«Υπουργός της νύχτας»: Το νέο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη - iefimerida.gr

«Υπουργός της νύχτας»: Το νέο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη

φωτο-αρχείο ΑΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αφήνει για λίγο το αγαπημένο του είδος, το διήγημα και καταπιάνεται με το μυθιστόρημα.

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης επιστρέφει με νέο βιβλίο και κάνει αυτό που γνωρίζει καλά. Μία γλαφυρή αποτύπωση της πραγματικότητας.

«Υπουργός της νύχτας» ο τίτλος, εκεί όπου ένας τυχοδιώκτης αναρριχάται στην κορυφή της κοινωνίας.

Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και επισκέπτεται για ώρες την Αθήνα. Εδώ είναι και η μεγάλη ευκαιρία για το κοινό, που θέλει να ακούσει τις περιγραφικές του εξιστορήσεις.
Ο εμπνευστής του βιβλίου και της μετέπειτα ταινίας του Μανουσάκη, μετά την πρεμιέρα του Ουζερί Τσιτσάνης, επιστρέφει την Πέμπτη 21 Απριλίου για να παρουσιάσει το βιβλίο του, στις 20:30 στον ΙΑΝΟ.

Την παρουσίαση θα κάνει ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης για τον οποίο έγραψε το σενάριο της ταινίας «Ολα είναι δρόμος», ο Δημήτρης Μανιάτης δημοσιογράφος, Ντίνος Σιώτης ποιητής, ενώ η βραδιά θα κλείσει μουσικά με τη Μαίρη Μαράντη και η ορχήστρα της θα ερμηνεύσουν «Τραγούδια της Νύχτας».

«Υπουργός της νύχτας»: Το νέο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη  | iefimerida.gr 0

Ένας Υπουργός, μαφιόζος με γραφείο τελετών. Για ακόμα μία φορά αναζητά την αστεία πλευρά για να μιλήσει για τις σοβαρές καταστάσεις της ζωής.
«Αυτή η διπλή όραση σε λυτρώνει από σύνδρομα μεγαλείου και από το βάρος των πραγμάτων» έχει πει σε συζήτηση μας. «Όταν τα πράγματα τα βλέπεις ανάλαφρα, τα διασχίζεις, τα αντέχεις και πιο εύκολα. Όταν φωτίζεις κάτι, προφανώς σοβαρό και αβάσταχτο, με ένα φως που το απομυθοποιεί, φεύγει και το βάρος και μπορείς να ζήσεις και καλύτερα. Είναι μια τεχνική των σοφιστών, ότι όλα είναι υποκειμενικά και όλα έχουν πολλές όψεις. Χωρίς βέβαια να αρνείσαι τη σοβαρότητα των πραγμάτων. Όπως λέει κι ο Αλεξανδρινός Καβάφης, «οι ελαφροί ας με λέγουν ελαφρόν. Στα σοβαρά πράγματα ήμουν πάντοτε επιμελέστατος».

Τιμημένος με πολλά βραβεία και το κυριώτερο οι εγκάρδιες χειραψίες με το κοινό του

«Πού έχω τα βραβεία; Σε ένα μπαούλο. Τι, να τα βάλω σε ράφι να τα δείχνω;» συνηθίζει να λέει.

Κοινωνικοπολιτικό μυθιστόρημα γεμάτο διαπλοκή απο εκδόσεις Πατάκη
Ήρωας της νέας του ιστορίας ένας μοναχικός τυχοδιώκτης-χαρτοπαίκτης αναρριχάται σε μια κοινωνία διαλυμένων θεσμών, προσωπείων, συμβατικότητας, κλισέ αντιλήψεων και ψεύδους.
Γίνεται καταρχήν καθωσπρέπει επαγγελματίας, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών, και με αυτή τη βιτρίνα μπλέκει στον βαθύ υπόκοσμο. Αναλαμβάνει αρχηγός συμμορίας που ελέγχει όλες σχεδόν τις νυχτερινές, σκοτεινές συναλλαγές –τράφικινγκ, ναρκωτικά, τοκογλυφία, πορνεία, αρχαιοκαπηλία– και παίρνει τον τίτλο «υπουργός νύχτας».
Απο κεί διεισδύει στη μολυσμένη πολιτική τάξη και ανελίσσεται ραγδαία, γίνεται ένα από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.
Η τριπλή παράλληλη πορεία του, ως καθωσπρέπει επαγγελματία, μαφιόζου και πολιτικού, φωταγωγεί ειρωνικά, σαρκαστικά τον σαθρό περίγυρο, την ανατροπή των ιεραρχιών, την έλλειψη αντίστασης από την κοινωνία και τους θεσμούς, την κατάρρευση των ιδεολογιών, τη γενικευμένη παραφροσύνη, την αρπαγή και τον κυνισμό. Εμφανίζεται ως σωτήρας, αυτός που απεχθάνεται κάθε σωτηρία. Μόνο ένας δύσκολος, τυφλός έρωτας για μια αγγελική πόρνη έρχεται να εκτρέψει τη μοιραία διαδρομή του. Αλλά για πόσο, σε αυτή την πορεία όπου το τραγικό εναλλάσσεται με το κωμικό, ο θάνατος γίνεται γλέντι και η εξουσία έρμαιο;

«Υπουργός της νύχτας»: Το νέο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη  | iefimerida.gr 1

Υπουργός της νύχτας, από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ