Νέος νυχτερινός μαραθώνιος με τους δανειστές - Κυβέρνηση: Αχνοφαίνεται συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια

Μετά από δυο αναβολές ξεκίνησαν και πάλι οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων του Κουαρτέτου και κυβερνητικών στελεχών λίγο πριν τις 19:30 το απόγευμα της Δευτέρας με... άγνωστη κατάληξη.

Γύρω στα μεσάνυχτα οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ήταν ακόμη σε εξέλιξη. Μάλιστα, διεκόπη η συνάντηση κουαρτέτου με τον Γ. Κατρούγκαλο και συνέχισαν οι διαπραγματεύσεις με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη.

Κυβερνητικές πηγές, πριν ξεκινήσει ο νέος γυρος συζητήσεων για τα κόκκινα δανεια αισιοδοξούσαν ότι «κλείνουμε τη συμφωνία». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση εξασφάλισε την προστασία της πρώτης κατοικίας για «κόκκινα» δάνεια ευπαθών ομάδων ως τα μεσα του 2018 - αν και παραμένουν προς ώρας άγνωστα τα κριτήρια - και πως «παλεύουμε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Κυβερνητικές πηγές πιθανολογούσαν ότι θα υπάρξουν δύο κείμενα, ένα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένα με το ΔΝΤ. Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές δεν είναι απίθανο να καταλήξουν και απόψε οι συζητήσεις, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει παράταση και αύριο, Τετάρτη.

Στις συζητήσεις από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης παίρνουν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης. Οι συζητήσεις είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα και μετέπειτα η ώρα της συνάντησης μετακινήθηκε για τις 6, αλλά τελικά οι συνομιλίες ξεκίνησαν μιάμιση ώρα μετά. Η ελληνική πλευρά προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με νέα πρόταση για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων».

Αρχικά συζητήθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια, ακολούθησε το ασφαλιστικό με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο - παρουσία του Ε. Τσακαλώτου - ακολούθησε νέα συνάντηση με τους Τσακαλώτο-Σταθάκη και πάλι για τα κόκκινα δάνεια και επρόκειτο να συνεχίσουν συναντήσεις με τον υπ. Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη και τους υπουργούς, Παιδείας, και Δικαιοσύνης.

Κατρούγκαλος: Εχουμε εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα όριά μας στις επικουρικές

Φτάνοντας στο Χίλτον ο Γ. Κατρούγκαλος είπε στους δημοσιογράφους: «Συμφωνία θα μπορούσαμε να είχαμε και χθες. Το θέμα είναι να έχουμε μία καλή συμφωνία». Όπως είπε, μέχρι στιγμής, τα μηνύματα είναι καλά. «Φαίνεται ότι τα βρίσκουμε στο δημοσιονομικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας παράλληλα, ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα.

Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι «έχουμε αργήσει». «Θεωρώ ότι μέχρι τις 22 Απριλίου υπάρχει χρόνος», σημείωσε ο υπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το καλό θα ήταν μέχρι τις 15 Απριλίου στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ να έχουμε πάει με κάτι πιο χειροπιαστό. Καλό θα ήταν να τελειώσουμε σήμερα».

«Εμείς έχουμε εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα όρια υποχώρησής μας» κατέληξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η νέα συνάντηση αποτελεί συνέχεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν στις 06:50 σήμερα, στις οποίες υπήρξε πρόοδος, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία.

Τι θα συζητήσει το κουαρτέτο με Σκουρλέτη

Το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τις θέσεις της κυβέρνησης να παραμένουν υπέρ της διατήρησης του δημόσιου ελέγχου σε επιχειρήσεις του κλάδου ανεξάρτητα από το αν έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ όπως συμβαίνει με το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ και το 65% της ΔΕΠΑ.
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου τα θέματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (δημοπρασίες, ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ) όπως και με τον ΑΔΜΗΕ έχουν κλείσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ