Η Ισπανία απαγόρευσε να βγει από τη χώρα το αρχείο του Λόρκα -Φόβοι ότι θα το πουλήσει η οικογένειά του - iefimerida.gr

Η Ισπανία απαγόρευσε να βγει από τη χώρα το αρχείο του Λόρκα -Φόβοι ότι θα το πουλήσει η οικογένειά του

(ΑΠΕ/ EPA/ Luca Piergiovanni)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας χαρακτήρισε το αρχείο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα ως «ειδικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος», κάτι που σημαίνει ότι απαγορεύεται να βγει από τη χώρα.

Η απόφαση αυτή ήρθε εν μέσω ανησυχιών ότι η προσωπική συλλογή του Λόρκα, θα πουληθεί στο εξωτερικό, προκειμένου το ίδρυμα της οικογένειάς του να αντιμετωπίσει τα υπέρογκα χρέη που έχει.

Το αρχείο, που ανήκει στο ίδρυμα Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, αποτελείται από περίπου 19.000 ντοκουμέντα. Ανάμεσά τους 2.000 πρωτότυπα χειρόγραφα, 43 σκίτσα, παρτιτούρες και 900 φωτογραφίες του καλλιτέχνη, τον οποίο δολοφόνησαν φασίστες τον Αύγουστο του 1936,
στο ξέσπασμα του ισπανικού εμφυλίου.

Το ίδρυμα της οικογένειας, επικεφαλής του οποίου είναι η ανιψιά του Λόρκα, Λάουρα Γκαρθία, έχει χρέη 12 εκατ. ευρώ, εξαιτίας του μεγάλου κόστους του μουσείου αλλά και απάτης που φέρεται να έχει γίνει.

Το 2015, η Λάουρα Γκαρθία Λόρκα κατήγγειλε τον οικονομικό διαχειριστή, Χουάν Τομάς Μαρτίν, για υπεξαίρεση 4,4 εκατ. ευρώ από το ίδρυμα. Δικαστής ερευνά ακόμη αυτή την υπόθεση. Το αρχείο βρίσκεται στη Μαδρίτη, εν αναμονή της μεταφοράς του στο Κέντρο Λόρκα, στη Γρανάδα, κάτι που έχει καθυστερήσει. Πρόκειται για ένα κτίριο 23 εκατ. ευρώ, το οποίο ολοκληρώθηκε πέρυσι αλλά μένει σχεδόν άδειο, καθώς η κατασκευαστική εταιρεία απαιτεί να πληρωθούν οι λογαριασμοί.

Ο υπουργός Πολιτισμού προειδοποίησε ότι ούτε αυτή η μετακίνηση του αρχείου δεν θα γίνει, αν το Κέντρο δεν είναι πλήρως λειτουργικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα αρχείο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ