15 διαδραστικοί χάρτες που δείχνουν τον κόσμο μας αλλιώς - iefimerida.gr

15 διαδραστικοί χάρτες που δείχνουν τον κόσμο μας αλλιώς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποια χώρα έχει το μεγαλύτερο οδικό δίκτυο; Σε ποιες δεν κυκλοφορούν τρένα; Πού ζει περισσότερο ο κόσμος.

Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα απαντούν οι 15 διαδραστικοί παγκόσμιοι χάρτες που δημοσίευσε η Telegraph.

1. Προσδόκιμο ζωής
Η Αφρική είναι η μόνη ήπειρος με χώρες όπου το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλότερο των 60 ετών. Το πιο χαμηλό είναι στη Σιέρα Λεόνε, τα 46 έτη. Η Ιαπωνία είναι η χώρα στην οποία οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, 84 χρόνια κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ακολουθούν, με 83 χρόνια, οι Ανδόρα, Αυστραλία, Ελβετία, Ιταλία, Σιγκαπούρη, Σαν Μαρίνο.

2. Ασφάλεια
Ο χάρτης δείχνει ποιες χώρες θεωρεί ασφαλείς το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών- με πράσινο χρώμα- και εκείνες που δεν είναι ασφαλείς για να επισκεφθεί κάποιος (με κόκκινο). Για τις χώρες με κίτρινο χρώμα συνίσταται να μην γίνονται ταξίδια σε συγκεκριμένα μέρη τους.

3. Τρομοκρατική απειλή
Πού είναι πιο πιθανό να γίνει τρομοκρατική επίθεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

4. Πυκνότητα πληθυσμού
Οι περισσότερο και οι λιγότερο πυκνοκατοικημένες χώρες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ. Τα πιο... μοναδικά μέρη είναι η Γροιλανδία, τα νησιά Φόκλαντ, η Μογγολία και η Δυτική Σαχάρα.

5. Κατανάλωση αλκοόλ
Δείχνει την κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ. Η Λευκορωσία είναι η πιο... μεθυσμένη πολιτεία, με ένα μέσο ενήλικα να καταναλώνει 17,5 λίτρα αλκοόλ το χρόνο, κάτι που αντιστοιχεί σε 179 μπουκάλια κρασιού ή 1.750 σφηνάκια βότκα.

6. Παγκόσμια μνημεία κληρονομιάς
Ποιες χώρες έχουν τα περισσότερα. Η Ιταλία (51), η Κίνα (48), η Ισπανία (44) και η Γαλλία (41) είναι στην κορυφή.

7. Τακτικοί επιβάτες αεροπλάνων
Δείχνει ποιες εθνικότητες ταξιδεύουν συχνότερα με αεροπλάνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Παγκόσμια Τράπεζα το 2014.

8. Φυσικές καταστροφές
Ποιες χώρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από σεισμούς, πλημμύρες ή ξηρασίες, σύμφωνα με την Εκθεση Παγκόσμιου Κινδύνου του ΟΗΕ για το 2015. Η έκθεση λαμβάνει υπόψη και κατά πόσο είναι η κάθε χώρα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μία καταστροφή. Οι πιο ασφαλείς χώρες σε αυτό τον τομέα είναι το Κατάρ, η Μάλτα και τα Μπαρμπέιντος, ενώ οι λιγότερο ασφαλείς το Ανατολικό Τιμόρ, το Ελ Σαβαδόρ και η Καμπότζη.

9. Αστικοποίηση
Δείχνει τον κόσμο με βάση τον αστικό πληθυσμό, ως ποσοστό του συνολικού. Οι χώρες με σκούρε μπλε είναι εκείνες με τους μεγαλύτερους αστικούς πληθυσμούς. Σε επτά σημεία του πλανήτη το 100% του πληθυσμού ζει σε αστικές περιοχές είναι το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, οι Βερμούδες, το Μακάο, τα νησιά Κέιμαν, το Σεντ Μάρτεν και το Μονακό.

10. Εξάρτηση από τον τουρισμό
Με κόκκινο χρώμα οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο- οικονομικά- από τον τουρισμό. Εννιά στις 10 πρώτες της λίστας είναι νησιά. Ανάμεσά τους οι Μαλδίβες, οι Σεϊχέλλες και οι Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

11. Τα πιο πράσινα μέρη
Οι χώρες με μεγαλύτερο ποσοστό δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το Σουρινάμ, η Μικρονησία, το Παλάου, η Αμερικανική Σαμόα είναι ανάμεσα στις χώρες της πρώτης δεκάδας. Στον αντίποδα, χωρίς πράσινο είναι το Σαν Μαρίνο και το Κατάρ, που βρίσκονται ανάμεσα στις χώρες με ποσοστό μικρότερο του 1%.

12. Σιδηροδρομικό δίκτυο
Κατάταξη των χωρών ανάλογα με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Με σκούρο μπλε οι χώρες που έχουν εκτενές δίκτυο. Στην κορυφή της σχετικής λίστας, οι ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία και Καναδάς. Υπάρχουν όμως και χώρες που δεν διαθέτουν καν τέτοιο δίκτυο, όπως η Ισλανδία, η Υεμένη, το Ομάν, το Μπουτάν και η Λιβύη.

13. Θάνατοι από τροχαία
Με έντονο κόκκινο οι χώρες που πληρώνουν μεγαλύτερο «φόρο αίματος» τους δρόμους τους. Πιο επικίνδυνη χώρα για οδήγηση είναι η Ερυθραία, με τη Λιβύη και την Ταϊλάνδη να είναι επίσης πολύ ψηλά. Αντίθετα, πιο ασφαλείς προορισμοί για οδήγηση είναι οι Μαλδίβες, η Νορβηγία, η Δανία, η Σουηδία και η Ελβετία.

14. Οδικό δίκτυο
Δείχνει ποιες χώρες έχουν μεγαλύτερο οδικό δίκτυο. Στην κορυφή ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, ενώ το μικρότερο οδικό δίκτυο έχει το Τουβαλού, καθώς το μήκος του είναι μόλις 8 χιλιόμετρα.

15. Πιο συνδεδεμένες χώρες
Ποιες χώρες έχουν πιο γρήγορο δίκτυο και ποιες όχι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χάρτες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ