Γερμανία: Οχι στην τιμωρία του κωμικού που χλεύασε τον Ερντογάν - iefimerida.gr

Γερμανία: Οχι στην τιμωρία του κωμικού που χλεύασε τον Ερντογάν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα δύο τρίτα των Γερμανών αντιτίθενται στην απόφαση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να επιτρέψει στους εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη σε βάρος του Γερμανού κωμικού Γιαν Μπέμερμαν που χλεύασε τον Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή.


Άρθρο του γερμανικού ποινικού κώδικα απαγορεύει τις προσβολές σε βάρος ξένων ηγετών, αλλά αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης να αποφασίζει αν θα επιτρέπει στους εισαγγελείς να ασκούν διώξεις σε τέτοιες υποθέσεις.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid, που δημοσιεύει η Bild am Sonntag, έδειξε πως 66% των ερωτηθέντων αντιτίθενται στην απόφαση της Μέρκελ να επιτρέψει στους εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη. Μόνο 22% είπαν πως έχει δίκιο και 12% δήλωσαν αναποφάσιστοι.

Η δημοσκόπηση της Emnid έγινε μεταξύ 500 ατόμων το απόγευμα της Παρασκευής.

Η απόφαση της Μέρκελ είχε ήδη διχάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό της και συνοδεύεται από κατηγορίες ότι η καγκελάριος δεν έχει πετύχει να προστατεύσει την ελευθερία του λόγου.

Η Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να ταξιδέψει το Σάββατο στην Τουρκία και οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικοί εταίροι της, οι οποίοι ήθελαν να απορριφθεί το τουρκικό αίτημα, την καλούν στη διάρκεια του ταξιδιού της να υποστηρίξει την ελευθερία της γνώμης και των ΜΜΕ.

«Χωρίς αυτές τις βασικές ελευθερίες, η δημοκρατία είναι αδιανόητη. Πρέπει να το αναγνωρίσει και η τουρκική κυβέρνηση» δήλωσε στην Bild am Sonntag η γενική γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Καταρίνα Μπάρλεϊ.

Η γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει τον Μπέμερμαν να αντιμετωπίσει τις όποιες κατηγορίες ενδέχεται να του απαγγείλουν οι εισαγγελείς επειδή χλεύασε τον Ερντογάν. Πριν το απαγγείλει, ο κωμικός είπε ότι το ποίημα προχωρεί εσκεμμένα πέραν αυτού που επιτρέπει ο γερμανικός νόμος.

Το δίκτυο ανακοίνωσε πως ο κωμικός αναστέλλει την εκπομπή μέχρι τις 12 Μαΐου ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γερμανία ΜΜΕ Ερντογάν κωμικός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ