Συνελήφθη ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι [εικόνες] - iefimerida.gr

Συνελήφθη ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας άνδρας ο οποίος φαίνεται ότι είναι ο Σάιφ αλ- Ισλάμ αλλά ο οποίος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του μεταφέρθηκε από Λίβυους μαχητές στην πόλη Ζιντάν, δήλωσε ένας ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς.

Ο άνδρας, που φέρεται ότι είναι ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι, φορούσε παραδοσιακά ρούχα και είχε ένα μαντήλι τυλιγμένο γύρω από το πρόσωπό του. Παρά τη μακριά μαύρη γενειάδα του, τα γενικά χαρακτηριστικά του καθώς και τα γυαλιά χωρίς σκελετό δείχνουν ότι πρόκειται για τον Σάιφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το οποίο πρόσθεσε ότι ο αντίχειρας, ο δείκτης και ένα άλλο δάχτυλο του άνδρα ήταν τυλιγμένα με επιδέσμους.

Την ίδια ώρα, η τηλεόραση Free Libya μετέδωσε μία φωτογραφία που δείχνει τον Σάιφ αλ- Ισλάμ να κάθεται σε έναν καναπέ, να έχει τα δάκτυλά του τυλιγμένα με επιδέσμους και τα πόδια του καλυμμένα με μία κουβέρτα.
Εκατοντάδες οργισμένοι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Ζιντάν, εμποδίζοντας τη μεταφορά του Σάιφ αλ- Ισλάμ και των σωματοφυλάκων του.

Στο μεταξύ, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ανέφερε ότι προσπαθεί να λάβει μία επίσημη επιβεβαίωση για τη σύλληψη του γιου του Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ- Ισλάμ.«Συνελήφθη μαζί με δύο βοηθούς του στην περιοχή του αλ Ομπάρι στη νότια Λιβύη» δήλωσε ο ο στρατιωτικός διοικητής, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη, προσθέτοντας ότι συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να περάσει στο Νίγηρα. «Μεταφέρεται με ελικόπτερο στην πόλη Ζιντάν προτού μεταφερθεί στην Τρίπολη» σημείωσε.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο στρατιωτικός διοικητής δήλωσε ότι ο Σάιφ αλ- Ισλάμ θα κρατηθεί στην Ζιντάν μέχρι να υπάρξει μία κυβέρνηση στην οποία να παραδοθεί. Η λιβυκή κυβέρνηση αναμένεται να σχηματιστεί μέσα σε ημέρες.

Ανθρώπινη μεταχείρηση ζητά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε σήμερα απο τις λιβυκές αρχές "ανθρώπινη μεταχείριση" για τον Σαΐφ αλ Ισλαμ Καντάφι, τον τελευταίο γιό του Μουάμαρ Καντάφι, που αναζητείτο στο έδαφος της Λιβύης και νωρίτερα σήμερα, τραυματισμένος απο μια ΝΑΤΟϊκή αεροπορική επιδρομή, συνελήφθη.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νικόλ Τόμπσον, αποσαφηνίζοντας ότι "η Ουάσινγκτον δεν έχει τον τρόπο να επιβεβαιώσει με δικά της μέσα τη σύλληψη του γιού του Καντάφι", επισήμανε ότι "αυτή αποτελεί νέο βήμα προς την Ειρήνη και τη Δημοκρατία, τις οποίες ο λιβυκός λαός δικαιούται".

Συγχρόνως η κα Τόμπσον ζήτησε η κυβέρνηση στην Τρίπολη "να έχει συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), στο πλαίσιο της μελλοντικής οργάνωσης της δίκης" του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι.

Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ --αντίθετα με τους αδελφούς του Αννίβα και αλ Σαάντι-- τα τελευταία έτη της 42ετίας, που ο πατέρας τους Μουάμαρ κυβέρνησε τη Λιβύη, ζητούσε δημόσια να γίνουν μεταρρυθμίσεις.

Αντιμετωπίζει την θανατική ποινή

Ο Μοχάμεντ αλ Αλάγκι, ο μεταβατικός υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ότι ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι θα δικαστεί για "εγκλήματα, που επισύρουν τη θανατική ποινή στη Λιβύη".

"Παρακίνησε άλλους να σκοτώνουν ανθρώπους, καταχράστηκε δημόσιο χρήμα, είχε συμμετοχή στη στρατολόγηση μισθοφορικού στρατού", τόνισε ο αξιωματούχος (εκτιμά ότι δεν θα μετέχει στη νέα κυβέρνηση, που θα συγκροτηθεί σε λίγες μέρες). "Ομως αυτά είναι μέρος, μόνον, του κατηγορητηρίου, που θα συντάξει ο γενικός εισαγγελέας", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ανέφερε, επίσης, ότι η θανατική ποινή για τέτοια εγκλήματα προβλέπεται απο τη νομοθεσία της εποχής της πολύ μακράς διακυβέρνησης της χώρας απο τον Μουάμαρ Καντάφι.

Ο Αλάγκι θύμισε τέλος ότι, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο κατήργησε τα Εκτακτα Στρατοδικεία του Καντάφι, ενώ προχώρησε σε εναν σαφή διαχωρισμό της Εκτελεστικής απο τη Δικαστική εξουσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ