Γιατί θα σιγήσει το ρολόι του Big Ben στο Λονδίνο μετά από 157 χρόνια [εικόνες] - iefimerida.gr

Γιατί θα σιγήσει το ρολόι του Big Ben στο Λονδίνο μετά από 157 χρόνια [εικόνες]

(φωτογραφία: AP/Eurokinissi)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πιο διάσημο ρολόι του κόσμου, το «Big Ben» του Λονδίνου, πρόκειται να σιγήσει μετά από 157 χρόνια σχεδόν αδιάκοπης λειτουργίας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επισκευές, ύψους 29 εκατομμυρίων λιρών.

Το Κοινοβούλιο, όπου βρίσκεται ο πύργος, ανακοίνωσε ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να σταματήσει την λειτουργία της καμπάνας για ένα τριετές έργο ανακαίνισης που θα ξεκινήσει το επόμενο έτος, αν και το ρολόι δεν θα σταματήσει για το σύνολο της περιόδου των τριών χρόνων, δήλωσε στο BBC ένας εκπρόσωπος της Βουλής των Κοινοτήτων.

Γιατί θα σιγήσει το ρολόι του Big Ben στο Λονδίνο μετά από 157 χρόνια [εικόνες] | iefimerida.gr 0

(φωτογραφία: User:Colin/Wikimedia Commons/CC BY-SA-4.0)
«Ο μηχανισμός του ρολογιού θα πρέπει να διακοπεί για αρκετούς μήνες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν ουσιαστικές εργασίες συντήρησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν θα υπάρχουν χτύποι των καμπανών του ρολογιού», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Το παρατσούκλι «Big Ben» άλλωστε έλαβε το διάσημο ρολόι λόγω της 13,5 τόνων καμπάνα του που βρίσκεται εντός του πύργου, αλλά πλέον χρησιμοποιείται για το σύνολο του ρολογιού-πύργου.
Η μετασκευή θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην αφαίρεση του μαύρου και χρυσού χρώματος που εφαρμόστηκε στη δεκαετία του 1980 και την επιστροφή στο παραδοσιακό πράσινο-χρυσό χρώμα της Βικτοριανής εποχής.

Γιατί θα σιγήσει το ρολόι του Big Ben στο Λονδίνο μετά από 157 χρόνια [εικόνες] | iefimerida.gr 1

(φωτογραφία: phooto/wikipedia)
Το Κοινοβούλιο ανακοίνωσε επίσης στην ιστοσελίδα του ότι μέρη του Big Ben έχουν υποστεί σημαντικές φθορές και χρειάζονται επείγουσες επιδιορθώσεις γιατί υπάρχει ο κίνδυνος το ρολόι να σταματήσει από μόνο του να λειτουργεί, εάν τα προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν σύντομα.
Ο Steve Jaggs, φύλακας του ρολογιού, δήλωσε ότι «το έργο αυτό θα μας επιτρέψει να δώσουμε ξανά σε ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Βρετανίας το κύρος και την ακρίβεια που χρειάζεται και αξίζει. Όποιος σταθεί δίπλα στο Big Ben, καθώς χτυπά στις 10:00 θα ζήσει μια συγκλονιστική εμπειρία».
Έχουν περάσει 157 χρόνια από τότε το περίφημο ρολόι - ένα σύμβολο του Λονδίνου που στέκεται 96 μέτρα πάνω από το κτίριο του Κοινοβουλίου - άρχισε να λειτουργεί.

Γιατί θα σιγήσει το ρολόι του Big Ben στο Λονδίνο μετά από 157 χρόνια [εικόνες] | iefimerida.gr 2

(φωτογραφία: DS Pugh/Geograph Project)
«Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο», λέει ο Paul Roberson, ένας από τους ωρολογοποιούς του παλατιού του Westminster. «Δεν μπορείς να έχεις έναν «κινητήρα» να λειτουργεί αδιάκοπα για 150 χρόνια χωρίς να κάνεις εργασίες συντήρησης του» προσθέτει.
Κατά την διαδικασία επισκευής, ένας ανελκυστήρας θα εγκατασταθεί σε ένα από τα φρέατα εξαερισμού για να μειωθεί ο χρόνος που χρειάζεται για να εκκενώσουν ένα τραυματισμένο άτομο και να βελτιώσουν την πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρίες που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα 334 πέτρινα σκαλοπάτια.

Γιατί θα σιγήσει το ρολόι του Big Ben στο Λονδίνο μετά από 157 χρόνια [εικόνες] | iefimerida.gr 3

(φωτογραφία: Diego Delso/Wikimedia Commons/License:CC-BY-SA 3.0)
Επίσης, μια τουαλέτα θα κατασκευασθεί - δεν υπάρχουν τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό στον πύργο - και τα φώτα που φωτίζουν το «καντράν» του ρολογιού θα αντικατασταθούν με χαμηλής ενέργειας LED.
Η κατασκευή του Big Ben ολοκληρώθηκε το 1856, σχεδιασμένος από τους αρχιτέκτονες Charles Barry και August Welby Pugin, και χρειάστηκε 13 χρόνια για να χτίσει. Το ρολόι, σχεδιασμένο από τον Edmund Beckett Denison, άρχισε να λειτουργεί στις 31 Μαΐου 1859.

(πηγή: BBC)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κόσμος Βρετανία Big Ben επισκευές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ