Κραυγή απόγνωσης από την αγορά για το ΦΠΑ -Επιχειρήσεις και καταναλωτές δεν αντέχουν άλλες αυξήσεις

Έκκληση στην κυβέρνηση και τους δανειστές να αποσύρουν κάθε σκέψη για αύξηση του ΦΠΑ επισημαίνοντας ότι αγορά και επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλους φόρους απευθύνουν οι παραγωγικές τάξεις.

Κάνουν λόγο για άδικο φόρο που θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά, η οποία ήδη υπολειτουργεί μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον αβεβαιότητας που βιώνει η χώρα. Τονίζουν ότι τόσο οι επιχείρησεις όσο και οι καταναλωτές δεν αντέχουν άλλη αύξηση φόρων, θεωρούν ότι με μαθηματική ακρίβεια θα εντείνει το τσουνάμι λουκέτων αλλά και επιχειρηματικής μετανάστευσης και προειδοποιούν ότι δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τα δημόσια έσοδα.

Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων: Δίνει τη χαριστική βολή στην αγορά

Η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει αναδείξει επανειλημμένα τις εφιαλτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκείται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με ένα ανεξέλεγκτο κύμα πτωχεύσεων, αρνητικών επενδύσεων και επιχειρηματικής μετανάστευσης τονίζει ο κ. Μίχαλος και προσθέτει ότι:

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι προειδοποιήσεις έχουν επιβεβαιωθεί στην πράξη, από τον αυξανόμενο αριθμό των λουκέτων, των αρνητικών επενδύσεων, αλλά και των επιχειρήσεων που οδηγούνται στην έξοδο από την Ελλάδα, αναζητώντας ένα βιώσιμο περιβάλλον σε χώρες των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια ακόμη, άκρως ανησυχητική, επιβεβαίωση αποτελούν τα σενάρια που θέλουν την αύξηση της ήδη πολύ βαριάς έμμεσης και άμεσης φορολογίας που υφίστανται οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Κάθε αύξηση των τιμών των προϊόντων σημαίνει και μείωση πωλήσεων. Και δυστυχώς αυτή την εξαιρετικά δυσμενή περίοδο, ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που, όσο και αν το θέλουν, θα καταφέρουν να απορροφήσουν οι ίδιες την αύξηση των τιμών που θα προκαλέσει η άνοδος του συντελεστή ΦΠΑ.

Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Τόσες εβδομάδες διαπραγματεύσης για να καταλήξουν στο ΦΠΑ

Η φημολογούμενη αύξηση στο 24% του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα είναι ακόμη μια αντι-αναπτυξιακή και ταυτόχρονα αναποτελεσματική επίθεση στο εισόδημα και το επίπεδο διαβίωσης του χειμαζόμενου από την κρίση μέσου ελληνικού νοικοκυριού και της μικρομεσαίας ελληνικής επιχείρησης δηλώνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Ιωαν. Χατζηθεοδοσίου.

Ο προϋπολογισμός της ελληνικής οικογένειας και οι μεγάλοι παραγωγικοί κλάδοι της οικονομίας που τροφοδοτούν το «καλάθι της νοικοκυράς», όπως επίσης η εστίαση και οι μεταφορές θα υποστούν σοβαρό πλήγμα.

Ιδιαίτερα τα μικρά, συνοικιακά παντοπωλεία και μινι - μάρκετ που δεν μπορούν να κάνουν εκπτώσεις και προσφορές στα προϊόντα που θα ανατιμηθούν σπρώχνονται με μαθηματική ακρίβεια στο «λουκέτο».

Είναι απορίας άξιον πως μετά από τόσες εβδομάδες διαπραγματεύσεων κυβέρνηση και θεσμοί φέρονται να καταλήγουν στην «αποτυχημένη πεπατημένη» της φορολογικής αφαίμαξης και μάλιστα των πιο οικονομικά ευάλωτων καταναλωτών και επαγγελματικών ομάδων, καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

ΓΣΕΒΕΕ: Καμία επαφή με την πραγματικότητα
Η συνταγή του ΔΝΤ, που εφαρμόστηκε διαχρονικά σε όλες τις χώρες όπου παρενέβη, για αύξηση του ΦΠΑ στο ανώτατο συντελεστή (ακόμη και 25%) επανέρχεται ουσιαστικά από το χρονοντούλαπο των αποτυχημένων οικονομικών μοντέλων που προσπάθησε να εφαρμόσει στο παρελθόν.

Ακόμη περισσότερο, η εμμονή στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην ενέργεια, την ύδρευση και την αποχέτευση και άλλα αγαθά μαζικής κατανάλωσης καταδεικνύει την έλλειψη επαφής με την οικονομική πραγματικότητα αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Κ. Καββαθάς, κάνοντας λόγο για αναποτελεσματικό μέτρο.
Υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια των ανατιμήσεων ΦΠΑ στην αγορά από το 2010 και έπειτα:
- Τα έσοδα από τα καπνικά προϊόντα μειώθηκαν αναλογικά
- Τα έσοδα από την εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης- κίνησης δεν αυξήθηκαν
- Τα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ εστίασης το 2013 ήταν περιορισμένα και οδήγησαν στην επαναφορά του συντελεστή στο 13% με βελτιωμένα αποτελέσματα για τον κλάδο.
- Τα έσοδα από την αύξηση ΦΠΑ στα νησιά το 2015 δεν συνέβαλλαν στη βελτίωση των φορολογικών εσόδων σε σχέση με το 2016.

Η ΓΣΕΒΕΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες διαβούλευσης με ανώτατους θεσμικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους προς αυτήν την κατεύθυνση και τη Δευτέρα 18 Απριλίου το Προεδρείο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλο.

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας: «Όχι άλλοι πειραματισμοί εις βάρος των επιχειρήσεων»

Είναι προφανές, ότι μέτρα όπως η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ για πέμπτη φορά από το 2010, αλλά και οι σχεδιαζόμενες ανατροπές στην έμμεση φορολογία, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει περιορισμός της φοροδιαφυγής, εντείνουν ακόμη περισσότερο τη διάλυση της επιχειρηματικής βάσης της χώρας, με σοβαρότατες συνέπειες στην ανεργία και τα έσοδα του Δημοσίου σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΑ κ. Π. Ραβανής.

Οι ιθύνοντες του Υπουργείου Οικονομικών, που προτείνουν τα συγκεκριμένα μέτρα, θα πρέπει να καταστήσουν σαφές στους δανειστές, ότι η ακολουθούμενη πολιτική, όπως έχει αποδεχθεί στην πράξη τα τελευταία χρόνια, είναι αναποτελεσματική, αδιέξοδη και ως εκ τούτου πρέπει να αντικατασταθεί από μια πολιτική που θα περιλαμβάνει ουσιαστικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, που τόσο πολλή έχει ανάγκη η χώρα, τονίζει.

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης:Η κυβέρνηση δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά

«Έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η αγορά ασφυκτιεί υπό το βάρος της οικονομικής ανομβρίας, της έλλειψης ζήτησης, των αλλεπάλληλων λουκέτων και των υπέρμετρων φόρων. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση, δεν το αντιλαμβάνεται και απεργάζεται νέα αποσπασματικά μέτρα που θα ικανοποιήσουν απλά άμεσες ανάγκες» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Γ. Παπαδόπουλος.

«Η πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ, σε πολλές περιπτώσεις από το 13% στο 23%, επέφερε δυσλειτουργίες στη χειμαζόμενη αγορά. Μία νέα ενδεχόμενη αύξηση στο ΦΠΑ θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα. Κάθε αύξηση τιμών σημαίνει συρρίκνωση πωλήσεων. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μία πιθανή αύξηση του ΦΠΑ, «φουσκώνει» τον τελικό λογαριασμό των επικείμενων φορολογικών αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αύξηση ΦΠΑ παραγωγικές τάξεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ