Ιστορική στιγμή: Δικαιοσύνη μετά θάνατον για τα 96 θύματα του Χίλσμπορο μετά από 27 χρόνια [βίντεο] - iefimerida.gr

Ιστορική στιγμή: Δικαιοσύνη μετά θάνατον για τα 96 θύματα του Χίλσμπορο μετά από 27 χρόνια [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά από 27 ολόκληρα χρόνια, η μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία που συντάραξε την Αγγλία και όχι μόνο, βρίσκει το δρόμο της δικαίωσης για τους συγγενείς και φίλους των 96 θυμάτων του Χίλσμπορο το 1989.

Ηταν 15 Απριλίου του 1989 όταν 96 άνθρωποι δεν επέστρεψαν ποτέ σπίτι τους μετά τον ημιτελικό αγώνα στο Σέφιλντ για το Κύπελλο Αγγλίας. Στις 26 Απριλίου του 2016, η 9μελής επιτροπή που είχε συσταθεί και επανεξέταζε τη μεγαλύτερη δικαστική υπόθεση της νομικής στη Βρετανία, έβγαλε απόφαση και ανακοίνωσε πως υπάρχουν ανθρώπινες ευθύνες και υπήρξαν παραλείψεις, οι οποίες οδήγησαν στην μεγαλύτερη τραγωδία του ποδοσφαίρου στο Νησί. Κατηγορούμενες ουσιαστικά είναι οι Αστυνομικές Αρχές για ανθρωποκτονία εξ'αμελείας.

H υπόθεση είχε μπει στο «ψυγείο» αφού σύμφωνα με όσα βγήκαν αργότερα στην επιφάνεια, υπήρξε η μεγαλύτερη αστυνομική συγκάλυψη του γεγονότος. Ωστόσο, οι συγγενείς των θυμάτων ποτέ δεν πίστεψαν πως δεν υπήρχε ανθρώπινο λάθος στο θάνατο των 96 ανθρώπων, οι οποίοι εκείνο το απόγευμα είχαν αποφασίσει να παρακολουθήσουν τον ημιτελικό αγώνα ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Νότιγχαμ Φόρεστ.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ξεκάθαρη. Κανείς από τους 96 ανθρώπους δεν έφερε ευθύνη με τη συμπεριφορά του γι'αυτήν την τραγωδία. Ούτε μεθυσμένοι, ούτε ψευδείς καταγγελίες, ούτε απόκρυψη στοιχείων! Η αστυνομία όφειλε να κάνει πολύ καλύτερη προετοιμασία για εκείνο τον ημιτελικό Κυπέλλου με τηn Νότιγχαμ Φόρεστ. Παράλληλα, ευθύνες καταλογίζονται και στους ανθρώπους της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, κυρίως για τον τρόπο προετοιμασίας ενόψει του παιχνιδιού αλλά και την ελλιπή μέριμνα για το γήπεδο, η κατασκευή του οποίου έπρεπε να έχει περάσει από έλεγχο.Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι η χωρητικότητα δεν ήταν αυτή που πίστευαν οι άνθρωποι του συλλόγου του Σέφιλντ και δεν είχαν ανανεωθεί οι αριθμοί από το 1986.

Συνεχίζοντας και όσον αφορά το ρόλο της Αστυνομίας, ο τρόπος επικοινωνίας και η προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου εκείνες τις δύσκολες στιγμές ήταν... καταστροφικός. Δεν είχαν καταλάβει ακριβώς το μέγεθος της τραγωδίας στην εξέδρα «Leppings Lane», ενώ πολύ αργά κλήθηκαν στο σημείο ενισχύσεις των Αρχών και ασθενοφόρα. Εστω και μετά από 27 χρόνια, οι ψυχές των αδικοχαμένων φιλάθλων ηρεμούν και οι συγγενείς ξέσπασαν σε κλάματα και αγκαλιές έξω από το δικαστήριο, αισθανόμενοι πως έστω και καθυστερημένα, οι δικοί τους άνθρωποι δεν υπήρξαν φταίχτες, στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χίλσμπορο Λίβερπουλ θύματα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ