«Ανακούφιση» για τους απολυμένους της ΑLDI μέσω Ευρώπης - iefimerida.gr

«Ανακούφιση» για τους απολυμένους της ΑLDI μέσω Ευρώπης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανάσα για τους απολυμένους της γερμανικής πολυεθνικής ALDI θα δώσει το «Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση», ένα ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο λειτουργεί με πολύ αυστηρά κριτήρια και η Ελλάδα επωφελείται για πρώτη φορά από τη δράση του.

Το «Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση», ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια με προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ και σκοπό να παρέχει άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις, να χρηματοδοτεί την επιμόρφωση και επανεκπαίδευση των απολυμένων και να ενισχύει την αυτοαπασχόληση.

Λόγω των αυστηρών κριτηρίων επιλεξιμότητας, η Ελλάδα δεν είχε επωφεληθεί από το Tαμείο, καθώς σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Σταυρακάκη χρειάζεται «να απολυθούν τουλάχιστον 500 εργαζόμενοι εντός χρονικού διαστήματος 4 μηνών και δεύτερη προϋπόθεση είναι να απολυθούν 500 εργαζόμενοι σε διάστημα 6 μηνών, οι οποίοι δουλεύουν κύρια σε μικρές επιχειρήσεις. Το ταμείο αυτό επικεντρώνεται σε έκτακτες καταστάσεις και όχι σε μόνιμες. Δηλαδή δεν επιτρέπεται ούτε να συνεισφέρει στην αύξηση των συντάξεων, ούτε να χρηματοδοτήσει τις ίδιες τις επιχειρήσεις για να παραμείνουν στη χώρα που λειτουργούσαν» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Τα κριτήρια πληρούνται για πρώτη φορά και στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση της γερμανικής πολυεθνικής ALDI, η οποία διατηρούσε 38 καταστήματα σε όλη τη χώρα και απασχολούσε περίπου 700 άτομα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληρώσει 2,9 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη 642 ανέργων της επιχείρησης, ενώ αντίστοιχο ποσό καλείται να συνεισφέρει η ελληνική κυβέρνηση.

Το Ταμείο είχε εκταμιεύσει πάνω από 80 εκαττομύρια ευρώ μόνο για το 2010. Έχει ενεργοποιηθεί σε περιπτώσεις που μεγάλες εταιρίες, όπως η Nokia και η Intel ακύρωσαν μεγάλες επενδύσεις ή τις μετέφεραν σε χώρες χαμηλού εργατικού κόστος. «Μήπως όμως με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις μετακυλύουν μέρος του επιχειρηματικού ρίσκου στους φορολογούμενους;», διερωτάται η Deutsche Welle.

«Δε νομίζω, γιατί μία σοβαρή επιχείρηση όταν κάνει μία σοβαρή επένδυση σε μία χώρα δεν έχει χρονικό ορίζοντα έξι μηνών ή ενός έτους. Μιλάμε πάντα για σοβαρές επιχειρήσεις. Και δεύτερον: το ταμείο προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που πρέπει να απολυθούν στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όταν μία εταιρία απολύσει 400-500 εργαζόμενους δεν είναι μία απλή εταιρία, είναι μία εταιρία που πήγε σε ένα κράτος- μέλος για να δραστηριοποιηθεί σοβαρά» απαντά ο ευρωβουλευτής Γιώργος Σταυρακάκης.

Η στήριξη των ανέργων για πρώτη φορά και στην Ελλάδα έρχεται ως αντίδραση των Βρυξελλών στην κριτική των μεσογειακών χωρών τα τελευταία πέντε χρόνια ότι το Ταμείο για την Παγκοσμιοποίηση δραστηριοποιείται κυρίως στις πλούσιες χώρες του βιομηχανικού Βορρά. Όμως τα αυστηρά κριτήρια επιλογής εξακολουθούν να δυσχεραίνουν την παρέμβαση του ταμείου σε μικρότερες χώρες όπως λ.χ η Κύπρος.

«600 άτομα στην Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων πιθανόν να είναι ένας καλός αριθμός για να γίνει αίτημα να πάρουν βοήθεια. Αλλά 600 άτομα σε μία οικονομία των 800.000 κατοίκων, που σημαίνει ότι είναι ακόμα πιο μικρή οικονομία, αντιλαμβάνεστε ότι για να απολυθούν πρέπει να κλείσουν ...όλες οι επιχειρήσεις! Κι αυτό είναι ένα τεράστιο μειονέκτημα. Πρέπει να υπάρχει μία αναλογία ανέργων σε σχέση με τον πληθυσμό», δηλώνει με νόημα ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ