«Πολύχρωμη επανάσταση» στα Σκόπια για τη διαφθορά: Πετούν μπογιές στα κιτς αγάλματα [εικόνες] - iefimerida.gr

«Πολύχρωμη επανάσταση» στα Σκόπια για τη διαφθορά: Πετούν μπογιές στα κιτς αγάλματα [εικόνες]

abaca/AA
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Πολύχρωμη επανάσταση», έτσι έχουν ονομάσει την πρωτότυπη διαμαρτυρία τους οι πολίτες της ΠΓΔΜ οι οποίοι εδώ και 10 μέρες έχουν «ζωγραφίσει» με χρώματα διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, ενώ έχουν γεμίζει με σαπουνόφουσκες τα συντριβάνια της.

Σε όλα τα Σκόπια, την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, έχουν πετάξει χρώματα στα μνημεία», σχολιάζει σε εκτενές ρεπορτάζ της η DW συνοδεύοντας το με φωτογραφίες με το αποτέλεσμα των «παρεμβάσεων».

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος της χώρας έδωσε χάρη σε δεκάδες υψηλόβαθμους πολιτικούς οι οποίοι εμπλέκοντας σε υποθέσεις υποκλοπών. Οι περίπου 500.000 κάτοικοι των Σκοπίων αντέδρασαν έντονα πραγματοποιώντας νυχτερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θεωρώντας ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι η κυβέρνησή τους είναι στην χειρότερη περίπτωση διεφθαρμένη και στην καλύτερη ανίκανη. Για αυτούς, τα νέα μνημεία της πόλης που από πολλούς έχουν χαρακτηριστεί ως η αποθέωση του κιτς, συμβολίζουν και τα δύο στοιχεία της κυβέρνησής τους.

«Πολύχρωμη επανάσταση» στα Σκόπια για τη διαφθορά: Πετούν μπογιές στα κιτς αγάλματα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

(Φωτο: @forty_tw0)

Οι κατασκευές που έγιναν τα «θύματα» της πολύχρωμης διαμαρτυρίας είναι μέρος του ανανεωτικού σχεδίου «Σκόπια 14» που ξεκίνησε το 2010 με σκοπό τη δημιουργία μερικών δεκάδων μνημείων, γλυπτών και κτιρίων. Το πιο εξωφρενικό από αυτά είναι ένα άγαλμα 22 μέτρων του Μεγάλου Αλέξανδρου πάνω στο άλογό του το οποίο βασίζεται πάνω σε μία λευκή μαρμάρινη στήλη.

Το κόστος του αγάλματος υπολογίζεται γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ (σσ.: στην ΠΓΔΜ ο ένας στους 4 πολίτες είναι άνεργος), αν και οι αδιαφανείς συνθήκες δεν επέτρεψαν να γίνει ποτέ γνωστός ο πραγματικός αριθμός.

Στόχοι των διαμαρτυρόμενων όμως έγιναν και τα συντριβάνια με κάποιους να βάζουν τη Δευτέρα απορρυπαντικό πλυντηρίου και άλλους να βάζουν την Τρίτη κόκκινο χρώμα το οποίο συμβολίζει το «αίμα» που έχυσαν οι άνθρωποι στο συλλογικό αγώνα τους για καλή διακυβέρνηση της χώρας τους.

«Πολύχρωμη επανάσταση» στα Σκόπια για τη διαφθορά: Πετούν μπογιές στα κιτς αγάλματα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

(Φωτο: @malaovca)

«Πολύχρωμη επανάσταση» στα Σκόπια για τη διαφθορά: Πετούν μπογιές στα κιτς αγάλματα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

(Φωτο: @batakoya)

Ποιοι είναι οι διαδηλωτές

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι βρίσκονται πίσω από την «Πολύχρωμη Επανάσταση», ενώ όσοι συμμετέχουν σε αυτή είναι στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για να επικοινωνούν και να ενημερώσουν για όσα συμβαίνουν στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η διοργάνωση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που αφορούν σε ολόκληρη τη χώρα γίνεται μέσω μία σελίδας στο Facebook. Αυτά που ζητούν πάντως οι διαμαρτυρόμενοι είναι απλά. Αρχικά να αποσύρει ο Πρόεδρος Τζορτζ Ιβάνοφ την χάρη και στη συνέχεια να παραιτηθεί. Έπειτα, απαιτούν να αναβληθούν οι βουλευτικές εκλογές που έχουν κανονιστεί για τις 5 Ιουνίου.

«Πολύχρωμη επανάσταση» στα Σκόπια για τη διαφθορά: Πετούν μπογιές στα κιτς αγάλματα [εικόνες] | iefimerida.gr 3

(Φωτο: @forty_tw0)

Μιλώντας στην DW μία 28χρονη αναφέρει ότι βλέπει τις διαμαρτυρίες ως μία μορφή τέχνης. «Δαπανήθηκαν πολλά λεφτά (για τα μνημεία), λεφτά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ένα ποιο έξυπνο σκοπό. Έτσι ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος με αυτά τα «μνημεία» και το να τα βάφει σημαίνει ότι εκφράζει την αποστροφή τους «κάνοντάς τα όμορφα« και «κάνοντας τα πραγματική τέχνη».

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι υπάρχουν και εκείνοι που δεν συμφωνούν με αυτές τις διαμαρτυρίες με κάποιους να αναπτύσσουν θεωρίες συνωμοσίας στο Twitter σύμφωνα με τις οποίες πίσω από τις εξεγέρσεις βρίσκονται οι ΗΠΑ και ο Τζορτζ Σόρος που θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν σίγουρα μέχρι την Παρασκευή όταν η μέλη της κυβέρνησης θα έχουν συνάντηση με μέλη της ΕΕ στην Βιέννη για την κρίση στην χώρα τους. Οι διαδηλωτές από την πλευρά τους ζητούν να έχουν μία θέση σε αυτή τη συνάντηση για να εκφράσουν τις απόψεις τους.

«Πολύχρωμη επανάσταση» στα Σκόπια για τη διαφθορά: Πετούν μπογιές στα κιτς αγάλματα [εικόνες] | iefimerida.gr 4

(Φωτο: @rizikjak)

Με πληροφορίες από DW

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σκόπια διαμαρτυρία αγάλματα μπογιές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ