Τιμή στον Γιώργο Δάμπαση -Τον κινηματογραφιστή της Ανδρου

Το Ίδρυμα Γουλανδρή τιμά τον Ανδριώτη σκηνοθέτη Γιώργο Δάμπαση.

Την Τρίτη 19 Απριλίου και ώρα 20:30, στον Ιανό, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή θα τιμήσει τον βετεράνο σκηνοθέτη Γιώργο Δάμπαση για την σημαντική δωρεά του φωτογραφικού και τηλεοπτικού του αρχείου στο Ίδρυμα.

Το αρχείο εμπεριέχει τα ντοκιμαντέρ των εκθέσεων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας στην Άνδρο, περιγραφικές λήψεις σε ξένα και ελληνικά μουσεία, αλλά και γυρίσματα σχετικά με την ιστορία της Άνδρου και των Κυκλάδων γενικότερα.
Μία απο τις ασχολίες του το τελευταίο διάστημα είναι η σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων, όπως μεταξύ άλλων, η Mπιενάλε της Bενετίας, η Mπιενάλε του Σάο Πάολο της Bραζιλίας, η Διεθνής Έκθεση Bιβλίου Φρανκφούρτης και οι Bυζαντινές Eκθέσεις στο Metropolitan Museum της Nέας Yόρκης.

Για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Άνδρο, ο Γιώργος Δάμπασης έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες: «O γεωμετρικός οικισμός της Zαγοράς», «Tα παλιά ανδριώτικα σπίτια», «Tα διποτάματα», «H χριστιανική τέχνη στην Άνδρο», «O Θεόφιλος Kαΐρης» και «H Άνδρος του Aνδρέα Eμπειρίκου». Μετά από μακρά θητεία στο χώρο της τηλεόρασης, ο Γιώργος Δάμπασης διοργανώνει κάθε καλοκαίρι ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Άνδρο, ενώ είναι ο εμπνευστής του Φεστιβάλ Μεσογειακής Aιγαιοπελαγίτικης και Aνδριώτικης Kουζίνας.

Τον τιμώμενο θα παρουσιάσει ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κυριάκος Κουτσομάλλης, ο Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Μιχάλης Τιβέριος και ο σκηνοθέτης Ανδρέας Αντωνιάδης.
Η βραδιά θα κλείσει με την υψίφωνο Ελεάνα Κωνσταντά, η οποία θα παρουσιάσει τραγούδια από την επιθεώρηση που ετοιμάζει ο Γιώργος Δάμπασης και θα παρουσιαστεί στο ανοιχτό θέατρο Άνδρου το καλοκαίρι.

IANOS, Σταδίου 24, Αθήνα, 210 3217917

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ