Θα μας τρελάνουν: Ο Άσμουσεν θέλει υπογραφές για την 6η δόση - iefimerida.gr

Θα μας τρελάνουν: Ο Άσμουσεν θέλει υπογραφές για την 6η δόση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζεται η πολυγλωσσία στην Ευρώπη σε σχέση με το ζήτημα των υπογραφών προκειμένου να ξεκλειδώσει η 6η δόση. Στον αντίποδα του Ζαντ Κλοντ Γιούνκερ, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιοργκ Ασμουσεν δήλωσε πως το Εurogroup εξακολουθεί να ζητά τις υπογραφές των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών και πως οι αποφάσεις «ισχύουν ως έχουν».

Το Eurogroup εξακολουθεί να απαιτεί τις υπογραφές των κυρίων Αντώνη Σαμαρά και Γιώργου Παπανδρέου ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου στήριξης, επεσήμανε σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιοργκ Άσμουσεν.

Ο κ. Άσμουσεν δήλωσε πως «το Eurogroup δήλωσε στην τελευταία συνεδρίασή του (σε επίπεδο υπουργών), ότι προϋπόθεση για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης του τρέχοντος πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, είναι μια επιστολή της τότε κυβέρνησης με την υπογραφή και της αντιπολίτευσης, διασφαλίζοντας έτσι ότι το πακέτο θα στηριζόταν και μετά από πιθανές εκλογές σε μια πλατιά πλειοψηφία. Δεν είναι στο χέρι μου και ούτε θα το κάνω, να πάρω πίσω τον όρο που έθεσε η ομάδα των υπουργών. Υπ' αυτή την έννοια, ο όρος εξακολουθεί να ισχύει».

Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίφαση με τα λεγόμενα του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο είχε θέσει μόνο την επιστολή Παπαδήμου ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της νέας δόσης.

Σε ό,τι αφορά τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης για συγκεκριμένα μέτρα του δανειακού πακέτου, ο κ. Άσμουσεν σημείωσε πως «τα βασικά στοιχεία έχουν ήδη αποφασιστεί» και συμβουλεύει να μην τρέφουμε υπερβολικές ελπίδες ότι θα αναθεωρηθούν τα βασικά χαρακτηριστικά. «Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσει να υπάρξει βιωσιμότητα του χρέους», συμπληρώνει.

Ωστόσο ο Γιορκ Άσμουσεν δεν εξειδίκευσε τα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να πάρουν οι ελληνικές αρχές και παρέπέμψε στο παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου και εκεί η τρόικα είχε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως π.χ. την αύξηση του φόρου επιχειρήσεων. Το εν λόγω μέτρο δεν έγινε απόδεκτό από την ιρλανδική κυβέρνηση, η οποία αντιπρότεινε άλλο μέτρο, το οποίο αποδέχθηκε η τρόικα, γιατί πείστηκε ότι θα επέφερε αντίστοιχα φορολογικά έσοδα.

Παράλληλα ο Γερμανός Υπουργός των Οικονομικών, δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

«Γνωρίζω τον Λουκά Παπαδήμο πολύ καλά από την πολυετή θητεία του στην ΕΚΤ. Είμαι πεπεισμένος ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει τώρα και ότι θα το κάνει.Είναι αποδεδειγμένα ειδικός σε δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα. Πρόκειται για μια ακέραια προσωπικότητα. Βέβαια δεν θα λύσει το πρόβλημα μόνος του, αλλά είναι ο επικεφαλής της νέας ελληνικής κυβέρνησης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ