Πίνακες ζωγραφικής:Το τοπ 10 των κλεμμένων έργων τέχνης παγκοσμίως[εικόνες]

Μπορεί μέσα στην εβδομάδα να παρουσιάστηκε ένας εντυπωσιακός, χαμένος πίνακας του Καραβάτζιο, που ανακαλύφθηκε τυχαία σε μία σοφίτα, όμως υπάρχουν ακόμα δεκάδες πίνακες, που με κάποιο τρόπο, έχουν χαθεί.

Πολύτιμα έργα ζωγραφικής, κυρίως κλεμμένα, που το μητρώο Art Loss αναζητά παγκοσμίως έναντι αδράς αμοιβής.

Εργα, που το κάθε ενα εχει τη δική του ιστορία.

Στο τοπ 10 βρίσκονται:

Το πορτραίτο του Λούσιαν Φρόιντ απο τον Φράνσις Μπέικον
Εξαφανίστηκε το 1988-Προσφέρεται αμοιβή: 300,000 γερμανικά φράγκα (£132,000)

Για 25 χρόνια δεν υπήρχε καμία αναφορά ή φήμη για το που βρίσκεται ο πίνακας, ωστόσο πάντα εμφανίζονταν κάποιες συμμορίες που ανέφεραν την κατοχή του και ζητούσαν λύτρα. Ο πίνακας εκλάπη από την εθνική πινακοθήκη του Βερολίνου μία μέρα που ήταν γεμάτη απο σχολεία.

«Ο Χριστός στην καταιγίδα στη λίμνη της Γαλιλαίας» του Ρέμπραντ
Εξαφανίστηκε το: 1990-Προσφέρεται αμοιβή: £3.2 million

Είναι ένα από τα 13 έργα που εκλάπη από το Μουσείο Στιούαρτ της Βοστόνης. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κλοπές έργων τέχνης που έγινε ποτέ στην Αμερική. Το FBI ακόμα και σήμερα διενεργεί έρευνες, καθώς και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, σε όποιον δώσει πληροφορίες για τους πίνακες.

«Τα περιστέρια» του Πικάσο
Εξαφανίστηκε : 2010-Ποσό αμοιβής: Απόρρητο

Είναι ένας από τους πίνακες που φημολογείται ότι η αξία του πιάνει τα 20 εκατομμύρια δολάρια. Εκλάπη απο το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού. Σύμφωνα με τις αρχές ο δράστης αμέσως μετά τον πέταξε στα σκουπίδια, πράγμα που ίσως τον έχει αλλοιώσει. Βαση των ερευνών όμως, μάλλον κοσμεί το σαλόνι κάποιου συλλέκτη.

«Το κεφάλι του Αρλεκίνου» του Πικάσο
Εξαφανίστηκε: το 2012-Ποσό αμοιβής: Απόρρητο


Μία από τις πιο πρόσφατες κλοπές σημαντικών έργων. Από το Ολλανδικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Οι αρχές μετά από μαρτυρίες πιθανολογούν ότι ο πίνακας μπορεί και να έχει γίνει στάχτη. Τον φιλοτέχνησε ο Πικάσο το 1971.

Jan van Eyck «Οι δικαστές της Γάνδης»
Εξαφανίστηκε το: 1934-Ποσό αμοιβής: Απόρρητο-Αν και έχουν ζητηθεί λύτρα 21 εκ δολάρια

Η εικόνα υπήρχε στον καθεδρικό ναό του Σαν Μπράβο στο Βελγιο. Το κομμάτι αφαιρέθηκε ένα βράδυ τον Απρίλιο του 1934. Στο σημείο ο κλέφτης άφησε ένα σημείωμα που έλεγε «Εκλάπη απο τη Γερμανία με τη Συνθήκη των Βερσαλιών». Αργότερα επανήλθε και ζήτησε λύτρα τα οποία ο εφημέριος του ναού αρνήθηκε να πληρώσει. Όταν μίλησε ο ληστής, λίγο πριν το τέλος του, είπε ότι θα πάρει το μυστικό μαζί του για την τοποθεσία που βρίσκεται ο πίνακας.

«Η θέα»του Σεζάν
Εξαφανίστηκε το: 2000-Ποσό αμοιβής: Απόρρητο

Κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για το Millenium, εγκληματική οργάνωση βρήκε την ευκαιρία να τρυπώσει στο Μουσείο Ashmolean. Ο πίνακας δεν έχει εντοπιστεί και ποτέ δεν έχει προσφερθεί αμοιβή για οποιαδήποτε πληροφορία.

«Το πορτραίτο νεαρού άντρα» του Ραφαέλ
Εξαφανίστηκε το: 1945-Ποσό αμοιβής: Απόρρητο


Πρόκειται για ελαιογραφία του 16ου αιώνα που εξαφανίστηκε στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και η ζωγραφική διασώθηκε από το Μουσείο Czartoryski στην Κρακοβία, το 1939 με απόφαση της Γκεστάπο το εργο βγήκε από το μουσείο για να διακοσμήσει στο Βερολίνο την κατοικία του Χίτλερ . Το 1945 ένας ανώτερος των ναζί με το όνομα Χανς Φρανκ πήρε το έργο ζωγραφικής από τη συλλογή του Φύρερ για το Βασιλικό Κάστρο Wawel. Απο τότε αγνοείται η τύχη του.

«Η γέννηση» του Καραβάτζιο
Εξαφανίστηκε το: 1969-Ποσό αμοιβής: Απόρρητο


«Η Γέννηση» του Καραβάτζιο ήταν ένα από τα έργα που βρίσκονταν κρεμασμένα στο ναό του San Lorenzo στο Παλέρμο της Σικελίας. Μέχρι το 1969 όταν και αφαιρέθηκε το πλαίσιο απο το ναό. Η τοπική μαφία είναι οι βασικοί ύποπτοι για την κλοπή ενώ υπάρχουν πολλές θεωρίες για το τι συνέβη στον πίνακα. Μια από αυτές, ότι τον κατέστρεψαν αρουραίοι και γουρούνια, ενώ ήταν κρυμμένος σε μια φάρμα. Πρόσφατα, ένα μέλος της μαφίας ανέφερε οτι ο πίνακας κάηκε τη δεκαετία του '80.

«Φεύγοντας απο την εκκλησία» του Βαν Γκονγκ
Εξαφανίστηκε το: 2002-Ποσό αμοιβής : £870,000


Ενας απο τους δυο πίνακες του Βαν Γκονγκ που εκλάπησαν απο το Μουσείο του Αμστερνταμ τον Δεκέμβριο του 2002. Δυο κλέφτες εισέβαλαν στο κτήριο απο την οροφή και κατάφεραν να φύγουν μεσα σε λίγα λεπτά. Ενα χρόνο αργότερα η Ολλανδική αστυνομία συνέλαβε δυο άντρες, ωστόσο ο πίνακας δεν εχει βρεθεί.

«Το κονσέρτο» του Γιοχάνες Βερμέερ
Εξαφανίστηκε το: 1990-Ανταμοιβή : £ 3.200.000

Ένα από τα πιο πολύτιμα έργα τέχνης στην ιστορία. Εκλάπη απο το μουσείο Stewart Gardner στις αρχές του 20ου αιώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έργα τέχνης κλοπές ART LOST

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ