Το Μέγαρο καινοτομεί: Έχει νόημα ακόμα μια παράσταση Ρέκβιεμ για τη Μ. Εβδομάδα; - iefimerida.gr

Το Μέγαρο καινοτομεί: Έχει νόημα ακόμα μια παράσταση Ρέκβιεμ για τη Μ. Εβδομάδα;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο Μέγαρο Μουσικής, προτείνουν μεν Ρέκβιεμ και άριες για τις ημέρες του Πάσχα, χωρίς όμως να είναι αποκομμένοι από την πραγματικότητα.

Οι φετινές εκδηλώσεις για το Πάσχα έχουν αναφορές στην καθημερινότητα και οι ύμνοι για το Θείο δράμα, συμβαδίζουν με το δράμα των προσφύγων.

Δύο Ρέκβιεμ στο πρόγραμμα, το ένα εξ αυτών με τον τίτλο «Human» αφιερωμένο στη ζωή και όχι σε αυτούς που έφυγαν, μία ξεχωριστή εμπειρία με το κοινό επί σκηνής.
Όργανα εποχής, έργα Μίκη Θεοδωράκη, μουσικές που συνοδεύουν εικόνες μέσα από το φακό του Γιάννη Μπεχράκη που λίγες ώρες νωρίτερα βραβεύτηκαν με πούλιτζερ και μέρος των εσόδων απο δύο παραστάσεις, για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το φετινό πρόγραμμα για τις ημέρες του Πάσχα
Εx Silentio: «Μνήμη». Mουσική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης για τα Πάθη και τη Διασπορά.

Το Μέγαρο καινοτομεί: Έχει νόημα ακόμα μια παράσταση Ρέκβιεμ για τη Μ. Εβδομάδα;  | iefimerida.gr 0


Πρόκειται για ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα μεσαιωνικής και αναγεννησιακής μουσικής της Ανατολής και της Δύσης για τα Πάθη και τη Διασπορά σε διάφορες γλώσσες και με διαφορετικές θεματικές. Θα ακουστούν σε όργανα εποχής έργα επώνυμων αλλά και ανώνυμων συνθετών, οι οποίοι έζησαν και δημιούργησαν σε ξένους τόπους: από τους μεγάλους γαλλοφλαμανδούς συνθέτες Τσικόνια και Ντυ Φαι, στην Ιταλία του κρητικού συνθέτη Φραγκίσκου Λεονταρίτη, και από τον τροβαδούρο Ραιμπώ ντε Βακεράς που έζησε στη Θεσσαλονίκη του 13ου αιώνα μέχρι τη σεφαραδίτικη παράδοση της Ανατολικής Μεσογείου.
Για την καλύτερη κατανόηση του ποιητικού κειμένου των τραγουδιών έχει προβλεφθεί η προβολή ελληνικών υπερτίτλων. Το σύνολο Ex Silentio διευθύνει ο Δημήτρης Κούντουρας.
Σάββατο του Λαζάρου 23 Απριλίου, 8:30 μ.μ. Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Μίκης Θεοδωράκης «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων», «Κασσιανή», «Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν».

Το Μέγαρο καινοτομεί: Έχει νόημα ακόμα μια παράσταση Ρέκβιεμ για τη Μ. Εβδομάδα;  | iefimerida.gr 1


Τρία εμβληματικά έργα του κορυφαίου έλληνα συνθέτη θα ερμηνεύσουν η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και η Χορωδία Αρμονία Ατενέα υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου. Συμπράττει ο καταξιωμένος λυρικός τραγουδιστής Τάσος Αποστόλου (μπάσος). Κυριακή των Βαΐων 24 Απριλίου, 8:30 μ.μ. Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό. Ένα μοναδικό μουσικό-φωτογραφικό ταξίδι για την υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 25 Απριλίου, στις 8:30 μ.μ., οι θεατές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια μοναδική παράσταση αφιερωμένη στους πρόσφυγες, μέσα από την τη συγκλονιστική δύναμη των φωτογραφιών του βραβευμένου φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη και τη γεμάτη ευαισθησία ερμηνεία του διακεκριμένου πιανίστα Νίκου Λαάρη. O Γιάννης Μπεχράκης θα καταθέσει προσωπικές εμπειρίες αλλά και μαρτυρίες προσφύγων όπως τις έχουν καταγράψει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Το Μέγαρο καινοτομεί: Έχει νόημα ακόμα μια παράσταση Ρέκβιεμ για τη Μ. Εβδομάδα;  | iefimerida.gr 2

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τη στήριξη των δράσεών τους σε σχέση με το προσφυγικό.
Μεγ. Δευτέρα 25 Απριλίου, 8:30 μ.μ. Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Human Requiem με το κοινό επί σκηνής!

Το Μέγαρο καινοτομεί: Έχει νόημα ακόμα μια παράσταση Ρέκβιεμ για τη Μ. Εβδομάδα;  | iefimerida.gr 3

Μια διαδραστική «χορογραφημένη» εκδοχή του Γερμανικού Ρέκβιεμ του Μπραμς μέσα από την πρωτοποριακή ματιά του Γιόχεν Ζάντιγκ: τα όρια ανάμεσα στο κοινό και τους καλλιτέχνες καταργούνται και η κλασική μορφή της συναυλίας αποδομείται. Ερμηνευτές και ακροατήριο δημιουργούν, και την ίδια στιγμή, γίνονται αποδέκτες μιας μοναδικής εμπειρίας.
26 και 27 Απριλίου Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Giuseppe Verdi: Requiem
Στο Ρέκβιεμ του Βέρντι, μεγαλειώδη επίλογο του φετινού Αdagio, ενώνουν τις δυνάμεις τους καταξιωμένοι Έλληνες και Γερμανοί λυρικοί ερμηνευτές (Ούρσουλα Τάργκλερ-Ζελ, Μανουέλα Μπρες, Μάριο Τζεφίρι, Πέτρος Μαγουλάς), τρεις χορωδίες (ΕΡΤ, Δήμου Αθηναίων, ΕΜΠ) και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Στο πόντιουμ, ο διακεκριμένος γερμανός αρχιμουσικός Μάρκους Μπος. Η μεγάλη πασχαλινή συναυλία, συμπαραγωγή της ΚΟΑ και του ΟΜΜΑ, πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Στις 27 Απριλίου- Αιθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Απουσία προέρδου

Το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής για το Πάσχα παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους, παρουσία καλλιτεχνών και εργαζόμενων, χωρίς όμως τον πρόεδρο Νίκο Θεοχαράκη, για τον οποίο αυτή η συνέντευξη τύπου θα ήταν η πρώτη επίσημη, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μέγαρο Adagio Πάσχα ρέκβιεμ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ