Νέες εκδόσεις (15/4) - iefimerida.gr

Νέες εκδόσεις (15/4)

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιλογές από τις νέες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων.

Σόφι Όξανεν, Κάθαρση, μτφρ.: Μαρία Μαρτζούκου, εκδόσεις Τόπος

Μια ηλικιωμένη γυναίκα ζει μόνη στο σπίτι της στην εσθονική επαρχία. Η χώρα απόκτησε την ανεξαρτησία της έναν χρόνο πριν και η αναδιάρθρωση του συστήματος βρίσκεται σε εξέλιξη. Την καθημερινότητα της ηλικιωμένης γυναίκας διακόπτει μια εικοσάχρονη κοπέλα, η Ζάρα, που βρίσκεται λιπόθυμη στην αυλή της. Όταν ανακτά τις αισθήσεις της, η Ζάρα της εξηγεί ότι βρέθηκε εκεί στην προσπάθειά της να το σκάσει από τον βίαιο άντρα της. H αλήθεια όμως είναι ότι δραπέτευσε από Ρώσους εμπόρους λευκής σάρκας για τους οποίους δούλευε στο Βερολίνο. Όπως και η αλήθεια για την Αλίιδε, την ηλικιωμένη γυναίκα, είναι ότι δεν είναι μια απλή αγρότισα – αφού τα χέρια της έχουν κηλιδωθεί από τα στίγματα εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου.

Ένα μυθιστόρημα με γοτθική ατμόσφαιρα, γρήγορη, κινηματογραφική γραφή και πρωταγωνίστρια τη γυναίκα που επιμένει να αντιστέκεται – παρόλο το ακριβό τίμημα που πληρώνει στο ταμείο της κάθε καταπιεστικής συγκυρίας.

Michael Kimball, Αγαπητοί όλοι, μτφρ.: Παλμύρα Ισμυρίδου, εκδόσεις Οκτώ

Ένα μυθιστόρημα γραμμένο με τη μορφή επιστολών, σημειώσεων ημερολογίου, εγκυκλοπαιδικών λημμάτων, συνομιλιών με διαφόρους ανθρώπους, σημειωμάτων των δασκάλων προς τους γονείς, άρθρων από εφημερίδες, ψυχολογικών αξιολογήσεων, δελτίων καιρού, μιας αφίσας για μια εξαφάνιση, μιας νεκρολογίας, μιας διαθήκης και άλλων αποσπασμάτων, τα οποία αφηγούνται συνολικά την ιστορία της σύντομης ζωής του Τζόναθαν Μπέντερ, μετεωρολόγου.

Χουάν Ρούλφο, Ο κάμπος στις φλόγες, μτφρ.: Έφη Γιαννοπούλου, εκδόσεις Πατάκη

Δύο χρόνια πριν από το «Πέδρο Πάραμο», το μυθιστόρημά του που θεωρήθηκε ένα από τα αριστουργήματα του 20ού αιώνα, ο Χουάν Ρούλφο συγκεντρώνει σε μια συλλογή τα διηγήματα που μέχρι τότε είχε δημοσιεύσει σε περιοδικά και κάποια ακόμη, ανέκδοτα. Ο «Κάμπος στις φλόγες» αποτελείται από δεκαεπτά διηγήματα όπου συναντάμε όλους τους τόπους και τις θεματικές που στοιχειώνουν το έργο αυτού του ολιγογράφου συγγραφέα, που με δύο μόνο βιβλία κέρδισε μια από τις σημαντικότερες θέσεις στην παγκόσμια λογοτεχνία. Η επαρχία του Χαλίσκο, ο εμφύλιος πόλεμος των Κριστέρος, η καθημερινή ζωή των χωρικών, η στείρα και εγκαταλελειμμένη γη, η μετανάστευση, η εκδίκηση, η αιμομιξία, η ανθρώπινη οδύνη, ο θάνατος, συχνά βίαιος και ξαφνικός, η συλλογική φωνή της κοινότητας ζωντανεύουν σ' αυτές τις σύντομες αφηγήσεις δημιουργώντας ένα μοναδικό σύμπαν όπου η ποίηση συναντά την προφορικότητα και το πραγματικό ανοίγεται στο εξωπραγματικό, ένα σύμπαν στοιχειωμένο από μια μεταφυσική της απελπισίας. Η δύναμη και η ωριμότητα της γραφής του Χουάν Ρούλφο φτιάχνουν έναν κόσμο που χαράσσεται ανεξίτηλα στη μνήμη του αναγνώστη.

Μπέντζαμιν Μπλακ, Ο λεμούριος, μτφρ.: Μαρία Φακίνου, εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Γουίλιαμ «Μεγάλος Μπιλ» Μαλχόλαντ είναι ένας Ιρλανδοαμερικανός δισεκατομμυριούχος των ηλεκτρονικών συστημάτων. Πρώην μυστικός πράκτορας της CIA, σήμερα διευθύνει τον Οργανισμό Μαλχόλαντ με τη βοήθεια της κόρης του Λουίζ. Όταν ο Μαλχόλαντ παίρνει χαμπάρι ότι ο δημοσιογράφος Γουίλσον Κλίβερ σχεδιάζει να δημοσιεύσει μια εχθρική βιογραφία του, αναθέτει στον άντρα της κόρης του να γράψει την επίσημη γραμμή. Όμως ούτε ο ίδιος ούτε ο γαμπρός του υπολογίζουν σωστά τις καταχθόνιες υπηρεσίες του «Λεμούριου». Αποδεικνύεται ότι η σιωπή δεν εξαγοράζεται - ακόμα κι από κάποιον που ανήκει σε μια από τις πιο πλούσιες δυναστείες της Νέα Υόρκης. Το νέο, απολαυστικό μυθιστόρημα του Μπέντζαμιν Μπλακ, γνωστού και ως Τζων Μπάνβιλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ