφορούσε στα ενημερωτικά φυλλάδια που μοίρασε στην περιοχή η ΕΛ.ΑΣ με το «Refugees.TV» να ρωτάει τους πρόσφυγες την άποψή τους για αυτό.

Λίγες ώρες μετά, στη σελίδα τους, έπειτα από επεισόδια που κατέληξαν σε συλλήψεις, ανέβασαν και άλλο ρεπορτάζ.

Η δουλειά τους πάντως φαίνεται να εμπνέει τα προσφυγόπουλα της Ειδομένης που πλέον προσπαθούν να φτιάξουν μόνα τους μικρόφωνα και κάμερες για να κάνουν τις δικές τους συνεντεύξεις.

Πρόσφυγες στην Ειδομένη έγιναν... δημοσιογράφοι -Μεταδίδουν τα νέα και τα προβλήματα του καταυλισμού [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Πρόσφυγες στην Ειδομένη έγιναν... δημοσιογράφοι -Μεταδίδουν τα νέα και τα προβλήματα του καταυλισμού [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Mε πληροφορίες από Deutsche Welle

Φωτογραφίες: refugees.tv, Βίντεο: Hala BIdeo

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Refugees TV Ειδομένη ειδήσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ