Συνάντηση Μέρκελ με Ομπάμα, Ολάντ, Κάμερον και Ρέντσι -Στο Αννόβερο - iefimerida.gr

Συνάντηση Μέρκελ με Ομπάμα, Ολάντ, Κάμερον και Ρέντσι -Στο Αννόβερο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τους πρωθυπουργούς Βρετανίας και Ιταλίας Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρέντσι θα έχει η Καγκελάριος της Γερμανίας την ερχόμενη Δευτέρα, στο Σλος Χερενχάουζεν, κοντά στο Ανόβερο.

Εκεί ο Ομπάμα θα βρίσκεται ήδη από την Κυριακή, προκειμένου να εγκαινιάσει έκθεση Βιομηχανικής Τεχνολογίας στην οποία οι ΗΠΑ είναι φέτος η τιμώμενη χώρα.

Η ανακοίνωση της συνάντησης έγινε από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Κριστιάνε Βιρτς, η οποία δεν έδωσε λεπτομέρειες για την ατζέντα της συνάντησης, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό το σχήμα έχει συναντηθεί και πάλι στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στην Τουρκία, ενώ σε ερώτηση γιατί δεν εκπροσωπείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίστηκε να δηλώσει ότι πρόκειται απλώς για ένα από τα πλαίσια επαφών της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.

Επιβεβαιώνει η Γαλλία

Την «άτυπη» συνάντηση επιβεβαιώνει και η γαλλική προεδρία. Οι ηγέτες θα συνομιλήσουν για τα "μεγάλα διεθνή θέματα", προσθέτει στην ανακοίνωσή της, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, η γαλλική προεδρία.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς είχε διευκρινίσει πως η συνάντηση αυτή οργανώθηκε έπειτα από "πρόσκληση της καγκελαρίου" για να συζητηθούν "πολυάριθμα ζητήματα διεθνούς πολιτικής", χωρίς να αναφέρει μια συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη. Ωστόσο η Συρία, η Λιβύη και το μεταναστευτικό ζήτημα θα βρίσκονται στο μυαλό όλων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια συνάντηση μεταξύ αυτών των πέντε, υπογράμμισε η γερμανίδα εκπρόσωπος.

Το Αννόβερο φιλοξενεί μια μεγάλη βιομηχανική έκθεση και ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να φθάσει εκεί την Κυριακή. Η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε τον περασμένο μήνα πως ελπίζει ότι με την ευκαιρία αυτή θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται από το 2013, για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Συνάντηση Ομπάμα-Μέρκελ

Oπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, πάντως, στο Αννόβερο θα υπάρχει συνάντηση και μεταξύ Ομπάμα-Μέρκελ όπου επί τάπητος, ανάμεσα σε άλλα, θα τεθούν και τα δύο μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελλάδα: η οικονομική κρίση και το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο ανώτερος διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του Λευκού Οίκου, Charles Kypchan, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους με τον αναπληρωτή σύμβουλο ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς, σε αυτή τη συνάντηση, που θα γίνει μια μέρα μετά το κρίσιμο Eurogroup της 22ης Απριλίου, θα τεθεί το προσφυγικό ζήτημα και το ελληνικό πρόγραμμα, που οι Αμερικανοί επιμένουν ότι για να γίνει βιώσιμο θα πρέπει να περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Kypchan δήλωσε ότι θα συζητηθεί ξεχωριστά η συνεργασία των δύο χωρών με την Ελλάδα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωμίζεται υπερβολικό βάρος, και θεωρεί ότι θα πρέπει να τη βοηθήσουν στη διαχείριση και τη φιλοξενία των μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα. Αλλά και γενικότερα, να εστιάσουν στο σχεδιασμό ενός βιώσιμου σχεδίου για την Ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ