Διευθυντήριο έξι χωρών μέσα στην Ευρωζώνη ζητά η Φινλανδία - iefimerida.gr

Διευθυντήριο έξι χωρών μέσα στην Ευρωζώνη ζητά η Φινλανδία

Αλεξάντερ Στουμπ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπέρ ενός σκληρού πυρήνα ευρωζώνης που να αποτελείται μόνο από κράτη με αξιολόγηση «ΑΑΑ», τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν.

Μέλη της φινλανδικής κυβέρνησης όπως ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Διεθνούς Εμπορίου, Αλεξάντερ Στουμπ έχουν υποστηρίξει εδώ και μέρες πως τα κράτη-μέλη με την καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση, θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερο λόγο στην λήψη αποφάσεων.

Πάνω σε αυτές τις δηλώσεις κλήθηκε να απαντήσει ο Φινλανδός πρωθυπουργός στο εγχώριο δίκτυο MTV3, ο οποίος δήλωσε πως «Συμφωνώ, διότι οι χώρες εκείνες που αξιολογούνται στην βαθμίδα AAA έχουν διαχειριστεί καλά τα δημοσιονομικά τους».

Σε ομιλία του στο Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ του Βελγίου, αλλά και σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times, ο Στουμπ ανέπτυξε την ιδέα του υποστηρίζοντας ότι «μια χώρα η οποία δεν είναι αξιολογημένη στην βαθμίδα AAA δεν είναι και η καλύτερη για να σου δίνει συμβουλές για τα δημοσιονομικά σου». Έτσι συμπλήρωσε πως οι έξι χώρες-μέλη με την καλύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να σχηματίσουν έναν σκληρό «πυρήνα» της 17μελούς ευρωζώνης.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός είπε ότι η διατήρηση μιας καλής αξιολόγησης του αξιόχρεου της Φινλανδίας βοηθά τη χώρα του καθώς «όσο υψηλότερη είναι η αξιολόγηση τόσο λιγότερο πρέπει να χρησιμοποιούμε τα χρήματα των φορολογούμενων για τα κόστη εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους».

Τέλος δεν φάνηκε να υποστηρίζει θερμά το ενδεχόμενο δημιουργίας ξεχωριστής προεδρίας για τον «πυρήνα» αυτόν διότι κάτι τέτοιο όπως είπε θα μπορούσε να «διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ