Monde: «Είναι η Ελλάδα χώρα της Ευρώπης;» - iefimerida.gr

Monde: «Είναι η Ελλάδα χώρα της Ευρώπης;»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διφορούμενο άρθρο με το ερώτημα του αν είναι η Ελλάδα χώρα της Ευρώπης ή όχι φιλοξενεί σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde, κάνοντας μια αναδρομή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας και καταλήγοντας στη σημείωση ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι ταμπού.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο της η Le Monde σημειώνει τη σχέση της Ευρώπης με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σημειώνοντας την ρήση του Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν από τη δεκαετία του 1970 όταν είχε πει ότι: «Δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα στον Πλάτωνα». Στη συνέχεια κάνει μια αναδρομή στην σύγχρονη ιστορία μας: στην καταστροφή του '22, την Κατοχή, την Αντίσταση, την δικτατορία και την μεταπολίτευση.

Φτάνοντας στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι η Ελλάδα μπήκε στην τότε ΕΟΚ, παρότι δεν είχε σύνορα με καμία άλλη χώρα της οικονομικής ένωσης και αρκετές χώρες είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, όπως σχολίασε ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν.

Η αναδρομή συνεχίζεται με Αλλαγή του Ανδρέα Παπανδρέου και τα πακέτα στήριξης που έλαβε η χώρα από την ΕΟΚ. Το σχόλιο δηλητηριώδες αλλά αληθινό: «Ηταν η περίοδος που μπορούσε κανείς να δει σε κάθε ελληνικό χωριό ένα μαρμάρινο άγαλμα στους νεκρούς, όπως και ταμπέλες που ανέφεραν την κοινοτική συμμετοχή στη χρηματοδότηση».

Για τη δεκαετία του 1990, η Le Monde σχολιάζει την διφορούμενη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε τότε η Ελλάδα που την οδήγησε στο να μην αναγνωρίζει το Κόσοβο «και να αρνείται στους γείτονες της το όνομα "Μακεδονία"».

Για την ένταξή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, η εφημερίδα υπενθυμίζει την πολιτική σημασία της ένταξης της χώρας στο ευρώ αλλά και την άποψη που υπήρχε τότε ότι μια χώρα που αντιπροσωπεύει μόλις το 2-3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ΟΝΕ.

Στη συνέχεια, το άρθρο κάνει λόγο στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή, με τον θρίαμβο του Euro και την πετυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το κλίμα ήταν αισιόδοξο, σημειώνεται, αλλά η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απογραφή άλλαξε τα πάντα, αφού αποδείχτηκε για πρώτη φορά ότι τα νούμερα που έδιναν οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν ψεύτικα.

«Οπως ο Δίας μεταμορφώθηκε σε ταύρο για να απαγάγει την Ευρώπη, έτσι και η Ελλάδα είχε πει ψέμματα» υπογραμμίζει η Le Monde και σημειώνει ότι από κει και πέρα η πορεία της χώρας είναι απλά κατήφορος.

Στο άρθρο σημειώνεται το πασίγνωστο εξώφυλλο γερμανικού περιοδικού με την Αφροδίτη της Μήλου να μας δείχνει το δάχτυλο, οι λαϊκές αντδράσεις και η καχυποψία απέναντι στην Τρόικα.

H Le Monde θυμίζει τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί πραξικοπήματος στην Ελλάδα ενώ παραθέτει και τη συνέντευξη του Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν ο οποίος, όπως είχαμε αναφέρει χτες, υποστηρίζει ότι η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν «σοβαρό λάθος», αν και επιμένει ότι η παραμονή στην ΕΕ είναι μοναδική ελπίδα σωτηρίας για τη χώρα.

Τέλος, ο Ντ' Εστέν σημειώνει την υπερβολή που υπάρχει στον αντίκτυπο της ελληνικής κρίσης στην Ε.Ε.. Η Ελλάδα, θυμίζει, είναι ένα απειροελάχιστο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, οπότε δεν μπορεί να αναγορεύουμε την κρίση στην οικονομία της σε πλανητικό ζήτημα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ