Η Αψίδα του Θριάμβου της Παλμύρας «πήγε» στο Λονδίνο -Εστησαν αντίγραφο του μνημείου [εικόνες & βίντεο]

Ενα συριακό μνημείο 1.800 ετών, το οποίο κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στήθηκε στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου.

Ο λόγος για την Αψίδα του Θριάμβου της Παλμύρας, αντίγραφο της οποίας θα μπορούν να θαυμάζουν οι περαστικοί στη βρετανική πρωτεύουσα για τις επόμενες ημέρες. Αρχαιολόγοι δημιούργησαν την ρέπλικα από μάρμαρο, ύψους 6 μέτρων, σε κλίμακα 2/3 χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη τεχνολογία, από φωτογραφίες του αυθεντικού μνημείου.

Στη συνέχεια, οι ειδικοί του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας το μετέφεραν στη Μ. Βρετανία και το συναρμολόγησαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα «μπορούμε να ξαναχτίσουμε ό,τι έχει καταστραφεί».

Τα αποκαλυπτήρια του αντίγραφου έγιναν από τον δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, την Τρίτη και θα μείνει στο σημείο για τρεις ημέρες. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε άλλες πόλεις, ανάμεσά τους η Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι, πριν το πάνε τελικά στην Παλμύρα, κάτι που αναμένεται να γίνει την επόμενη χρονιά, με την ελπίδα ότι θα τοποθετηθεί μόνιμα κοντά στο σημείο που ήταν η αυθεντική Αψίδα.

Η Παλμύρα ανακτήθηκε στα τέλη Μαρτίου, ενώ ήταν στα χέρια των τζιχαντιστών από τον περασμένο Μάιο. Τα προηγούμενα 24ωρα πήγαν εκεί οι πρώτοι ξένοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι επισκέφθηκαν το μουσείο της Παλμύρας, προσπαθώντας να συλλέξουν τα θραύσματα ανεκτίμητων γλυπτών, τα οποία κατέστρεψαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Παλμύρα Αψίδα Θριάμβου Λονδίνο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ