Ανανεώσιμες Πηγές: Επανέρχονται τα σενάρια «κουρέματος» των εγγυημένων αποδόσεων - iefimerida.gr

Ανανεώσιμες Πηγές: Επανέρχονται τα σενάρια «κουρέματος» των εγγυημένων αποδόσεων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σενάρια «κουρέματος» των εγγυημένων αποδόσεων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επανέρχονται στο προσκήνιο μετά τις εκτιμήσεις του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) ότι το έλλειμμα του ειδικού λογαριαμού θα φτάσει στα 203,07 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται νέα νομοθετική παρέμβαση για να ισοσκελίσει το λογαριασμό των ΑΠΕ, η οποία αναμένεται να προωθηθεί εντός του Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται σενάρια όπως το κούρεμα των εγγυημένων τιμών των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων και άλλων ΑΠΕ υψηλής απόδοσης, αλλά και η πλήρης αναδιάρθρωση του ΕΤΜΕΑΡ, του τέλους που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος για τη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών.

Το θέμα του ισοσκελισμού του λογαριασμού των ΑΠΕ ετέθη από τους δανειστές στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφού το έλλειμμα, το οποίο μειώθηκε δραστικά την περίοδο 2014-15 μετά το new deal στις ΑΠΕ, άρχισε να διευρύνεται και πάλι.

Η κυβέρνηση, φαίνεται να έχει αποκλείσει την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ για να μην επιβαρύνει τους καταναλωτές και εξετάζει το νέο κούρεμα σε όσες, υφιστάμενες εγκαταστάσεις ΑΠΕ διατηρούν υψηλή απόδοσηκαι οι όποιες αλλαγές αναμένεται να ενταχθούν στο νομοσχέδιο, με το οποίο αλλάζει συνολικά ο τρόπος αμοιβής των νέων ΑΠΕ και αντικαθιστά τις εγγυημένες τιμές (feed-in-tariff), με ένα πρίμιουμ επί της Οριακής Τιμής του Συτήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΕ ΛΑΓΗΕ αποδόσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ