Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για παράνομες επιδοτήσεις σε Λάρκο και Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία - iefimerida.gr

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για παράνομες επιδοτήσεις σε Λάρκο και Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μη συμμόρφωσή της με τις αποφάσεις της Επιτροπής να ακακτήσει τις κρατικές ενισχύσεις που είχαν δοθεί στη Λάρκο και στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (πρώην Κλωστήρια Ναούσης).

Οπως ενήμερωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με τις δύο αποφάσεις της- από το 2014 και το 2012- για την ανάκτηση των ασυμβίβαστων, όπως τις χαρακτηρίζει, κρατικών ενισχύσεων από την ΛΑΡΚΟ Α.Ε. και την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε.

Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία τα κράτη μέλη πρέπει να ανακτήσουν την ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση εντός της προθεσμίας που ορίζεται στις αποφάσεις της Επιτροπής, η οποία συνήθως είναι τέσσερις μήνες. Οπως σημειώνεται, αυτό είναι απαραίτητο, διότι οι καθυστερήσεις στην ανάκτηση των παράνομων επιδοτήσεων διαιωνίζουν τη στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Η ΛΑΡΚΟ είναι μια ελληνική κρατική εταιρεία εξόρυξης που ήταν σε οικονομικές δυσκολίες για πολλά χρόνια. Μεταξύ 2008 και 2011, χορηγήθηκε μια σειρά από κρατικές εγγυήσεις και το κράτος συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το 2009.

Τον Μάρτιο του 2014, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, ελλείψει ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης ικανού να διασφαλίσει την επιστροφή της εταιρείας στη βιωσιμότητα, τα μέτρα αυτά προκαλούν στρέβλωση του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά και παραβιάζουν τους κιανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Δύο χρόνια μετά την απόφαση για την ανάκτηση των 136 εκατ. ευρώ από τη Λάρκο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί ενώ σχετικά με την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ελλάδα, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι μεταξύ του 2007 και του 2009, οι ελληνικές αρχές χορήγησαν μια κρατική εγγύηση και έβαλαν σε προγραμματισμό τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία.

Τον Φεβρουάριο του 2012, η ​​Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα μέτρα αυτά είχαν δώσει στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία αδικαιολόγητο οικονομικό πλεονέκτημα, χωρίς την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της, κατά παράβαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ. Η Ελλάδα διατάχθηκε να ανακτήσει περίπου 37 εκατομμύρια ευρώ από την εταιρεία. Τον Ιούλιο του 2012, η ​​Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία έχει εισέλθει σε μια διαδικασία εκκαθάρισης.

Τον Δεκέμβριο του 2015, η Ελλάδα αποφάσισε να παγώσει τη διαδικασία αυτή, με σκοπό την επανενεργοποίηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, χωρίς να έχουν ανάκτηση των ασυμβίβαστων ενισχύσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ