Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι εξαιρούνται από την εργασιακή εφεδρεία - iefimerida.gr

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι εξαιρούνται από την εργασιακή εφεδρεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εγκύκλιο με την οποία καθορίζονται οι κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων που θα εξαιρεθούν από το καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και την εργασιακή εφεδρεία απέστειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, από τις 28 Νοεμβρίου εντάσσονται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας όλοι οι μόνιμοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας και είναι τουλάχιστον 53 ετών. Τις σχετικές διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης θα ετοιμάσουν οι αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού μέχρι τις 15 Νοεμβρίου ώστε να υπογραφούν από τους γενικούς γραμματείς. Παράλληλα, μόλις απολυθούν αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οργανικές θέσεις τους θα καταργηθούν.

Από τις λίστες αυτές όμως θα πρέπει να αφαιρεθούν οι υπάλληλοι που θα επιλέξουν να καταθέσουν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύουν ότι εξαιρούνται της εφεδρείας.

Ποιες κατηγορίες εξαιρούνται - Τα δικαιολογητικά

Η εγκύκλιος ορίζει ποιες κατηγορίες μονίμων υπαλλήλων εξαιρούνται της εργασιακής εφεδρείας και της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Συγκεκριμένα, από την εφεδρεία εξαιρούνται, χωρίς να είναι απαραίτητη η κατάθεση δικαιολογητικών, οι παρακάτω κατηγορίες μονίμων υπαλλήλων

  • Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης
  • οι ερευνητές και ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες
  • Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων των φορέων κοινωνικής πρόνοιας του ΕΚΑΒ και των ασφαλιστικών ταμείων
  • Οι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου και όσων κλάδων του υπ. Εξωτερικών εξομοιώνονται με τους διπλωματικούς υπαλλήλους καθώς και όσοι υπηρετούν στο εξωτερικό
  • Το καλλιτεχνικό προσωπικό της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής, και των Κρατικών Ορχηστρών Αθηνών και Θεσσαλονίκης
  • Οι κληρικοί, οι δεσμοφύλακες και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι
  • Οι πυροσβέστες
  • Όσοι κατέχουν θέση ευθύνης.

Στην εργασιακή εφεδρεία και στην προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα εντάσσονται όλοι οι άλλοι μόνιμοι υπάλληλοι, αρκεί να συμπληρώνουν 55 έτη και 35 χρόνια υπηρεσίας το 2013. Ωστόσο, μπορούν να εξαιρεθούν οι εξής υποκατηγορίες, αρκεί να καταθέσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • Οι υπάλληλοι που ο/η σύζυγός τους έχει ενταχθεί σε εφεδρεία. Καταθέτουν αίτηση εξαίρεσης και επισυνάπτουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και αντίγραφο της διαπιστωτικής πράξης με την οποία τίθεται σε εφεδρεία ο/η σύζυγος
  • Οι υπάλληλοι που έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 67%. Καταθέτουν αίτηση εξαίρεσης και επισυνάπτουν: πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, γνωμάτευση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, και ακριβές αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Αν έχουν ενήλικο τέκνο απαιτείται και εκκαθαριστικό της Δ.Ο.Υ απ' όπου προκύπτει ότι το τέκνο συνοικεί με τον υπάλληλο και ότι το φορολογητέο και απαλλασσόμενο εισόδημά του, εξαιρουμένων των προνομιακών επιδομάτων, δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000).
  • Οι υπάλληλοι που έχουν αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Υποβάλλουν απλή γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής.
  • Οι πολύτεκνοι με τέκνα που τους βαρύνουν φορολογικά. Πρέπει να καταθέσουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.) και ακριβές αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
  • Οι προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών. Καταθέτουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, υπεύθυνη δήλωση ότι είναι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας και σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου, δικαστική απόφαση από την οποία να προκύπτει η αποκλειστική ανάθεση της γονικής μέριμνας. Επίσης απαιτείται ακριβές αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ