Τελεσίγραφο τριών ημερών προς τη Συρία για να εφαρμόσει το ειρηνευτικό πλάνο

Τελεσίγραφο τριών ημερών έδωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος στη Συρία προκειμένου να εφαρμόσει το ειρηνευτικό πλάνο, τη στιγμή που η Δαμασκός δεν προσήλθε καν στις εργασίες της Συνόδου των Αραβικών χωρών.

Το πλάνο προβλέπει τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον διαδηλωτών, την αποχώρηση των τεθωρακισμένων από τις πόλεις, την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων καθώς και την ελεύθερη είσοδο για τους δημοσιογράφους και τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων. Παράλληλα ζητήθηκε από τη Δαμασκό να επιτραπεί η παρουσία διεθνών παρατηρητών στη χώρα.

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν ξεκινήσει η εφαρμογή των παραπάνω μετά την προθεσμία των τριών ημερών, ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στη Συρία.

Ωστόσο το καθεστώς Άσαντ όχι μόνο δε φαίνεται να θορυβείται από τις απειλές του Αραβικού Συνδέσμου αλλά αρνείται να συνομιλήσει και με τους εκπροσώπους του Οργανισμού, καθώς στη χθεσινή σύνοδο του Ραμπάτ δεν απέστειλε εκπρόσωπο.

Επιπλέον, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, οπαδοί του προέδρου Άσαντ επιτέθηκαν χθες στις πρεσβείες του Μαρόκου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

Η αυξανόμενη απομόνωση της Συρίας ενθαρρύνει τους αντιφρονούντες να προχωρούν σε διαρκώς τολμηρότερες ενέργειες εναντίον του καθεστώτος. Μία ομάδα λιποτακτών φέρεται να επιτέθηκε το βράδυ της Τρίτης σε κτήριο της μυστικής υπηρεσίας της αεροπορίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ