Ετσι γλυτώνουν τη φυλακή οι οφειλέτες του δημοσίου - iefimerida.gr

Ετσι γλυτώνουν τη φυλακή οι οφειλέτες του δημοσίου

επιχειρηματίες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εδώ και περίπου ένα μήνα έχει ξεκινήσει ένα απίστευτο, για τα ελληνικά δεδομένα, σαφάρι προκειμένου να συλληφθούν όσοι οφείλουν στο δημόσιο περισσότερα από 150.000 ευρώ. Τα πρώτα ονόματα ήταν όντως ηχηρά και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Αυτά σε επίπεδο εντυπώσεων γιατί επί της ουσίας τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Αρχικά πρέπει να ξεχωρίσουν οι περιπτώσεις σε δύο βασικές κατηγορίες:

Σε όσους οφείλουν ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ και σε όσους αποδεδειγμένα φοροδιαφεύγουν για ποσά άνω των 150.000 ευρώ. Γι' αυτούς ο νόμος είναι αυστηρός καθώς η κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Βεβαίως υπάρχουν πάντοτε τα νομικά παράθυρα, οι αναβολές κ.λπ. αλλά συνήθως η καταδίκη, όποτε κι αν αυτή έρθει σημαίνει και ποινή φυλάκισης. Εκτός κι αν πληρωθούν οι οφειλές οπότε η όποια δίωξη παύει αυτομάτως.

Οσοι όμως χρωστούν γενικά στο δημόσιο αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος και η ανώτερη προβλεπόμενη ποινή δεν ξεπερνά τα 5 χρόνια. Συνήθως η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιοριστικούς όρους ή να ζητήσει την καταβολή εγγύησης από τους κατηγορουμένους.

Ειδικά, για τη δεύτερη κατηγορία, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, πιο πολύ μπορεί να «δουλέψει» η απειλή της διαπόμπευσης παρά η απειλή της τιμωρίας τους. Αλλωστε, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα εξαγοράς της όποιας ποινής με χρήματα πολλές φορές απείρως λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε να πληρώσει ο οφειλέτης για να εξοφλήσει το δημόσιο ή το ΙΚΑ.

Ετσι, τελικά ναι μεν τιμωρείται θεωρητικά αυτός που χρωστάει αλλά το κράτος δεν εισπράττει τα οφειλόμενα. Ασε που αν σε φυλακίσει τελικά επιβαρύνεται και με τα έξοδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ